Jugoslavian göbbelsit sodanlietsojain palveluksessa (1950)

Jugoslavian göbbelsit sodanlietsojain palveluksessa

Sodanlietsojain rikollisia tarkoitusperiä toteuttaessaan Titon, Kardeljin, Djilasin, Rankovicin ja Pijaden fasistikopla jäljittelee Hitlerin, Göbbelsin ja Himmlerin sekä näiden seuraajien Trumanin, Achesonin ja Hooverin propagandamenetelmiä.

Belgradista on nyt muodostunut eräs amerikkalaisen imperialismin sotapropagandan, vakoilun ja sabotaasin tärkeimpiä haaraosastoja.

Jugoslavian Göbbels, Djilas, on perustanut tiedoitusministeriöön uuden osaston, ”Kominformin toimiston vastaisen propagandaosaston”, joka on Yhdysvaltain ulkoasiainministeriön ”kylmän sodan” toimiston haaraosasto. V. 1948 myönnettiin tämän osaston käyttöön 40 miljoonaa, v. 1949 yli 100 miljoonaa dinaria. Amerikan esimerkkiä seuraten on Titon ulkomaanedustuksista muodostunut vakoilun ansareita ja Djilasin sekä Pijaden julkaisemien fasististen kirjasten ja lentolehtisten levittämiskanavia.

Amerikkalainen propaganda menettelee nykyisin samoin kuin hitleriläinen propaganda aikoinaan. Se toistaa samoja valheita pyrkien vieroittamaan ihmiset itsenäisestä ajattelusta ja täyttämään heidät standarttimielipiteillä.

Surkeiden teoreetikkojen, Titon göbbelsien — Djilasin ja Moshe Pijaden parivaljakko kulkee samaa polkua. Heille on annettu likainen tehtävä vieroittaa Jugoslavian kansat ajattelusta ja saada ne omaksumaan totena kaiken, minkä Tito sanoo. Titon koko propaganda perustuu muutamiin harvoihin ”aatteisiin”, muutamiin jatkuvasti toistettuihin demagogisiin tunnuslauseisiin kuten ”rakennamme sosialismia omin voimin”, ”kuljemme omaa tietämme”, vaikka tuskin tarvitsee sanoa, että sosialismista Jugoslaviassa ei näy jälkeäkään.

Sanomalehdistössä ja fasistisen valtiokoneiston sanastossa Neuvostoliittoon ja kansandemokratioihin kohdistuva panettelu kuuluu päiväjärjestykseen.

* * *

Djilas ja Pijade tekevät kaikkensa salatakseen Jugoslavian kansoilta maan taloudellisen ja poliittisen orjuuttamisen englantilais-amerikkalaisten trustien toimesta. Niin sanotun Jugoslavian kommunistipuolueen viidennen edustajakokouksen aikana Djilas ja Pijade julistivat ei vähemmän eikä enemmän kuin että he muka muodostivat osan yhtynyttä sosialistista rintamaa ja olivat valmiit taistelemaan imperialismia vastaan. Tällainen ”savuverho” ei pystynyt pettämään ketään. Tämän jälkeen Djilas ja Pijade turvautuivat toiseen juoneen. He alkoivat toitottaa maailmalle, että Titon asema muka oli puolueeton ja riippumaton, ettei hän ollut sidottu mihinkään blokkiin ja halusi säilyttää samanlaiset suhteet länteen kuin itäänkin. Mutta tämä juoni yrittää käyttää ”kolmatta tietä” kapitalismin ja sosialismin välillä epäonnistui häpeällisellä tavalla. Amerikkalaisen imperialismin suorittama Jugoslavian orjuuttaminen ja ryöstäminen tuli niin ilmeiseksi, että Belgradin pettureiden oli pakko osaksi myöntää petoksensa puhumalla Amerikan pankeista otetuista ”aivan tavallisista lainoista”. Fasistirosvojen ja fasistisen pääpyövelin Titon oli myöskin pakko tunnustaa kerjänneensä näitä ”lainoja” Amerikan kapitalisteilta.

”Meitä syytetään siitä, että olemme rukoilleet lainoja. Tämä on totta”, Juudas-Titon oli pakko myöntää äskettäin. Sitten, yrittäessään herättää Wall Streetin isäntiensä, jotka ”olivat unohtaneet” lähettää luvattua apua, myötätuntoa Belgradin Gauleiter inisi: ”Äskettäin pyysimme vain meille annettujen lupausten täyttämistä. Odotamme niiden, jotka ovat antaneet lupauksensa, suorittavan velvollisuutensa osoittaakseen, että he ovat vakavissaan ja ettei näitä lupauksia ole annettu pelkässä propagandatarkoituksessa”.

Jugoslavian kansan viha amerikkalaisia siirtomaaherroja kohtaan on niin suuri, että Titon fasistikopla pelkää kuolemakseen niiden nimien mainitsemista, joille he ovat antaneet vastalahjaksi Jugoslavian kansallisen riippumattomuuden. ”Ylläpidämme kauppasuhteita niiden maiden kanssa, joiden kanssa meidän on välttämätöntä käydä kauppaa”, selitti Tito ”Daily Mailin” kirjeenvaihtajalle. Ja titolaisrosvojen niinsanotussa toukokuun julistuksessa sanotaan, että Jugoslavia on alkanut ”kehittää kauppasuhteita niiden maiden kanssa, jotka ovat halukkaita käymään kauppaa kanssamme”.

Mutta Juudas-Tito ei voi kieltää sitä, että liikeasiat ovat huonolla kannalla. ”Asemamme ei ole helppo”, hän selitti Serbian kansanrintaman kongressissa. Tämä tarkoittaa sitä, että keinottelijoita, kulakkeja, salaisen poliisin urkkijoita ja sotilasfasistista Titon koplaa lukuunottamatta väestö elää kurjasti.

Titon koplakunnan taloussuunnitelmien karilleajo ja uusi yritys pettää Jugoslavian työtätekeviä kuvastuvat niinsanottuja tehdastyöläisneuvostoja koskevasta laista, joka äskettäin hyväksyttiin Jugoslavian eduskunnassa. Kansallistaminen peruutetaan; tämän lain mukaan tehtaita ja yrityksiä hallitsevat tästälähin Titon koplakunnan kätyreiden johtamat ”työryhmät”. Jugoslavian fasistit kulkevat Mussolinin jälkiä, joka demagogiseen tapaan niinikään veti työläisiä johtoyhtymiin. Jugoslavian fasistien suunnitelma on aivan selvä: sen tarkoituksena on työläisten huomion kääntäminen pois vaikeista oloistaan, kapitalismin täydellisen palauttamisen varmistaminen palauttamalla valtion yritykset yksityisille.

Titon propaganda valehtelee niinikään häpeämättömästi kysymyksen ollessa ”sosialismin rakentamisesta”. Huhtikuussa 1948 Kardelj julisti: ”Ihmisen harjoittaman toisen ihmisen riiston päivät ovat meidän maassamme luetut.” Yli kaksi vuotta on kulunut siitä, kun nuo sanat lausuttiin, ja äskettäin, kesäkuun 1 p:nä, Titon itsensä oli kumottava oma propagandansa. Hän lausui: ”Emme väitä saavuttavamme sosialismia lähitulevaisuudessa.”

Hitler, Göring ja Göbbels julistivat sopusointua pääoman ja työn välillä. Hoover ja Ford julistavat ”yhtäläisten mahdollisuuksien” teoriaa, jonka mukaan työttömällä ja monimiljonäärillä on samat oikeudet Amerikan ”demokratiassa”. Tito, Rankovic ja Djilas taas saarnaavat, että ”luokkataistelu oli jo vaimennut sodan aikana, jolloin kaikki taistelivat miehittäjiä vastaan”. Eräs Titon apureista, Neshkovic, on avoimesti julistanut: ”Ei ole kiinnitettävä liian suurta huomiota jonkinlaisen luokkataistelun keksimiseen meidän maassamme.” Tuollaisen valheellisen puheen varjossa työläis- ja talonpoikaisjoukkojen riisto kiihtyy päivä päivältä Jugoslaviassa.

Natsit käyttivät propagandamenetelmäänsä luodakseen tarun ”erehtymättömästä johtajasta”, ”kansallissosialistisen vallankumouksen luojasta”, ”sallimuksen miehestä” — Hitleristä.

Ei tarvitse muuta kuin silmäillä Djilasin ja Pijaden julkaisemia likaisia lehtipahasia huomatakseen samat pyrkimykset luoda taru Titosta, ”yli-ihmisestä”, ”kansallisesta vapauttajasta” j.n.e. Tyypillinen on tässä suhteessa amerikkalaisen ”Life”-lehden Titosta antama kuvaus. Jugoslavian kansan pyöveli otti amerikkalaisen lehtimiehen vastaan eräässä lukuisista kesäasunnoistaan. Tito salli itsestään otettavan mielin määrin valokuvia. Eräässä niistä hän, kuten Hitler Brechtesgardenissa, katsoo kulmat rypyssä seinään, toisessa hän seisoo biljardipöydän ääressä, toisissa hänet nähdään huvipurtensa kannella, kalastamassa, ratsun selässä valmiina lähtemään metsästysretkelle henkivartijoittensa saattamana. Amerikkalainen lehtimies ilmoittaa mielenkiintoisia yksityiskohtia, jotka valaisevat Jugoslavian propagandamenetelmiä ”Titon jumaloimisen” alalla. Hän esittää kuvia Titon kehdosta ja vuoteesta. ”Life” korostaa sitä seikkaa, että Jugoslavian viranomaiset tekevät joka vuosi pyhiinvaellusmatkoja ”marsalkan” syntymäseudulle.

Tarkoituksenaan mainostaa kaikkialla maailmassa kansallissosialistisen Saksan ”hyvinvoipaa” tilaa hitleriläiset kutsuivat Saksaan kaikenlaisia seikkailijoita, joukossa myös viidennen kolonnan johtajia. Palatessaan taskut pullollaan saksanmarkkoja Doriot, Degrelle, Codreanu, Horia Sima, Henlein, Szalasy kuvailivat ”Hitlerin kansalaisvapauksia” ja ”Johtajan rauhantahtoa”. Tito on niinikään omaksunut tämän Hitlerin propagandan käyttämän vanhan juonen. Seikkailijoita ja vakoilijoita, trotskilaisia, keinottelijoita ja porvareita kutsutaan Belgradiin, missä Tito majesteetillisen näköisenä ottaa heidät vastaan jossakin palatseistaan taputtaen koiraansa ja väläytellen vieraille jalokivillä koristettuja sormuksiaan. Jälkeenpäin väsyneet amerikkalaiset nuorukaiset, italialaiset operettipartisaanit ja Zilliacuksen tyyppiset ”fasisminvastustajat” myöntävät haastatteluja, joissa ilmaisevat ihailunsa Titon ”todellista sosialismia” kohtaan.

* * *

Djilas valitsi sopivaa väkeä valtavaa propagandakoneistoaan varten. Kunnialliset ihmiset on häädetty lehdistöstä ja radiosta. Heidän tilalleen on tullut vakoilijoita ja kätyreitä, jotka ovat mestareita väärien tietojen antamisessa ja Jugoslavian radion 14 kielellä lähettämien likaisten panettelujen tehtailussa. Heitä säestävät porvarilliset lehtimiehet, taantumukselliset ja fasistit, vankilasta vapautetut ja Göbbelsin koulun käyneet sotarikolliset. Jugoslavian radiota johtaa ideologisessa suhteessa Amerikan lähettiläs George Allen, ”Amerikan Äänen” entinen johtaja.

Vladi Dedier, vakoilija Djilasin läheinen apuri, on tiedoitusministeriön ja puoluelehdistön departementin päällikkö. Dedier sai koulutuksensa Chicagossa, missä hän opiskeli miljonääri McCormickin kustannuksella. Myöhemmin Dedier toimi Titon päämajan ja englantilais-amerikkalaisen tiedustelupalvelun välisenä yhdysmiehenä.

Yhdysvaltain hallitus on perustanut erikoisrahastot Jugoslaviassa olevien amerikkalaisten imperialistien ideologisen vaikutuksen luomiseksi ja Jugoslavian göbbelsien uuden kaartin kouluttamiseksi. Saksassa ilmestyvä amerikkalaislehti ”Die Neue Zeitung”, kertoi toukokuun 6 p:nä, että Yhdysvaltain ulkoministeriö oli ehdottanut ja Jugoslavian fasistilakeijat olivat hyväksyneet ylioppilaiden, opettajain ja oppikirjojen vaihtoa Yhdysvaltain ja Jugoslavian välillä koskevan ohjelman.

Titon lehdistön niinsanotun valiojoukon muodostavien degeneroitujen fasistien koplakunnan joukossa on huomattavilla paikoilla angloamerikkalaisia vakoilijoita: Perovic, — ”Borban”, — ”Völkischer Beobachterin” uskollisen seuraajan päätoimittaja; Miloevic, ulkolaisia lukijoita varten tarkoitetun lehtipahasen, ”New Yugoslavian”, päätoimittaja ja B. Rybnikar, jota sanotaan Jugoslavian Hearstiksi, ”Politikan” omistaja ja vanha imperialistiagentti, joka sodan aikana oli quisling Nedicin virallisen äänenkannattajan ”Obnovan” päätoimittajana. Nämä henkilöt ovat Titon propagandan ensi rivin miehiä.

Jugoslavian porvarillinen kirjallisuus esittää samaa rikollista osaa kuin Titon lehdistö. Marian Yurkovicin, entisen ”Standard Oil”in agentin tai provokaattorin Rade Nikolicin kaltaisille lehtimiehille on uskottu surrealismin ja muiden rappeutuneen länsimaisen kulttuurin muotisuuntien tekeminen suosituiksi, sosialistista kulttuuria vastaan suunnattu kiihoitustoiminta j.n.e. Samanaikaisesti kirjailijat, jotka kieltäytyvät pettämästä kansaansa, jotka kieltäytyvät alistumasta Titon fasistikoplan käskettäviksi, joutuvat raa’an poliisiterrorin kohteeksi, kuten on laita kirjailija Radovan Zogovicin.

* * *

Titon kopla sai äskettäin Washingtonista käskyn mustata rauhanliikettä, koska tämän jättiläisliikkeen lukumäärällinen ja laadullinen kasvu on herättänyt äärimmäistä hätääntymistä sodanlietsojain joukossa ja sitoo heidän kätensä. Titon imperialistiset kätyrit suorittavat tätä tehtävää turvautuen, kuten v. 1948 ”Pravdassa” julkaistussa ja allekirjoituksella Tseka varustetussa kirjoituksessa aivan oikein huomautettiin, kaikenlaisiin juoniin ja panetteluihin, yrittäen tehdä mitä odottamattomimpia ja hullunkurisimpia kuperkeikkoja saadakseen Jugoslavian kansan vakuutetuksi siitä, että valkoinen on mustaa ja musta valkoista, yrittäen salata sitä tosiseikkaa, että Titon koplakunta kuuluu samaan leiriin kuin sotaiset imperialistit ja on näiden likaisin kätyri.

Usean vuoden aikana, sillävälin kun natsit angloamerikkalaisten imperialistien suoranaisesti tukemina valmistautuivat sotaan, Hitlerin ja Göbbelsin propagandakoneisto yritti vakuuttaa jokaiselle, ettei ole olemassa minkäänlaista sodanvaaraa, että hitleriläiset olivat mitä innokkaimpia rauhanpuolustajia ja ettei Saksa milloinkaan tulisi hyökkäämään kenenkään kimppuun. Jugoslavian fasistit yrittävät niinikään kaikkensa salatakseen sodanvaaran kansanjoukoilta ja panettelevat mitä halpamaisimmalla tavalla rauhan mahtavinta voimaa, Neuvostoliittoa ja kansandemokratioita, kommunististen ja työväenpuolueiden johtamaa rauhanleiriä. Amerikkalaisen imperialismin fasistiset palkkalaiset aseistautuvat hampaita myöten.

Titon koplakunta toimii sodanlietsojana Balkanilla. Aivan äskettäin Titon kopla, pistettyään Kreikan demokraattista armeijaa salakavalasti selkään, allekirjoitti sopimuksen Ateenan hallituksen kanssa. Yhdysvaltain johdolla luotu ”Belgradin–Ateenan akseli” on vakavana uhkana rauhalle Balkanilla.

Titon koplakunta on provosoinut lukemattomia välikohtauksia Bulgarian, Romanian, Albanian ja Unkarin rajalla. Näiden provokatioiden tarkoituksena on häiritä kansandemokratioiden rauhanomaista sosialismin rakentamista. Jugoslavian fasistit harjoittavat laajaa sotilasstrategista rakennustoimintaa Bulgarian, Romanian, Unkarin ja Albanian rajalla. Lentokenttiä, maanteitä ja laskeutumispaikkoja lentokoneita varten rakennetaan mitä suurimmalla kiireellä. Jugoslavian lentolinjat ja joukko Adrianmeren satamia on alistettu Yhdysvaltain valvontaan.

Amerikkalaiset imperialistit, kuten kommentaattori Alsop kyynillisesti on myöntänyt, suunnittelevat Jugoslavian käyttämistä tykinruoan lähteenä. Yhdysvallat on kumonnut aseiden toimittamisen kiellon Jugoslaviaan; junalastillisia aseita saapuu niinikään Länsi-Saksasta. Mitä lukumäärään tulee, on Jugoslavialla sodanaikainen armeija; Titon koplakunta on muuttanut maan sotilasleiriksi. Upseereja ja kenraaleja, jotka ovat pysyneet uskollisina kansalle, häädetään armeijasta. Heidän sijalleen on tullut äärimmäisiä taantumuksellisia, tunnettuja fasisteja ja sotarikollisia.

Pyrkiessään salaamaan sodanvalmistelunsa ja pesemään puhtaaksi herransa Titon kopla on ryhtynyt kiihkeään toimintaan rauhanliikettä vastaan. Amerikkalaisten yllyttämänä milloin mikin titolainen kertaa valheellisia sanoja siitä, ettei nykypäivien kapitalismi uhkaa maailmaa sodalla, että sodanvaaran aiheuttaa sosialistinen leiri, jonka johdossa on Neuvostoliitto. Äskettäin Tito leimasi atomipommin tuomitsemista tarkoittavan liikkeen ”lapsellisuudeksi”. On aivan selvää, miksi imperialistit tarvitsevat tätä Titon julistusta, Titon, joka on kieltänyt Tukholman-vetoomuksen nimikirjoitusten keräämisen Jugoslavaissa.

”Maailmassa ei ole olemassa ainoatakaan hallitusta, joka avoimesti olisi sodan kannalla”, sanoi ammattivalehtelija Djilas hetkenä, jolloin englantilais-amerikkalaiset joukot ja Kreikan monarkofasistit käyttäen hyväkseen Titon petosta, surmasivat tuhansia sankarillisia vapauden ja rauhan puolustajia. ”Se, että lehdistö — tarkoitamme tällä sanomalehtiä ja radiota, jotka esittivät tärkeätä osaa yleisen mielipiteen muokkauksessa — muka avoimesti kehoittaa sotaan ja hyökkäykseen toista maata vastaan, on vain tyhjää puhetta”, Djilas kirjoitti hetkenä jolloin ”Amerikan Ääni” vaati niiden kansojen tuhoamista, jotka eivät tottelisi Yhdysvaltain miljardimiehiä, ja jolloin washingtonilainen ”Times Herald” kirjoitti, että Amerikka lähettäisi atomi-, palo- ja bakteriologisia pommeja kuljettavia lentokoneita surmaamaan lapsia kehdoissaan, vanhuksia hartaudenharjoitusten aikana ja ihmisiä työssään. Imperialistisen lehdistön shakaalien yrittäessä saada toisen kansakuntien ryhmän taistelemaan toista vastaan vakoilija Kardelj esittää ”terveemmän kapitalismin” teorian todeten, että kapitalismi on tullut voimakkaammaksi kaikissa Länsi-Euroopan maissa ja ettei se nyt lainkaan tarvitse sotaa. Kardelj lausui tämän toteamuksen hetkenä, jolloin kapitalismin yleiskriisi on vakavasti kärjistynyt, jolloin kapitalistimaissa on 45 miljoonaa työtöntä.

Titon, Djilasin ja Pijaden propagandatemput epäonnistuvat toinen toisensa jälkeen aivan samalla tavoin kuin Hitlerin propagandan koko panetteluun ja valheisiin perustunut arsenaali oli epäonnistunut. Totuus tulee voittamaan Jugoslaviassakin.

Sisäiset ristiriidat kärjistyvät Jugoslaviassa. Kansan suuttumus Titon koplaa kohtaan kasvaa ja laajenee. Yhä laajemmat kansanjoukot yhtyvät taisteluun Titon koplakunnan syöksemiseksi vallasta. Jugoslaviasta saapuu yhä enemmän uutisia, jotka todistavat tätä taistelua. Taistelua johtavat kommunistit, jotka ovat pysyneet uskollisina proletaariselle kansainvälisyydelle.

Kiihkoisänmaallisten fasistiaatteiden ja amerikkalaisen elämäntavan propaganda eivät näytä saavan otollista maaperää Jugoslaviasta. Jugoslavian kansat ovat uskollisia rauhan ja sosialismin leirille, jonka johdossa ovat Neuvostoliitto ja kansandemokratian maat. Fasistihuijareiden ei milloinkaan onnistu saada Jugoslavian kansaa unohtamaan sitä, että Neuvostoliitto vapautti Jugoslavian. Heidän ei milloinkaan onnistu salata Neuvostoliiton johtavaa osaa taistelussa rauhan puolesta. Jugoslavian kansat vihaavat Amerikan imperialismia ja sen raakaa ideologiaa.

Marxin — Engelsin — Leninin — Stalinin kaikkivoittavat aatteet täyttävät Jugoslavian vallankumoukselliset ja isänmaanystävät voimalla, tarmolla ja rohkeudella taistelussa fasistihallintoa vastaan. Nämä aatteet tulevat voittamaan Jugoslaviassa kuten kaikkialla muuallakin maailmassa.

Romanian Työväenpuolueen Keskuskomitean sihteerin J. Kishinevskin kirjoituksen mukaan, joka on julkaistu ”Pysyvän rauhan ja kansandemokratian puolesta”-lehdessä n:o 27 v. 1950.

Kommunisti — Poliittis-teoreettinen aikakauslehti — N:o 8 (151) — Elokuu 1950

Leave a comment