SKP:n keskuskomitean julistus marraskuussa 1939

SKP:n keskuskomitean julistus

Sanomalehti ”Ny Dag” 10.11.1939

Perustamisestaan asti SKP on vaatinut Suomelta ystävällisiä suhteita suureen itäi­seen naapuriin. Mutta Suomen porvaristo ja sen työkalu, hallitus, ovat vastanneet siihen kiihoituksella ja provokatioilla, ja ohrana on vanginnut tuhansittain puolueemme jäse­niä ja sympatisoijia, jotka on tuomittu hirvittäviin kuritushuonerangaistuksiin, muka maan- ja valtiopetoksesta. Suomen taantumusporvaristo on yhä jatkanut sotaprovokatiotaan, jotka milloin Saksa, milloin Englanti ja Ranska tai muut Neuvos­toliiton viholliset ovat inspiroineet ja maksaneet. Suomesta ovat pahimmat neuvostoviholliset ja rikolliset saaneet tur­vapaikan. Suomi on järjestänyt lukemattomia neuvostovastaisia mitä rikollisimpia tekoja. Suomen maaperää, vieläpä sen sään­nöllisiä sotavoimiakin on käytetty välineinä Neuvostoliittoa vastaan tapahtuneissa hyökkäyksissä. Sama tarkoitus on ollut myös lukemattomilla rajaselkkauksilla, IKL:n ja AKS:n Suur-Suomi-provokatiolla sekä porvarillisen ja sos.dem. lehdistön hillittömällä kiihotuksella Neuvostoliittoa vastaan. Ulkoministeri Erkon törkeillä ja vastuuttomilla puheilla hallituk­sen nimessä on ollut sama tarkoitus aivan viime päiviin saakka.

Tällainen vastuuton politiikka ja rikollinen meno ei voinut jatkua loppumattomiin. Neuvostoliitto halusi tur­vata maansa ja ehdotti Suomen hallitukselle neuvotteluja mo­lempien maitten välisten suhteitten parantamiseksi. Tähän ys­tävälliseen esitykseen Suomen porvaristo ja hallitus vastasi­vat rikollisilla provokatioilla. Sekä kotona että ulkomailla pantiin käyntiin ennenkuulumaton neuvostovastainen propaganda sekä ryhdyttiin kaupunkien evakuointiin ja muihin vastuut­tomiin toimenpiteisiin, ennenkuin neuvottelut edes oli aloitettu. Hallitus vetoaa alituisesti puolueettomuuspolitiikkaansa, mutta yrittää samalla kaikin tavoin sotkea maan imperialis­tisten suurvaltojen sotaseikkailuun, antaen kaikenlaisten sotaprovokaattorien liikkua vapaasti maassa.

Suomen taantumus koki epämiellyttävän yllätyksen, kun Molotov julkaisi Neuvostoliiton vaatimukset, tehden siten lopun Suomen hallituksen hämärästä pelistä. Nyt näkee Suo­men kansa ja koko maailma, ettei Neuvostoliitto ole vaati­nut mitään Suomen suvereniteettia loukkaavaa, vaikka ne sa­mat piirit, jotka terrorivuosina olivat valmiit myymään Suo­men perustuslailliset oikeudet tsaarille tai Saksalle, niin väittävät. Suomen työläiset, jotka v. 1918 taistelivat sak­salaisia maahantunkeutujia vastaan, ovat nytkin valmiit tais­telemaan Suomen ja sen kansan vapauden puolesta, jos sitä todella uhataan. Tälläkin hetkellä Suomen taantumusporvaristo, joka yrittää syöstä maan sotaan Neuvostoliittoa vastaan, on Suomelle suurimpana vaarana. Mutta me taistelemme päättäväs­ti noita sotaprovokaattoreita vastaan, jotka, samalla kun he valmistelevat sotaa Neuvostoliittoa vastaan, aikovat suunnata hirvittävän iskun oman maan työväestöön.

Viime viikkoina on annettu kymmenittäin uusia taantumuslakeja ja -asetuksia. Koko työväestö aiotaan muuttaa ran­gaistusvangeiksi, aivan samoin kuin v. 1930 ”kansannousun” avulla.

Sos.dem.puolue lehdistöineen on muodostanut ”yhteisrinta­man” lapualais-fascistisen ja taantumuksellisen oikeistolehdistön kanssa. SAK:n johto ei ole edes yrittänytkään suojata työläisiä ja heidän työehtojaan, jotka huononevat päivä päi­vältä. Se on päinvastoin yrittänyt muuttaa ammatilliset jär­jestöt ohranan alaosastoiksi, kehoittamalla jäseniä ryhtymään ohranan agenteiksi. Näin sydämellistä on yhteistyö sos.dem. johtajain ja lapualaisten murhaajain ja murhapolttajain kes­ken.

Mutta me työläiset emme koskaan ryhdy yhteistyöhön gangsterien ja rosvojen kanssa. Suurporvaristo ja sen sos. dem. kätyrit ovat aloittaneet vaarallisen pelin. Mitta alkaa olla jo kukkuroillaan, ja työväestö on ryhtyvä vaatimaan tilille niitä, jotka ovat aiheuttaneet kymmenille tuhansille reserviläisille ja heidän perheilleen suunnattomia kärsimyksiä mobilisoinnillaan ja evakuoinnillaan. Nyt valmisteltu ”vapa­ussota” ei tule päättymään samoin kuin v.1918.

Koko työtätekevän kansan nimessä vaadimme seuraavaa:

1. Neuvostoliittoa vastaan suunnattu sotaprovokatio on lopetettava, evakuoidut ja mobilisoidut on palautettava ko­tiin ja aineelliset vahingot korvattava.

2. Neuvottelujen Neuvostoliiton kanssa on tapahduttava vakavassa ja rehellisessä hengessä ilman sabotaashia ja provokatiota, ja sopimus on saatava aikaan mahdollisimman no­peasti.

3. Takeet on annettava siitä, ettei täten aikaansaatua sopimusta jälleen saateta vaaraan. Siitä syystä täytyy neu­vostovastaisen provokation pääkeskukset IKL, AKS ja muut samanlaiset järjestöt lakkauttaa, niiden johtajat vangita ja Erkon vaikutus Suomen ulkopolitiikkaan lopettaa.

4. Poikkeuslait on peruutettava ”silmänräpäyksessä” ja työläisten saatava korvaus heille aiheutetuista tappioista.

5. Kaikki nyt ja aikaisemmin poliittisista syistä tuo­mitut on vapautettava.

Leave a comment