Työtätekevälle nuorisolle Suomessa (1928)

Nuoriso mukaan kansainvälisen naistenpäivän viettoon! Tarmokkaisiin toimenpiteisiin Pariisin Kommuunin juhlien järjestämiseksi!

Marianpäivää vietettävä uskonnonvastaisena valistuspäivänä!

Työtätekevällä nuorisolla on erikoisesti tällä hetkellä suoritettavana useita tärkeitä tehtäviä. Koko maaliskuun 4 ja 11 päivien välinen aika on omistettu työläisnaisten valistusviikoksi. Luokkatietoiset naistoverimme järjestävät viikolla valistustilaisuuksia ja harjoittavat propagandaa m.m. seuraavien tunnuksien puolesta:

Naisille ja miehille samasta työstä sama palkka!

Naisten yötyötä vastaan!

Vuoden 1918 punaiset taistelijat kunniaan!

Imperialistisia sotavalmisteluja ja sotaa vastaan!

Neuvostoliitolle ja Kiinan vallankumoukselle vihamielisiä varusteluja ja toimenpiteitä vastaan!

Hyökkäämättömyyssopimus solmittava Neuvostoliiton kanssa!

Työväen toimintavapauksien puolesta!

Työläisnaisten edustajaliikkeen puolesta!

Valtiollista vainoa vastaan ja poliittisten vankien puolesta!

Työtätekevien kansanvallan ja sosialismin puolesta!

Nämä ja myöskin kaikki muut tässä mainitsemattomat tunnukset, jotka naistoverimme ovat omaksuneet kansainvälisen naistenpäivän ja valistusviikon tunnuksiksi, ovat koko työtätekevälle kansalle yhtä tärkeitä. Siksi jo naistenpäivän ja -viikon toiminnan saattamiseksi mahdollisimman hyviä tuloksia tuottavaksi, on kaikkien nuorten työläistenkin tarmokkaasti avustettava naistovereitamme asettamia toimielimiä valistustilaisuuksien järjestämisessä ja innokkaasti otettava osaa kansainvälisen naistenpäivän ja sitä seuraavan valistusviikon kaikkiin toimintoihin.

Maaliskuun 18 päivänä vietetään Pariisin Kommuunin juhlaa.

Sinä päivänä 57 vuotta sitten perustettiin Pariisin Kommuuni, ensimmäinen työväenvalta, joka lyhytikäisyydestään huolimatta on ikuisesti säilyvä muistossa. Ansioineen ja virheineen on Pariisin Kommuuni antanut vapautensa puolesta taistelevalle proletariaatille tärkeitä opetuksia. Venäjän vallankumous, Pariisin Kommuunin jälkeläinen ja perillinen, on tarkoin ottanut huomioon sen opetukset. Myöskin Suomen ja kaikkien muiden maiden työläisten on ne otettava huomioon ja opittava niistä.

Proletariaatti kunnioittaa Pariisin Kommuunin muistoa. Suomenkin työläiset järjestävät maalisk. 18 p., Kommuunin perustamispäivänä, juhlatilaisuuksia, joissa selostetaan ja tutkitaan Kommuunin vaiheita ja merkitystä. Nuorten työläisten on otettava osaa tähän toimintaan. Kun useilla paikkakunnilla on marianpäivätilaisuuksien järjestämistä varten valittu, tai valitaan vasta, nuorten työläisten toimikomiteoita, on näiden komiteoitten joko yksinään tai yhdessä vanhempien työläisten poliittisten toimielinten kanssa järjestettävä Kommuunin juhlia. Samalla on avustettava työväen yhteisten järjestöjen: huoltoyhdistysten ja ammatillisten yhdistysten päivän merkityksen johdosta toimeenpanemia juhlatilaisuuksia.

Marianpäivän ovat nuoret työläiset omaksuneet uskonnonvastaiseksi propagandapäiväksi.

Uskonnon taikausko elää vielä voimakkaana työläisnuorisonkin keskuudessa. Paljon työtätekevää nuorisoa kuuluu vielä kirkkoon tai kannattaa muita uskonnollisia humbuugimuotoja: hartevalaisuutta, teosofiaa, »kalliolalaisuutta» y.m. Nuorison vapautuminen kaikista tällaisista, mitä suuremmassa määrässä vahingollisista taikauskon muodoista, on työtätekevän luokan kehityksen kannalta välttämätöntä. Tästä tietoisena ovat valveutuneet nuoret työläiset omaksuneet maarianpäivän uskonnonvastaiseksi propagandapäiväksi, jolloin harjoitetaan valistustyötä seuraavien tunnuksien puolesta:

Nuoret ja vanhat työläiset irti kirkosta!

Kirkko eroon valtiosta!

Kaikkea uskonnollista pimitystä vastaan!

Kehoitamme nuoria työläisiä kaikilla paikkakunnilla asettamaan toimikomiteoita järjestämään marianpäivänä pidettäviä uskonnon vastaisia juhlia ja kokouksia sekä tekemään kaikkia mahdollisia ennakkovarmistuksia päivän tarkoitusperien saavuttamiseksi. Päivän toiminnan käytännöllisenä tarkoituksena on ennenkaikkea nuorison joukkoeroaminen kirkosta. Tämä on otettava huomioon jälkeenpäin tapahtuvassa toiminnan arvostelussakin.

Eri paikkakunnilla edellämainittuja toimintoja varten valittuja nuorison toimikomiteoita kehoitetaan asettumaan yhteyteen allekirjoittaneen Helsingin nuorten työläisten valitseman komitean kanssa, joka ainakin jossakin määrin tulee hankkimaan juhlatilaisuuksia varten yhteistä ohjelma-ainehistoa.

Nuorisotoverit! Toivomme, että viivyttelemättä kaikkialla ryhdytte tarmokkaisiin toimenpiteisiin edellämainittujen tehtävien suorittamiseksi. Tehtävät ovat kaksinkerroin tärkeitä sen vuoksi, että ne samalla merkitsevät työtätekevän nuorison poliittisen taistelun tehostamista.

Helsingin nuorten työläisten maarianpäivä juhlatoimikunta

Työväen lehti
N:o 27, Tampereella, tiistaina maaliskuun 6 p:nä, 1928

Leave a comment