Kenelle uskonnosta on hyötyä (1932)

KENELLE USKONNOSTA ON HYÖTYÄ

Kaikissa maissa Neuvostoliiton rajojen ulkopuolella opetetaan kansalle uskontoa. Sitä opetetaan jokaisessa koulussa. Näissä maissa on kapitalisteilla valta. He opettavat kouluissaan lapsia niin, että näistä tulisi hyviä orjia kapitalisteille, että lapset isoiksi kasvettuaan olisivat tyytyväisiä siihen elämään, joka heidän osakseen tulee kapitalistisessa maassa. Senvuoksi opetetaankin näissä kouluissa uskontoa.

Raamatussa sanotaan aivan suoraan, että pitää sokeasti totella kaikkia hallituksen eli “esivallan” määräyksiä, olivat ne minkälaisia tahansa. Työläisen “esivalta” on kapitalisti. Jos kapitalisti tahtoo alentaa työläisten palkkoja, pitää työläisten tyytyä siihen. Jos työläiset tekevät tästä syystä lakon, on se “syntiä”, ja siitä “jumala rankaisee”. Kun rikas tilanomistaja maksaa batrakille huonoa palkkaa, pitää batrakinkin olla tyytyväinen. Jos batrakki ei ole tyytyväinen, on sekin “syntiä”, ja siitäkin “jumala rankaisee”.

Raamatussa sanotaan vielä näin:

“Joka itsensä ylentää, se alennetaan. Joka itsensä alentaa, se ylennetään”.

Mitä tämä tarkoittaa? Se tarkoittaa sitä, että jos työläinen vaatii itsellensä parempaa palkkaa (eli toisin sanoen: jos hän ylentää itsensä), niin hänelle käy vielä huonommin kuin ennen: kapitalisti voi ajaa hänet kokonaan pois tehtaastaan.

Raamatussa luvataan, että uskovainen ihminen pääsee kuoltuaan taivaaseen. Siellä hän saa kaikkea sitä, mitä hänellä elämässä on puuttunut. Raamatussa sanotaan, että mitä enemmän ihminen maailmassa kärsii, sitä parempi hänen on olla taivaassa.

Mutta miksi kapitalistit ja tilanherrat eivät elä raamatun neuvojen mukaan? Miksi he elämässään koettavat hankkia itselleen mahdollisimman paljon rahaa ja tavaraa? Siksi, että he eivät usko siihen, mitä raamatussa sanotaan. He antavat mielellään työtätekevälle kansalle “taivaallisen osan” ja ottavat itselleen “maallisen osan”.

Uskonnonopetus on kansan pimittämistä. Se tukee kapitalistista järjestelmää, estää sitä häviämästä. Meidän kouluissamme ei opeteta uskontoa. Me emme sitä tarvitse. Uskonto jarruttaa meidän rakennustyötämme. Se on ase kulakkien ja kauppiaitten käsissä näiden koettaessa taistella työläisiä ja kollektivisteja vastaan.

Iskutyömme: Alkukoulun IV vuoden aikakauslehti-oppikirja — N:o 2-3 — Valtion kustannusliike Kirja, Leningradin osasto — 1932

Leave a comment