Sivistyksen todelliset viholliset (1941)

Saksan fascistit ja Suomen porvaristo yrittävät verhota aloittamansa neuvostoliittovastaisen sodan todelliset tarkoitusperät suurisanaisilla puheilla lännen kulttuurin puolustamisesta. ”Uusi Suomi” artikkelissaan 27 p:ltä kesäkuuta m.m. kirjoitti, että Suomen kansan ”tulee auttaa saksalaisia aseveljiä sodassa idän mustia voimia vastaan läntisen ”kulttuurin” puolustamisessa”. Onpa siinäkin kulttuurin puolustajia, kuin fascistinen Saksa ja ”Uuden Suomen” takana piilevä Suomen taantumuksellinen porvaristo.

Sanoillaan: ”sivistyneet ihmiset ovat ihmiskunnan hylkiöitä” Hitler lausui julki suhteensa kulttuuriin ja sivistykseen. Jo heti valtaantulonsa jälkeen tämä sivistyksen pahin vihollinen poltatti 20 miljoonaa kirjaa, joiden joukossa sellaistenkin ihmisajatuksen jättiläisten, kuin kirjailijain Maxim Gorjkin, Barbussen, Heinen, Hugon ja maailman kuulujen tiedemiesten teoksia. Hitlerin käskystä on karkoitettu pois Saksasta tai suljettu saksalaisiin vankileireihin tuhansia nerokkaita tiedemiehiä, taiteilijoita, kirjailijoita ja musiikkimiehiä heidän syntyperänsä takia. Karkoitettujen joukossa on m.m. nerokas tiedemies Einstein, kirjailija Feuchtwanger ym.

Se osa Suomen porvaristoa, joka tanssii Saksan natsien pillin säestyksen mukaan hyökkää saksalaisten isäntiensä tavoin sivistystä ja kulttuuria vastaan. Suomen kansa on luonut oman kulttuurinsa, vaikka maan yläluokat ovat aina olleet jarruttamassa tämän kansan kulttuurin kehitystä, vieläpä silloinkin, kun ne esiintyivät nousevina luokkina.

Viime vuosisadan kirjailijat Aleksis Kivi, Kaarlo Kramsu ja Minna Canth ovat rikastuttaneet maailman kirjallisuutta monilla loistoteoksillaan. Entä mitä on luotu XX:lla vuosisadalla? Viimeisten 20 vuoden aikana ei Suomessa ole ilmestynyt yhtään Aleksis Kiven teosten vertaista kaunokirjallista luomusta. Maassa on suuri joukko lahjakkaita kynänkäyttäjiä, mutta voiko tuollaisista aiheista, kuin venäläisviha ja kommunisminvastainen propaganda, joku kirjailija luoda taiteellisesti ja sisältönsä puolesta korkealaatuisen teoksen? Muista aiheista porvarillisessa Suomessa tuskin voi kirjoittaa.

Se ei ole kansan, vaan taantumuksellisen porvariston syy, että Suomessa vierotaan maailman kirjallisuuden suurluomuksia. Suomen kansa on aina ilmaissut suurta mielenkiintoa Maxim Gorjkin teoksiin, mutta nykyään tämän maailman suurkirjailijan teoksia ei Suomessa julkaista. Ei tässäkään kylliksi. Suomen valtaluokka tekee kaiken voitavansa, ettei nuorempi sukupolvi tietäisi mitään niistä Suomen kirjallisuuden klassisista teoksista, joissa tuotiin esiin työkansan viha kapitalistista riistojärjestelmää vastaan.

Saksan fascistit ja Suomen taantumuksellinen porvaristo ovat siis teoillaan osoittaneet olevansa kulttuurin ja sivistyksen pahimpia vihollisia. Neuvostoliitossa, jossa vapaitten ihmisten uutteran työn tuloksena on sosialistiselle valtiolle luotu vahva taloudellinen perusta ja jossa työkansa on oman onnensa seppä, vain tällaisessa maassa voi kehittyä todellinen kulttuuri.

J. Virtanen.

“Kansan mies”, № 2, torstaina heinäk. 3 p:nä, 1941

Leave a comment