Kommunistinen Internatsionaale (1920)

“Kommunistinen Internatsionaale asettaa tehtäväkseen koko maailman työtätekevien vapautuksen. Kommunistisen Internatsionaalen riveissä yhdistyvät veljellisesti valkoista, keltaista, mustaa ihonväriä kantavat ihmiset — koko maapallon työtätekevät.”

Näin julistaa Kommunistinen Internatsionaale toisen yleismaailmallisen kokouksensa hyväksymissä säännöissään tehtävästään.

Koko maapallon työtätekevien veljellinen yhdistyminen — koko maailman työtätekevien vapauttamiseksi! Kas, siinä päämäärä ja keino, jotka Kommunistinen Internatsionaale osottaa työtätekeville, köyhille työmiehille ja raatajatalonpojille, ruumiillisen ja henkisen työn orjille kaikessa maailmassa.

Mistä työtätekevät on vapautettava?

Riistäjistään ja sortajistaan. Ja työtätekevien riistäjiä ja sortajia taas ovat kaikissa maissa kapitalistit ja tilanherrat, kauppiaat ja koronkiskurit, keisarit, kuninkaat ja ruhtinaat, niitten sotaherrat ja virkanyrkit sekä muut apurit.

Näitten vallanalaisuudesta, niiden riistämisen, nylkemisen, rosvoamisen, vainon ja sorron alta kutsuu Kommunistinen Internatsionaale kaikkia työtätekeviä ihmisiä, työläisiä ja köyhiä talonpoikia, torppareita ja päiväläisiä kaikissa maissa itsensä vapauttamaan.

Niin, kaikissa maissa koko maailmassa, koko maapallolla! Se kutsuu siihen Euroopan ja Amerikan valkoihoisia, Aasian keltaihoisia, Amerikan ruskeaihoisia, Afrikan mustaihoisia, — työntekijöitä, raatajia, joita riistetään ja sorretaan rikkaitten hyväksi.

Ja kaikkialla maailmassa on riistettyjä ja sorrettuja raatajia — miljoonia ja taasen miljoonia. Ei yksistään Euroopan ja Amerikan kapitalistisissa emämaissa, vaan myöskin Aasian, Amerikan ja Afrikan n.s. siirtomaissa.

Näitä viimeksimainittujen maittenkin työtätekeviä kutsuu Kommunistinen Internatsionaale yhteiseen taisteluun vapauttamaan itsensä eurooppalaisen ja amerikkalaisen imperialismin kahleista, joihin ne ovat sidotut.

Imperialismi ja sen valtaherrat hätkähtivät tämän kutsun kuullessaan. Siitä hetkestä alkaen kuin Kommunistinen Internatsionaale nosti punaisen taistelulippunsa ja alkoi kamppailunsa työtätekevien vapauttamiseksi, ovatkin työtätekevien viholliset kaikissa maissa: kapitalistit, suurtilalliset, kauppiaat, porvarit, niitten kenraalit ja niitten apureiksi ruvenneet menshevikit pauhanneet sitä vastaan sanoin ja teoin, puhein ja asein.

Miksi?

Siksi, että ne näkivät tämän taistelun tähtäävän tehtaitten, koneitten, maan, kaivosten, rautateitten, laivojen, sanalla sanoen: koko heidän rikkautensa ja luokkavaltansa perustuksen tulevan temmatuksi heidän altaan ja tulevan muodostumaan työtätekevien uuden vallan perustaksi. Ne siis tahtoivat ehkäistä maailman riistettyjä ja sorrettuja joukkoja toteuttamasta vapauttamistaan.

Mutta päivä päivältä on noitten työtätekevien vihollisten, jotka kaikki yhdistyvät kansainvälisen imperialismin mustan taantumuksen, pimeän sorron ja synkeän riiston lipun alla, voima ja vaikutus heikentynyt.

Kommunistinen Internatsionaale on “kopla moskovalaisia diktaattoreita”, huutavat työtätekevien vapautuksen viholliset. Kuinka syvästi väärässä nuo parjaajat ovat, käy selville jo yksin siitäkin, että Kommunistisen Internatsionaalen toiseen kongressiin viime elokuussa oli lähettänyt edustajiaan kokonaista 32:n eri maan vallankumoukselliset työläiset ja talonpojat Euroopasta, Amerikasta, Aasiasta, Austraaliasta. Siellä todellakin veljellisesti yhtyivät Kiinan, Korean, Jaappanin keltaihoinen, Indian, Keski-Amerikan ruskeaihoinen — Euroopan ja Amerikan valkohipiäiseen proletaariin Venäjän työmiesten ja työläistalonpoikain mahtavan suojeluksen turvassa. Ja tämäkö sitten olisi “kopla moskovalaisia diktaattoreita”! Itse asiassa se on maailman työtätekevien mahtavin yhtymä, maailman työtätekevien vapautuksen varmin tae.

Enemmän! Noita maailman kaikilta ääriltä yhteenkerääntyneitä köyhälistön parhaimpia edustajia elähdytti sama henki ja sama pyrkimys: kansainvälisen porvariston, maailman imperialismin, kaikkien maitten kapitalistien ja tilanherrain, kaikkien kansallisuuksien rikkaitten riistäjäin ja sortajain kukistaminen ja työtätekevien vallan sekä työtätekevien ihmisten veljellisen yhteiskunnan luominen koko maailmaan. Yhteisiin päätöksiin tämän päämäärän toteuttamiseksi pukeutui se yhteinen pyrintö: Yhteinen vallankumouksellinen suunnitelmallinen taistelu yhteistä vihollista vastaan kaikkialla. Tunnussanaksi tuli: Työmiesten ja työläistalonpoikain koko maailmaa käsittävä neuvostoliitto.

Miljoonat ja taasen miljoonat työtätekevät koko maailmassa näin siis yhdistyivät taistelemaan yhdessä yhteistä verivihollista, porvaristoa vastaan, sopien yhteisestä taistelutavasta, alistaen yhteisen päämäärän hyväksi kaikki.

Mutta ei vielä tähän rajoitu alkanut työtätekeväin yhtyminen yhteiseen päämäärään vapautukseensa päästäkseen. Viesti toisensa jälkeen saapuu eri maista kertoen, kuinka yhä uusia joukkoja astuu Kommunistisen Internatsionaalen vallankumoukselliseen rintamaan. Aivan äsken astuivat Saksan Riippumattomain sosialidemokraattien puolimiljoonaiset vallankumoukselliset rivit mukaan. Niin tekivät Itävallan riippumattomien sosialidemokraattien kymmenettuhannet. Samoin Tanskan lukuisat ammattiliitot. Ja päivä päivältä kasvaa koko maailmassa niitten raatajain lukumäärä, jotka katseensa kiinnittävät maailman köyhälistön ainoaan todelliseen veljesliittoon, ainoaan vapauttajaan riistämisestä ja sorrosta, ainoaan imperialistisista sodista pelastajaan, ainoaan vapauttajaansa: Kommunistiseen Internatsionaaleen.

Merkillepantavaa on, että tämä valtava herääminen ulottuu syvälle tähän asti syrjäytettyjen, mitä hirvittävimmin riistettyjen, mitä julmimmin sorrettujen Aasian alkuasukaskansojenkin työtätekeviin syviin kerroksiin, niihin, jotka näihin asti ovat kantaneet harteillaan eurooppalaisen, amerikkalaisen ja aasialaisen kapitalismin ikeen ja kuorman verrattain äänettömästi, silloin tällöin päästäen vain tuskan kiljahduksen ja karaten epätoivon ponnistuksiin. Nyt nekin kurottavat kätensä Moskovaan päin. Mitä valtavimmalla tavalla tämä todistettiin Bakussa viime syyskesällä pidetyn Idän kansain vallankumouksellisten suuren edustajakokouksen kautta.

Mikä se kokous oli?

Se oli kokous, mihin kerääntyi Aasian 32 sorretun kansakunnan miljoonajoukkojen kumouksellisten eturivien edustajat, neuvotellakseen ja harkitakseen, millä tavalla Aasian sadat miljoonat työläiset ja köyhät talonpojat voisivat vapautua kantamasta niskoillaan Englannin, Ranskan, Italian, Jaappanin, Amerikan, Hollannin y.m. imperialistien orja-ijestä, millä keinoin voisivat vapautua siitä riistämisestä ja sorrosta, minkä heidän päällensä, ovat vuosisatojen kuluessa sälyttäineet vieraitten maitten rikkaat rosvot kotimaisten avustuksella.

Tätä kysymystä ratkaisemaan kerääntyivät Kiinan, Indian, Korean, Armenian ja monien muitten itäisten maitten kumoukselliset Bakuun — Kommunistisen Internatsionaalen johdolla.

Ja Idän sorretut löysivät ratkaisun. Kommunistinen Internatsionaale sen osoitti: Vallankumouksellisen taistelun tie. Kamppailu kuolemaan asti kansainvälistä imperialismia vastaan. Taisteluveljeys koko maailman työtätekevien kesken. Riistäjien vallan tilalle työtätekevien neuvostovallan luominen.

Ja Idän kansain vallankumouksellinen etujoukko astui osotetulle uralle.

Näin ensikerran teossa ja todellisuudessa sortavan Euroopan sorrettujen ja sorretun Aasian edustajien kädet pusertuivat lujasti yhteen veljesliiton takeeksi, koko maailman työtätekevien vapauttamiseksi.

Nyt jo näemme elävässä elämässä seuraukset kuvaamastamme työtätekevien yhtymisestä työtätekevien vallankumouksellista vapauttamista varten. Olemassaolonsa aikana ensi kerran on kansainvälinen porvaristo siinä tilassa, ettei se pysty murskaamaan työtätekevien vallankumousta, vaikka sillä siihen olisi sammumaton halu ja kaikki sen etusyyt kehoittaisivat sen se tekemään mitä pikimmin.

Kun Venäjän työmiehet ja työläistalonpojat lähtivät ensimmäisinä maailmassa teossa ja todellisuudessa toteuttamaan työtätekevien vapauttamista porvariston vallasta, niin ne saivat niskaansa koko maailman riistäjät ja sortajat yhteisenä joukkiona. Kolmevuotinen taistelumme ulkonaisia ja sisäisiä vihollisia vastaan, puutteitten alla, köyhyyden kourissa on ollut ratkaisevaa etujoukkokamppailua maailman työtätekevien yhteistä vihollista vastaan. Me olemme kestäneet sentään niin sodan kuin työn rintamalla. Neuvostovaltamme seisoo ehona. Armeijamme on valmiina antamaan tarvittaessa uusia iskuja. Mutta nyt olemme valmiit myöskin käymään ponnella rakennustyöhönkin. Sillä aseellinen vihollinen on pysähtynyt. Ensi kerran Neuvostovaltamme olemassaolon aikana ei rintamatiedoituksia ole annettavana: rintamia ei ole nyt.

Kuinka tämä on käsitettävissä? Mikä on pidättänyt imperialistiset rosvot?

Venäjän monimiljoonaisten työläis- ja talonpoikaisjoukkojen, sankarillisen Punaisen armeijamme, Kommunistisen puolueemme taakse ja rinnalle on astunut miljoonia työläisiä ja talonpoikia kaikissa maissa ja kaikissa maanosissa. Ne ovat astuneet esiin uhkaavina omasta puolestaan ja meidän puolesta. Ne ovat monin paikoin nostaneet aseet sortajiaan ja riistäjiään vastaan. Näin on asian laita Euroopassa, Amerikassa, Aasiassa, Afrikassa. Se on Kommunistisen Internatsionaalen kansainvälinen armeija, joka on astunut historian näyttämölle, toteuttamaan koko maailmaa käsittävässä mittakaavassa työtätekevien vapauttamista. Se se pani kansainvälisen imperialismin hätkähtämään. Se oli todellinen apu Venäjän taistelevalle työläiselle ja talonpojalle. Se meille tekee mahdolliseksi rauhantyön.

Näin on siis jo muodostunut koko maailman tietoisimpien köyhälistöläisten yhdistynyt voima, joka on antanut imperialismille iskun, mikä muistuttaa sitä tulevasta varmasta kuolemastaan. Se isku on sen lyönyt ontuvaksi.

Kommunistinen Internatsionaale siis yhdisti työtätekevien voimat ja antoi niille päämäärän ja osotti voiton keinot.

Taistelu on kuitenkin vasta alussaan. Mutta se on saatettava voittoisaan loppuunsa. Nyt on alkanut se kausi, jolloin maailman työtätekevät valmistuvat yleiseen rynnäkköön.

Venäjällä hulmuaa korkealla työmiesten ja työläistalonpoikain vankoissa kourissa neuvostojen lippu. Proletaarinen diktatuuri raivaa kapitalismin jätteet pois ja rakentaa uutta elämää.

Muualla, kaikkialla jo kohoaa työtätekevien joukoista yhä valtavampana huuto: Kaikki valta työtätekevien neuvostoille. Kädet jännittyvät valtaamaan sen.

Kommunistinen Internatsionaale yhdistää, järjestää, ohjaa sen pyrkimyksen. Ratkaisevat taistelut työtätekevien vapauttamisen puolesta koko maailmassa lähenevät. Se vapautus lähenee.

18/XII —20.

K. Manner.

Kommunistinen kalenteri 1921
Kustantaja: V.K.P.n Suomalaisten Järjestöjen Keskus-Toimisto
Pietari, 1920

Leave a comment