SKP: Tie ulos sodasta rauhaan ja vapauteen (1942)

SOSIALISMIN AIRUT

Erikoisnumero

Julkaisija: Suomen Kommunistinen Puolue

TIE ULOS SODASTA RAUHAAN JA VAPAUTEEN

Mitä tosiasioita kuluneet kaksitoista sotakuukautta ovat paljastaneet ja mihin ne Suomen työtätekeviä oman vapautuksensa ja kansamme tulevaisuuden tähden velvoittavat?

SODAN LUONNE

Hitlerin valapattoinen hyökkäys Neuvostoliittoon ei merkinnyt vain sodan laajentumista, vaan se muutti koko sodan luonteen. Sotaa ei nyt käydä kahden imperialistisen suurvaltablokin välillä, vaan se on toiselta puolen Saksan rosvoimperialismin pyrkimystä ei vain Euroopan, vaan koko maailman herruuteen. Pyrkimystä alistaa muut kansat hitleriläisen Saksan orjuuteen sekä taloudellisesti että poliittisesti. Toiselta puolen se on kaikkien vapautta rakastavien kansojen taistelua tätä herruuspyrkimystä vastaan. Ja koska Saksan rosvoimperialismissa yhdistyy mustin taantumus, kaiken vapauden ja ihmisyyden pahin vihollinen fasismi, niin tämä taistelu voidaan viedä lopulliseen voittoon vain fasismin täydellisen murskaamisen kautta.

Neuvostoliitolla on tässä taistelussa ratkaiseva ja johtava osuus kolmestakin syystä. Ensiksi maantieteellisen asemansa vuoksi. Toiseksi, koska se maailman mahtavimpana suurvaltana on asettanut ja asettaa loppuun saakka ratkaisevan panoksen, niin ihmis- kuin materiaalimääräänkin nähden Hitleriä ja hänen vasallejaan vastaan. Kolmanneksi ja laadultaan perustekijänä se uustyyppisenä sosialistisena maana, jossa kapitalismin täydellisen hävittämisen kautta on hävitetty kaikki riiston ja sodan edellytyksetkin, toteutettu kansojen veljeys ja tasa-arvoisuus, voi vain olla tiennäyttäjänä kaikille kansoille uuden ja paremman maailman luomiseksi sodan ja hävityksen raunioille.

MITEN TÄMÄ ILMENEE TOSIASIOINA?

Ensiksikin puna-armeija pysähdyttäessään syystalvella Hitlerin armeijoiden hyökkäyksen ja voitokkaalla vastahyökkäyksellään riisti aloitteen Hitlerin käsistä ja murskasi tarun hänen voittamattomuudestaan.

Toiseksi, puna-armeijan sankarillinen taistelu, kaikkien neuvostokansojen päättäväisyys uhrata kaikkensa vapautensa, kunniansa ja Neuvostoisänmaansa puolesta on muodostunut kaikkien vapautta rakastavien kansojen esikuvaksi. Se on antanut uutta luottamusta vapauden ja ihmisyyden voittoon. Se on innoittanut Englannin ja Amerikan kansat valtavaan voimain ponnistukseen yhteisen vihollisen, fasismin murskaamiseksi. Se on nostanut Hitlerin orjuuttamien maiden kansat yhä voimakkaampaan taisteluun orjuuttajia vastaan.

Kolmanneksi, puna-armeijan hitleriläisille antamat iskut, jotka Amerikan ja Englannin eri muodoissa antaman avun kasvaessa, yhäti voimistuvat, ovat vaikuttaneet lamaannuttavasti Hitlerin armeijan mielentilaan. Luottamus Hitlerin voittoon häviää. Sodanvastainen mieliala kasvaa. Tyytymättömyys Hitlerin rosvosotapolitiikkaan ja koko järjestelmään voimistuu, niin rintamalla kuin rintaman takana. Kaikki tämä vaikuttaa sen, että Hitlerin voimat päivä päivältä heikkenevät, kun sensijaan Neuvostoliiton ja sen liittolaisten voimat kasvavat.

Nämä ovat tosiasioita, jotka Hitler viime puheessaan oli pakoitettu myöntämään. Hänellä ei niitä vastaan ole muuta keinoa kuin yhä verisempi terrori, joka loppujen lopuksi on vain omiaan yhä laajemmille joukoille paljastamaan Hitlerin orjakomennon kaikessa alastomuudessaan ja nopeuttaa hänen lopullista tuhoaan.

MINKÄ PUOLESTA TAISTELEVAT SUOMEN MIEHET?

Suurporvaristomme ja sen sotahallitus, tannerilainen sos.dem. johto ja yhtenäistetty sanomalehdistö selittää, että Suomi ei ole voinut päättää sodasta ja rauhasta, vaan että suurvaltain välinen kamppailu on pakoittanut sen puolustautumaan säilyttääkseen vapautensa ja demokraattisen yhteiskuntajärjestelmänsä, jota muka Neuvostoliitto uhkasi. Tukevatko tosiasiat tätä selitystä?

Jos Neuvostoliitto todella haluaisi tuhota Suomen itsenäisyyden, niin mikä olisi voinut estää sitä siitä keväällä 1940. Tunnettu tosiasiahan on, että Suomen hallituksen oli pakko tehdä rauha Neuvostoliiton sanelemilla ehdoilla. Täydellisen voiton hetkellä Neuvostoliitto otti vain vähän enemmän kuin mitä se v. 39 syksyllä esitti taatakseen Leningradin turvallisuuden. Ja huolimatta siitä, että se oli täysin tietoinen suurporvaristomme neuvostovihamielisestä asenteesta, ei se asettanut mitään vaatimuksia maamme valtiollisen ja yhteiskunnallisen elämän muuttamiseksi. Sellainen olisi ollutkin ristiriidassa Neuvostoliiton horjumattomasti toteuttaman periaatteen kanssa ”kaikilla kansoilla on itsemääräämisoikeus”. Ei Neuvostoliitto vaatinut myöskään Suomea luovuttamaan itselleen elintarpeita, vaan luovutti vähän ennen sodan syttymistä Suomelle kaksikymmentä miljoonaa kiloa.

OLISIKO SOTA SUOMEN KOHDALTA VOITU VÄLTTÄÄ?

Tähän kysymykseen voidaan tosiasioiden pohjalta vastata täysin myönteisesti. Sillä jos maamme suurporvariston asialla oleva hallitus ei olisi lähtenyt veljeilemään Hitlerin Saksan kanssa, jos se ei olisi sallinut saksalaisten joukkojen tuloa maahamme ja niiden sijoittamista hyökkäysasemiin pohjoisessa, jos se ei olisi luovuttanut lentokenttiä Saksan lentovoimien tukikohdiksi, vaan päättäväisesti torjunut, jos maamme suurporvaristolla ei olisi ollut itsellään imperialistisia Suur-Suomi pyrkimyksiä Itä-Karjalaan nähden, jos ne eivät olisi aloittaneet hyökkäystä, niin Suomi olisi säästynyt sodalta. Siitä on hyvänä esimerkkinä myöskin Ruotsi, ja Turkki, jotka päättävästi torjuen kaikki Hitlerin yritykset käyttää niitä välikappaleinaan, ovat säilyttäneet puolueettomuutensa.

Tosiasiaksi jää, että suurporvaristomme ryti-tanner-mannerheimiläinen valtakomento polkemalla maahan kansamme demokraattiset oikeudet itse päättää maansa asioista, on tietoisesti syössyt sen sotaan Hitlerin verisen orjakomennon puolesta. Pakoittaakseen maamme työtätekevät edelleenkin uhraamaan henkensä ja työnsä tämän onnettoman sotaseikkailun pitkittämiseksi, tämä valtakomento kiristää terroriaan. Samalla kuitenkin ainakin osaa kansasta pettääkseen se puhuu vapaudesta ja demokratiasta.

Se pakoittaa myöskin maamme työtätekeviä kiristämään nälkävyötään luovuttaen elintarpeita Hitlerin rosvojoukkojen ylläpidoksi. Yhtenä esimerkkinä tästä mainittakoon, että Valiossa valmistetaan kahdessa vuorossa huomattavat määrät juustoa, joiden pakkauksiin lyödään leima ”Made  in Germany”  (Saksassa valmistettua). Suomen sotilaat ja siviiliväestö eivät juustoa näekään. Niitä kehoitetaan vain syömään nokkosia ja leipään sekoitetaan selluloosaa.

Puhukoon Tanner kuinka kauniita sanoja tahansa Suomen vapaustaistelusta ja demokratian puolustamisesta. Käyköön Eero Vuori kumartamassa ja jättämässä adressejaan, joita Suomen työläiset eivät ole allekirjoittaneet, maamme työtätekevien teurastuttajalle, Mannerheimille ja Hitlerille. He eivät voi muuttaa sitä tosiasiaa, että jatkuvasti kasvaa niiden työläis- ja talonpoikaissotilaiden, työläis- ja talonpoikaismiesten ja naisten joukko, jotka kiroavat tätä sotaa. Kiroavat Hitlerin ja hänen suomalaiset kätyrinsä Mannerheimista ja Rytistä Tanneriin ja Eero Vuoreen asti.

He alkavat yhä selvemmin käsittää, että vain pikainen rauha Neuvostoliiton ja koko demokraattisen liittoutuman kanssa, sekä saksalaisten maasta karkoittaminen, voi pelastaa kansamme tuholta.

SE ON TOTEUTETTAVISSA VAIN SOTILAIDEN, TYÖLÄISTEN JA TALONPOIKAIN YHTENÄISEN SODANVASTAISEN TAISTELUN KAUTTA

Sillä Ryti ja Tanner ja mannerheimiläiset ovat puheissaan, lausunnoissaan ja teoissaan kyllin selvästi tuoneet julki aseveljeytensä ja uskollisuutensa Hitlerin Saksalle,  so.  tuhota Suomen miehet viimeistä myöten, ryöstää talonpojilta jokainen jyvä Hitlerin asian puolesta. Puristaa 10–12 tuntisilla työpäivillä, alipalkatuilta ja aliravituilta poikasilta ja vanhuksilta ja naisilta viimeisetkin voiman rippeet sotakoneistonsa ylläpitämiseen.

Siksi on sotilaiden rintamalla yksitellen, komppanioittain, pataljoonittain ja rykmentittäin kieltäydyttävä taistelusta ja aseet mukanaan lähdettävä kohden kotiaan. Jos upseeristo, sotapoliisit ja saksalaiset koettavat estää, niin on päättävästi suunnattava aseet heitä vastaan.

Siksi on työläisten tehtaissa, työvelvollisten tie- ja varustelutöissä, kaikin keinoin jarrutettava töiden valmistumista. Joukkovoimalla taisteltava työpäivä kahdeksantuntiseksi, palkat elinkustannusten tasolle sekä suuremmat elintarvikeannokset. Lakkokielto, sekä kielto yleisten kokousten pitoon on fasistisen sotahallituksen kansan demokraattisia oikeuksia vastaan ja palvelee suurporvariston riistoetuja, siksi se ei velvoita työtätekeviä muuhun kuin päättävään taisteluun sitä vastaan.

Viljan, karjan, rehun sekä hevosten ja ajoneuvojen pakko-otot ja myyntirajoitukset eivät palvele kansan elintarpeilla varustamista, vaan samoinkuin raskaat verotkin, käytetään rikollisen sodan pitkittämiseen. Siksi talonpojilla on oikeus ja velvollisuus oman ja koko kansan edun kannalta päättävästi joukkovoimalla estää ne.

Jokainen lomalle tuleva sotilas, jokainen sotaan lähtökäskyn saanut joka siirtyy metsäkaartiin, palvelee rauhan asiaa. Mutta monin kerroin enemmän metsäkaartilaiset voivat vaikuttaa sodan loppumiseen kun he ryhtyvät aktiivisesti toimiviksi sissiryhmiksi, jotka ase- ja ammusvarastoja tuhoamalla sekä ase- ja saksalaisia sotilasjunia kiskoilta suistamalla estävät niiden rintamalle saapumisen. Tällä he myöskin jouduttavat sen ajan koittamista, jolloin voivat vapaina miehinä vapaasti palata kotiinsa rauhan töihin.

Sodanvastaisen taistelun voitolliseen loppuun viemiseksi on välttämätöntä, että niin rintamalla, joukko-osastoissa kuin tehtaissa, kylissä ja metsäkaartissakin perustetaan johtoelimiä, joihin valitaan joukkojen luottamusta nauttivia tietoisia, rohkeita, uhrautuvia ja joukkojen edut kaikessa ensisijalle asettavia ihmisiä.

MITEN SODAN JA FASISMINVASTAISEN TAISTELUN TULOKSENA TOTEUTETAAN KANSALLEMME VAPAUS JA ONNELLISEMPI TULEVAISUUS

Sodan ja fasisminvastaisen taistelun ensimmäisenä päämääränä on suurporvaristomme fasistisen sotahallituksen kukistaminen. Sen tilalle on muodostettava väliaikainen rauhanhallitus henkilöistä, jotka nauttivat kansan suuren enemmistön, työtätekevien luottamusta. Tämän hallituksen tehtävänä on ensi kädessä pysyväisen rauhantilan saavuttaminen maallemme solmimalla ystävälliset ja luottamukselliset taloudelliset ja poliittiset suhteet koko demokraattisen liittoutuman kanssa. Mutta ennenkaikkea suuren elintarpeista, raaka-aineista ja teollisuudesta rikkaan naapurimme Neuvostoliiton kanssa ja näin taata mahdollisuus pahemman hädän, nälän pikaiseen poistamiseen. Toiseksi armeijan hajoittaminen ja kotiuttaminen. Sitä mukaa kuin demokraattisten kansojen, Amerikan, Englannin ja Neuvostoliiton avulla saksalaiset on lopullisesti maasta karkoitettu.

Kolmanneksi yhteistoiminnassa kansan perustamien demokraattisten taisteluelimien kanssa lakkauttaa poliisilaitos ja suojeluskunta ja tilalle muodostaa kansan järjestyskaartit.

Neljänneksi vapauttaa kaikki poliittisista syistä ja sotilaskarkuruudesta tuomitut. Sekä tehdä mitättömäksi kaikki työtätekeviä talonpoikia kohtaan nostetut syytteet ja tuomiot elintarpeiden piiloittamisesta ja luovuttamatta jättämisestä.

Viidenneksi hajoittaa nykyinen sotaprovokaattorien asialla oleva kansan edun vastaisesti toiminut eduskunta ja järjestää uudet vaalit todellisen kansan edustuksen pohjalta.

MITKÄ KANSAMME SUUREN ENEMMISTÖN ETUJEN KANNALTA TÄRKEÄT TEHTÄVÄT ON TÄLLÄ KANSAN EDUSKUNNALLA?

Taloudellisesti.

Ensimmäinen tehtävä on sodan tuottamien taloudellisten vaurioiden korjaaminen suunnitelmallisen jälleenrakennustyön kautta. Suurporvaristomme työtätekevien hartioille sälyttämien rasitusten poistaminen.

Tämä saavutetaan siten, että suurtehtaat, pankit ja ulkomaankauppa otetaan valtion käsiin ilman korvausta. Samoin tukkiyhtiöitten ja suurtilanherrojen maat ja siellä missä on tarpeellista luovutetaan maa puutetta kärsivien pientalonpoikain, mökkiläisten ja omaa maata haluavien maatyöläisten ilmaiseen käyttöön.

Toinen palkkojen kohottaminen, verojen ja vuokrien alentaminen, sekä sotilaiden suurtalonomistajille kerääntyneiden vuokrarästien poistaminen.

Kolmas työtätekevien talonpoikien ja muitten kaupunkien ja maaseudun pienyrittäjien vapauttaminen pankeilta ja muilta suurpääoman edustajilta ottamien lainojen takaisinmaksuvelvollisuudesta. Sekä aineellisesti että ohjaamalla heitä, auttaa heitä kohottamaan taloudellista asemaansa erikoisesti tuotanto- ja maanmuokkausosuuskuntien perustamisen kautta.

Neljäs sairaitten vanhusten ja ilman omaa syytään työttömäksi joutuneitten elämän turvaamiseksi on tuon kaikkien kansankerrosten keskuudessa tyytymättömyyttä herättäneen Kansaneläkelaitoksen tilalle saatava sairaus-, vanhuus- ja työttömyysvakuutuslait.

Työkansan naisten aseman helpoittamiseksi on ensi tilassa toteutettava äitiys- ja lapsiavustuslaki. Sekä siksi kunnes taloudelliset esteet on hävitetty lapsen maailmaan saattamiselta, on sallittava sikiön lähdettäminen lääkärinhoidon alaisena.

Poliittisesti.

a) Perustaa nykyisten oikeusistuimien tilalle alemmasta ylempään asti kansan tuomioistuimet, joissa saatetaan teoistaan vastaamaan ne, jotka rikollisella sotaseikkailupolitiikallaan ovat saattaneet kansamme tähän kurjuuteen ja tapattaneet sekä invalideiksi saattaneet sadointuhansin kansamme miehiä. Vastuuseen on myöskin vedettävä ne, jotka sotaprovokaattorien tahdottomiksi välikappaleiksi antautuneina ovat häpäisseet kansamme maineen raakalaismaisella vankien kiduttamisella ja murhaamisella.

b) Lopettaa suurporvariston taloudelliset ja poliittiset järjestöt ja näin estää heidät vehkeilemästä kansan etuja vastaan.

c) Taata työtätekeville täydellinen järjestäytymis-, kokoontumis- ja sananvapaus, sekä huoneustot heidän vapaaseen käyttöönsä. Samoin taata heille oikeus, ei vain valvoa oikeuksiaan, vaan tehtaisiin ja kyliin perustamiensa elimien kautta toteuttaa todellista poliittista ja taloudellista kansanvaltaa.

Terveydenhoidon alalla tärkein puhdistustoimenpide on se, että valtio ja kunnalliset elimet kustantavat sairaalat ja lääkärinhoidon. Ne kustantavat lääkärille tarpeelliset hoitovälineet ja sellaisen palkan, että sairaskäynti ja vastaanottopalkkiot voidaan kokonaan poistaa.

KANSANVALISTUKSEN ALALLA

On ennen kaikkea työtätekevän kansan lapsille taattava mahdollisuudet koulunkäyntiin aina korkeampia oppilaitoksia myöten, siten, että valtio kustantaa ei vain opiskeluvälineet, vaan täydellisen ylöspidon kouluaikana.

USKONTO on tehtävä jokaisen yksityisasiaksi eroittamalla kirkko valtiosta ja lopettamalla uskonnon opetus kouluissa. Kuitenkin lailla takaamalla oikeus hartauden harjoituksiin sekä huoneet vapaaseen käyttöön sitä varten. Myöskin on taattava uskonnollisten tunteiden loukkaamattomuus, mutta myöskin uskonnonvastainen valistustyö.

KANSALLISUUSKYSYMYKSISSÄ on asetuksilla ja valistustyön kautta hävitettävä kaikki toisen kansallisuuden ja rodun ylenkatsominen, halveksiminen ja sortaminen. Ruotsalaiselle väestölle on niillä alueilla, joissa he ovat suurena enemmistönä, taattava oikeus kansallisen itsehallinnon perustamiseen. Sekä Ahvenanmaan itsehallintaa laajennettava liittotasavallan pohjalla. Näille on myöskin taattava tasavertainen edustus maan hallituksessa ja asioiden hoidossa, jotka koskevat koko valtakunnan yhteisiä kysymyksiä.

KANSAMME TYÖTÄTEKEVÄT!

Suurporvaristomme fasistinen valtakomento on vielä voimakas. Mutta se on sitä vain niinkauan kuin me sallimme sitä sen olla. Se ei romahda itsestään, ei silloinkaan kun demokratian yhdistyneet voimat antavat Hitlerin ja Suomen armeijalle murskaavan iskun. Se heikentää sitä, pakoittaa sen muuttamaan politiikkaansa, niin ulos kuin sisäänkin päin jossain määrin. Mutta jos maamme työtätekevät sallivat sen säilyttää taloudellisen ja poliittisen valtakoneistonsa, jos työläiset sallivat tannerilais eero vuorilaisen petturijoukon isännöidä järjestöjensä johdossa, niin työtätekevien taloudellinen ja poliittinen sorto tulee jatkumaan. Sodan seuraukset sälytetään yhä raskaimpina työtätekevien hartioille ja uuden sodan vaara jää olemaan.

Tätä eivät maamme työtätekevät, ei kukaan, jolle kansamme vapaus ja onnellisempi tulevaisuus on kallis, tahdo, eikä saa sallia.

Siksi taisteluun ja toimintaan sodasta ja kärsimyksistä ulos pääsemiseksi on noustava tänään. Sillä toimettomana odottaminen, että toiset tekisivät sen minun puolestani, on rikos ja merkitsee kuolemaa tuhansille ja taas tuhansille kansamme jäsenille. Me emme taistele yksin. Mahtavat fasismin vastaiset voimat kautta maailman ovat tukenamme.

Siksi rohkeasti eteenpäin lopulliseen voittoon!

Sosialismin airut — erikoisnumero — 1942 — Julkaisija: Suomen Kommunistinen Puolue

Kalevi Seilonen: ”Vastarintaryhmä” — 1974

Leave a comment