Puolan kommunistien julistus maansa sotilaille (1921)

Puolan imperialistien hankkiutuessa ranskalaisten isäntien tiliin rosvosotaan Neuvosto-Venäjää vastaan eivät puolalaiset toveritkaan ole toimettomia. Estääkseen tämän yläluokkansa uuden raakalaisteon ovat he jakaneet sotilaiden keskuudessa seuraavasisältöistä julistusta:

»Sotilaat! Auran ja moukarin luota kutsutaan teidät nytkin, konekiväärin ja pistimen ääreen. Teidät eroitetaan veljistänne ja vanhemmistanne, laahataan vieraaseen maahan, teistä tehdään herrain upseerien palvelijoita siinä tarkoituksessa, että kärsimyksillänne suojelisitte tätä Puolan tasavaltaa, joka ei ole antanut teille mitään muuta kuin kurjuuden. Samat herrat mielivät nyt ajaa teidät sotaan, lähettää teurastuspenkille, jotka antoivat teidän rauhan aikaan raataa nälkäpalkoilla ja jotka usuttivat santarmit niskaanne, jos rohkenitte vaatia enemmän oikeutta.

Sotilaat! Teistä riippuu, pysyykö pystyssä vai luhistuuko Puolan tasavalta, joka on antanut teidät alttiiksi orjuudelle ja kurjuudelle. Teistä, teidän tahdostanne riippuu, kykenevätkö meitä sortavat herrat toimittamaan apua venäläisille herroille, jotka ase kourassa mielivät pakottaa vapautuneen Venäjän proletariaatin takaisin orjuuteen.

Puolalaisten herrain voittaessa sodan, kärsivät tappion ei ainoastaan venäläiset veljemme, vaan myös, puolalaiset työläiset ja talonpojat, kärsii tappion koko proletaarinen maailma. Jos tässä sodassa sen sijaan häviää Puolan herrain tasavalta, niin voittajina ei ainoastaan ole teidän venäläiset proletaariveljenne, vaan myös te, Puolan maa- ja teollisuustyöläiset, voittajina ovat koko maailman työläiset.

Te köyhät talonpojat ja työläiset, te muodostatte Puolen armeijan suuren kantajoukon. Ellette te taistele venäläisiä veljiänne vastaan, ei kukaan suojele Puolan orjanpitäjäin tasavaltaa ja Puolan maaperälle luontuu Puolan työtätekeväin sosialistinen tasavalta.

Älkää sotiko, Puolan sotilaat! Älkää totelko kuria! Tarttukaa käteenne sysättyyn kivääriin ja osoittakaa ne kauniisti kohti sortajianne, kohti puolalaisia herroja!

Eläköön Puolan työtätekeväin vallankumous!

Eläköön maailmanvallankumous!» — TUT.

Sanantuoja, No 31 (16)
Kuopiossa, tiistaina 25. lokakuuta, 1921

Leave a comment