Suurrikkaat pakokauhun täyttämänä (1939)

SUURRIKKAAT PAKOKAUHUN TÄYTTÄMÄNÄ

Pakenevat Ruotsin puolelle vieden valuutat mukanaan

Suojeluskuntien esikuntien herroja ensimmäisten pakoonpötkijöiden joukossa

Neuvostovastainen sota, jota Suomen suurporvaristo on jo kauan puuhannut täyttääkseen englantilaisten toimeksiantajiensa vaatimukset, on alkanut käydä herrojen hermoille. Useat suomalaiset lehdet, m. m. ”Karjala” kertoivat jo marraskuun alkupuolella, että kokonaiset suurrikkaiden suvut pakenivat Ruotsin puolelle, vaikka sota oli vasta suunnitelmana Englannin ja Suomen yleisesikuntien karttapaperilla. Silloin oli pakolaisluettelossa jo satakunta sivua. Kuinka monta tuhatta nimeä, siitä ei ole ilmoitettu.

Pakoonlähtijöiden etunenässä ovat olleet porvarilehtien tunnustuksen mukaan eräät ruotsalaiset kartanonomistajat, jotka kuuluvat suojeluskuntien esikuntiin. Pahimmat sodanlietsojat Helsingin yliopistosta kuuluvat olevan mukana. Samat lehdet tunnustavat, että myöskin suomalaiset suurrikkaat osallistuvat pakomatkaan. Herrat jättävät hukkuvan laivansa vieden Ruotsiin suuret määrät suomalaista valuuttaa.

Maan työläiset ja työtätekevät talonpojat näkevät siis jälleen, että Suomen isottelevat rahamiehet ovat kyllä rohkeita provosoimaan sotaa, mutta siihen heidän ”sankaruutensa” sitten päättyykin. Suomen kansan pitäisi sotia heidän valuuttojensa, heidän rikkauksiensa puolesta. Mutta sitäpä Suomen työtätekevä, rauhaarakastava kansa ei tee. Herrat ovat sodan provosoineet. Antaa heidän siis itsensä sotia tai – paeta. Punainen Armeija, Työläisten ja talonpoikain armeija, rauhan armeija ei koske Suomen työtätekevän kansan omaisuuteen, ei loukkaa Suomen itsenäisyyttä ja riippumattomuutta. Se on Suomen työmiehen ja kyntäjän ystävä. Suomen kansa ei siis pakene, vaan jää kotiinsa ja herrojen paettua solmiaa pysyvän rauhan Neuvostoliiton kanssa.

Kansan Valta
Joulukuussa 1939

Leave a comment