Suuri ystävyys (1953)

MAO TSE-TUNG:

Suuri ystävyys

Luotamme on ainiaaksi poistunut nykyajan suurin nero, maailman kommunistisen liikkeen suuri opettaja ja Leninin kuolematon työtoveri — toveri Josef Vissarionovitsh Stalin.

Toveri Stalinin teoreettinen samoin kuin käytännöllinenkin toiminta merkitsee verratonta panosta nykyiselle ajallemme. Toveri Stalin edustaa kokonaista aikakautta. Hänen toimintansa ansiosta neuvostokansa ja kaikkien maiden työtätekevät ovat muuttaneet koko kansainvälisen tilanteen. Tämä merkitsee, että oikeudenmukaisuuden, kansandemokratian ja sosialismin asia on maailmassa voittanut laajassa mittakaavassa, maapallon väestön yhden kolmasosan keskuudessa, joka käsittää yli 800 miljoonaa ihmistä. Tämän voiton vaikutus leviää päivä päivältä koko maailman jokaiselle kolkalle.

Toveri Stalinin kuolema on tuottanut koko maailman työtätekeville niin suurta surua, että sille ei löydy vertauskohtaa, ja liikuttanut syvästi koko maailman rehellisten ihmisten sydämiä. Tämä on osoituksena siitä, että toveri Stalinin asia ja hänen aatteensa ovat tulleet omiksi koko maailman laajoille kansanjoukoille ja muodostuneet voittamattomaksi voimaksi. Tämä voima johdattaa jo voittaneita kansoja edelleen voitosta voittoon ja tulee samanaikaisesti johtamaan myös siihen, että kaikki ne, jotka vielä viruvat paheisiin vajonneen, vanhan, kapitalistisen maailman ikeen alaisuudessa, voivat aloittaa rohkean hyökkäyksen kansanvihollisia vastaan.

Sosialistinen rakennustyö voiton perustana

Leninin kuoleman jälkeen neuvostokansa rakensi toveri Stalinin johdolla valoisan ja sädehtivän sosialistisen yhteiskunnan maailman ensimmäisessä sosialistisessa valtiossa, jonka Stalin Lokakuun vallankumouksen aikana yhdessä Leninin kanssa loi.

Sosialistisen rakennustyön voitto Neuvostoliitossa ei ole pelkästään neuvostokansan voitto, vaan se on maailman kaikkien kansojen yhteinen voitto. Ensiksikin tämä voitto kaikella tehokkuudella vahvisti marxismin-leninismin ehdottoman pätevyyden ja opetti kouriintuntuvasti koko maailman työtätekeville, miten niiden on kuljettava kohti onnellista elämää. Toiseksi tämä voitto antoi ihmiskunnalle mahdollisuuden tappaa fasistisen pedon toisessa maailmansodassa. On mahdotonta kuvitella, että ilman sosialistisen rakennustyön voittoa Neuvostoliitossa olisi voitu saavuttaa sodassa voitto fasismista. Voitto Neuvostoliiton sosialistisessa rakennustyössä samoin kuin fasisminvastaisessa sodassa saavutettu voitto ovat suoranaisesti vaikuttaneet ihmiskunnan kohtaloihin ja kunnia näistä voitoista lankeaa oikeutetusti suurelle toveri Stalinille.

Marxilaisen teorian monipuolinen kehittäminen

Toveri Stalin kehitti kaikinpuolisesti ja klassillisesti marxilais-leniniläistä teoriaa ja avasi uuden vaiheen marxismin kehityksessä. Toveri Stalin kehitti luovasti Leninin teoriaa kapitalismin epätasaisesta kehityksestä ja teoriaa sosialismin voiton mahdollisuudesta yhdessä maassa. Toveri Stalin antoi luovan osuutensa teoriaan kapitalistisen yhteiskunnan yleisestä kriisistä ja kommunismin rakentamisesta Neuvostoliitossa. Hän keksi ja perusteli nykyaikaisen kapitalismin taloudellisen peruslain ja sosialismin taloudellisen peruslain ja rikastutti siirtomaiden ja puolisiirtomaiden vallankumousteoriaa. Toveri Stalin kehitti luovasti myös leniniläistä teoriaa puolueen rakentamisesta. Kaikki tämä on entistä enemmän liittänyt yhteen koko maailman työläisiä ja kaikkia sorron alaisuudessa eläviä luokkia ja kansoja, minkä ansiosta työväenluokan ja kaikkien sorron alaisuudessa elävien kansojen taistelu vapautumisensa ja onnensa puolesta ja tässä taistelussa saavutetut menestykset ovat saavuttaneet niin suuren laajuuden.

Toveri Stalinin kaikki teokset merkitsevät kuolematonta panosta marxismin kehittämisessä. Hänen teoksensa “Leninismin perusteista” ja “Neuvostoliiton kommunistisen puolueen historian lyhyt oppikurssi” samoin kuin hänen viimeinen suurenmoinen teoksensa “Sosialismin taloudellisia ongelmia Neuvostoliitossa” merkitsevät marxismin-leninismin ensyklopediaa, yhteenvetoa maailman kommunistisen liikkeen kokemuksista viimeksi kuluneiden sadan vuoden ajalta. Hänen Neuvostoliiton kommunistisen puolueen 19. edustajakokouksessa pitämänsä puhe on kallisarvoinen testamentti maailman kaikkien maiden kommunisteille.

“Älkää unohtako itää!”

Me kiinalaiset kommunistit löydämme maailman kaikkien maiden kommunistien tavoin toveri Stalinin suurista teoksista voittoihimme johtavat tiet.

Leninin kuoleman jälkeen toveri Stalin oli koko ajan maailman kommunistisen liikkeen keskeisin hahmo. Hänen ympärilleen ryhmittyneinä me saimme häneltä aina neuvoja ja ammensimme hänen teoksistaan aatteellista voimaa. Toveri Stalin suhtautui lämpimästi sorrettuja Idän kansoja kohtaan. “Älkää unohtako Itää!” oli suuri tunnus, jonka toveri Stalin antoi Lokakuun vallankumouksen jälkeen.

Kaikki tietävät, että toveri Stalin rakasti suuresti Kiinan kansaa ja oli sitä mieltä, että Kiinan vallankumouksen voimat ovat mittaamattomat. Kiinan vallankumousta koskevissa kysymyksissä hän osoitti mitä suurinta viisautta. Leninin-Stalinin oppia seuraten ja suuren neuvostovaltion ja kaikkien maiden vallankumouksellisten voimien tukeen nojautuen Kiinan kommunistinen puolue ja Kiinan kansa saavuttivat muutama vuosi sitten historiallisen voiton.

Suru on muutettava voimaksi

Tänään olemme menettäneet suuren opettajan ja mitä vilpittömimmän ystävän — toveri Stalinin. Se on suuri onnettomuus. Sen aikaansaamaa surua on mahdoton sanoin tulkita.

Meidän on muutettava suru voimaksi. Säilyttäen pyhänä muistoa suuresta opettajastamme Stalinista Kiinan kommunistinen puolue ja Kiinan kansa tulevat yhdessä Neuvostoliiton kommunistisen puolueen ja neuvostokansan kanssa rajattomasti lujittamaan suurta ystävyyttä, jota Stalinin nimi kirkastaa. Kiinalaiset kommunistit ja Kiinan kansa tulevat entistä suuremmalla hellittämättömyydellä tutkimaan Stalinin oppia ja neuvostoliittolaista tiedettä ja tekniikkaa voidakseen rakentaa valtiotaan.

Neuvostoliiton kommunistinen puolue on puolue, jonka ovat kehittäneet Lenin ja Stalin, puolue, joka on maailman etummaisin, kokenein ja teoreettisesti vahvin puolue. Tämä puolue on ollut esikuvana meille ja se pysyy sellaisena. Olemme syvästi vakuuttuneita siitä, että Neuvostoliiton kommunistinen puolue ja neuvostohallitus toveri Malenkovin johdolla ehdottomasti kykenevät jatkamaan toveri Stalinin työtä, viemään eteenpäin ja loistavasti kehittämään kommunismin valoisaa asiaa.

Ei voi olla pienintäkään epäilystä siitä, etteikö Neuvostoliiton johtama rauhan, demokratian ja sosialismin leiri muodostuisi entistä tiiviimmäksi ja entistä mahtavammaksi.

Toveri Stalinin oppi ja Neuvostoliitossa suoritettava sosialistinen rakennustyö ovat yli kolmekymmentä vuotta vieneet ihmiskuntaa eteenpäin jättiläisaskelin. Nyt Neuvostoliitto on saavuttanut sellaisen mahdin, Kiinan kansanvallankumous sellaisen voiton ja maailman kansojen liike sortoa ja aggressiota vastaan sellaisen laajuuden ja meidän ystävyytemme ja yhteenliittymisemme rintama on siinä määrin lujittunut, että täydellä syyllä voidaan vakuuttaa, että me emme pelkää minkäänlaista imperialistista hyökkäystä. Me murskaamme kaikenlaiset imperialistiset hyökkäykset, ja kaikki katalat provokaatiot päättyvät romahdukseen.

Murtumaton ystävyys

Kiinan ja Neuvostoliiton kansojen suuri ystävyys on murtumaton, sillä se perustuu Marxin, Engelsin, Leninin ja Stalinin internationalismin suuriin periaatteisiin. Myös Kiinan ja neuvostokansojen ystävyys kansandemokratian maiden kansojen kanssa ja koko maailman kaikkien rauhaarakastavien, demokraattisten ja oikeudenmukaisten ihmisten keskeinen ystävyys perustuu näihin internationalismin suuriin periaatteisiin. Siksi se myös on murtumaton.

On ymmärrettävää, että tämän ystävyyden synnyttämät voimat ovat rajattomat, ehtymättömät ja todella voittamattomat. Vaviskoot kaikki imperialistiset hyökkääjät ja sodanlietsojat suuren ystävyytemme edessä!

Eläköön Marxin-Engelsin-Leninin-Stalinin oppi!

Eläköön vuosisatoja suuren Stalinin kuolematon nimi!

Kommunisti — Poliittis-teoreettinen aikakauslehti — N:o 4 — Huhtikuu 1953

Leave a comment