Vuoden 1937 Toukokuun Ensimmäisen loosungit

1. Eläköön Toukokuun Ensimmäinen – kansainvälisen proletariaatin revolutsioonisten voimien taistelukatselmus!

2. Kaikkien maiden proletaarit, yhtykää! Käykää Kommunistisen Internatsionalen lippujen alle!

3. Eläköön koko maailman sosialistinen revolutsio!

4. Luokkaveljille, fasistisen terrorin uhreille, kapitalismin vangeille palava tervehdyksemme Toukokuun Ensimmäisenä päivänä!

5. Fasismi on kapitalistien ja tilanherrojen terroristista politiikkaa työläisiä ja talonpoikia vastaan. Fasismi on valloitussotaa. Fasismi on kansojen kiihoittamista toisiaan vastaan. Mobilisoikaamme voimat taisteluun fasismia vastaan!

6. Kaikkien maiden työläiset, työläisnaiset, talonpojat ja työtätekevät! Laajentakaa ja lujittakaa kansanrintamaa taistelussa fasismia ja sotaa vastaan. Rauhan puolesta, demokraattisten vapauksien puolesta, sosialismin puolesta.

7. Veljellinen tervehdys Espanjan työläisille, jotka käyvät sankarillista taistelua fasismia ja ulkomaalaisia interventtejä vastaan. Eläköön kansanrintama Espanjassa! Alas kansanrintaman avoimet ja peitetyt viholliset!

8. Bolshevistinen tervehdys Saksan revolutsioonisille proletaareille. Eläköön Saksan sankarillinen kommunistinen puolue! Eläköön tov. Thälmann!

9. ”Me olemme rauhan puolesta ja puolustamme rauhan asiaa. Mutta me emme pelkää uhkauksia ja olemme valmiit vastaamaan iskulla sodanlietsojien iskuun” (Stalin).

10. Eläköön meidän rakas, voittamaton Punainen Armeijamme – SSSR:n kansojen rauhallisen työn mahtava tuki, Suuren Lokakuun Revolutsion saavutusten uskollinen vartija!

11. Isänmaan puolustaminen on SSSR:n jokaisen kansalaisen pyhä velvollisuus!

12. Tervehdys Punaisen Armeijan nuorille taistelijoille, jotka Toukokuun Ensimmäisenä antavat valan uskollisuudesta sovettivallalle, uskollisuudesta suurelle sosialistiselle synnyinmaallemme!

13. Tervehdys rajavartiolaistaistelijoille, sovettirajojen valppaille vartijoille!

14. Kasvakoon ja lujittukoon, vallatkoon tekniikan ja karaistukoon meidän rakas, mahtava Punainen Armeijamme!

15. Eläköön sovettilentäjät– sosialistisen synnyinmaamme ylpeät haukat!

16. Eläköön SSSR:n uusi Konstitutsio, voittaneen sosialismin ja todellisen demokratisminKonstitutsio!

17. Eläköön työläisten ja talonpoikien liitto –sovettivallan perusta!

18. Eläköön SSSR:n kansojen veljesliitto ja suuri ystävyys!

19. Lujittakaamme SSSR:n työväenluokan diktatuuria, työväenluokan valtiollista johtoa koko yhteiskunnassamme!

20. Bolshevistinen tervehdys teollisuuden ja transportin udarnikkain ja udarnikkanaisten monimiljoonaiselle armeijalle, stahanovilaisille, maamme mainehikkaille ihmisille!

21. Saavuttakaamme vuoden 1937 – Suuren Proletaarisen Sosialistisen Revolutsion XX vuoden talousplaanin täyttäminen ja ylittäminen!

22. Tervehdys teollisuuden ja rautatietransportin työntekijöille, jotka ovat ennen määräaikaa täyttäneet toisen viisivuotisplaanin!

23. Kohottakaamme työväenluokan kulttuuri-teknillinen taso insinööri-teknillisen työn tekijäin tasolle!

24. Tervehdys sosialististen peltojen stahanovilaisille, jotka bolshevistisesti täyttävät kevätkylvöplaanin!

25. Kolhoosnikat ja kolhoosnikkanaiset, agronoomit ja sovhoosien työntekijät, taistelkaa kevätkylvön mallikelpoisen suorittamisen ja korkean sadon puolesta!

26. Kehittäkäämme laajemmaksi epäkohtiemme kritiikki ja itsekritiikki! Entistä enemmän lujittakaamme työläisten ja talonpoikien sosialistisen valtion mahtia!

27. Bolshevistisesti valmistautukaamme sovettien vaaleihin, parantakaamme sovettien työtä, ympäröikäämme ne työläisten, talonpoikien ja intelligenssin aktiivin uusilla kerroksilla!

28. ”Yhteys joukkoihin, tämän yhteyden lujittaminen, valmeus kuunnella joukkojen ääntä – juuri siinä bolshevistisen johdon voima ja voittamattomuus” (Stalin).

29. Tervehdys tieteen ja tekniikan, taiteen ja kirjallisuuden työntekijöille, jotka rehellisesti täyttävät velvollisuutensa sovettisynnyinmaata kohtaan!

30. Eläköön SSSR:n tasa-arvoinen nainen, aktiivinen osallistuja valtion hallintaan, maan taloudellisten ja kulttuuristen asiain hallintaan!

31. Kasvattakaamme terveitä, elämäniloisia, synnyinmaalleen uskollisia sovettilapsia!

32. Pioneeripojat ja -tytöt, vallatkaa tietoja ja oppikaa tulemaan taistelijoiksi Leninin asian puolesta!

33. Sovettimaan mainehikkaille fyyskulttuurikoille ja fyyskulttuurikkonaisille– Toukokuun Ensimmäisen tervehdys!

34. Eläköön nuorisoliittolaisheimo –bolshevistisen puolueen mahtava reservi ja luotettava apulainen! Eläköön synnyinmaamme työtätekevä nuoriso!

35. Voimistuttakaamme revolutsioonista valppautta! Tehkäämme loppu poliittisesta huolettomuudesta keskuudessamme!

36. Loppuun saakka paljastakaamme kaikki ja kaikenlaiset kaksinaamaiset. Tehkäämme puolueestamme bolshevismin järkähtämätön linnake!

37. Juurikaamme pois kansan viholliset, japanilais-saksalais-trotskilaiset tuholaiset ja spionit! Kuolema synnyinmaan pettureille!

38. Eläköön Yleisliittolainen Kommunistinen (bolshevikkien) Puolue – SSSR:n työtätekevien etujoukko!

39. Eläköön Kommunistinen Internatsionale– sotaa, fasismia ja kapitalismia käytävän taistelun johtaja ja organisaattori! Eläköön kommunismi!

40. Eläköön Marxin-Engelsin-Leninin suuri voittamaton lippu! Eläköön leninismi!

Yleisliittolaisen Kommunistisen (bolshevikkien) Puolueen Keskuskomitea

Sanomalehti “Kalevalan bolsheviikki” — NKP(b):n Kalevalan Rajonikomitean, rajonin TpK:n ja ammattiliittojen lehti — Huhtikuun 29 päivänä v. 1937 — № 40

Leave a comment