Kaksikymmentä vuotta Sovetti-Ukrainaa (1937)

Kaksikymmentä vuotta Sovetti-Ukrainaa

Joulukuun 26 päivänä Sovetti-Ukraina juhli kaksikymmenvuotispäiväänsä. Se otti sen vastaan ilolla ja ylpeydellä, kuten vapaa, voimakas sosialistinen respublikka, otti vastaan suuren Sosialististen Sovettirespublikkojen Liiton eroittamattomana, elimellisenä osana.

Kaksikymmentä vuotta sitten, marraskuussa 1917, toveri Stalin VKP(b):n KK:n nimessä ehdotti Kievin, Harkovin, Odessan, Jekaterinoslavin bolshevikeille viipymättä kutsumaan koolle Ukrainassa työläisten, sotilaiden ja talonpoikain deputaattien edustajakokouksen. Tämä edustajakokous julisti Ukrainan Sovettirespublikaksi.

Sovetti-Ukrainan kaksikymmenvuotispäivä on koko Sovettiliiton juhla. Yhdessä koko sovettimaan kanssa USSR:n työtätekevät tulivat joulukuun 12 päivänä SSSR:n Korkeimman Sovetin historiallisiin vaaleihin. Yli 17 miljonaa — 97,8 prosenttia kansalaisista, joilla on äänioikeus, osallistui vaaleihin. 99 prosenttia niistä antoivat äänensä kommunistien ja puolueettomien stalinilaiselle blokille. Ukrainan kansa äänesti sosialismin puolesta, Leninin-Stalinin puolueen puolesta, veljellisten sovettirespublikkojen suuren Liiton murtumattomuuden puolesta, sovettikansojen järkkymättömän ystävyyden puolesta, heidän yhtenäisyytensä puolesta.

Vuosisatoja kärsi Ukraina ulkomaisten valloittajien ikeen alla. Puolalaiset paanit ja Turkin sultaanit kuristivat Ukrainan kansaa. Sitä sorti Venäjän tsarismi. ”Kotimainen” ja vierasmainen porvaristo muutti Ukrainaa siirtomaaksi, vainosi Ukrainan kansan kieltä, sen kulttuuria. Tsaarin ministeri Valujev sanoi: ”Ukrainaa ei ole, ei ole ollut, eikä tule olemaan”. Vuosisatoja Ukrainan kansa taisteli orjuuttajiaan vastaan. Mahtavat talonpoikaiskapinat tärisyttivät maata. Mutta ne alinomaan päättyivät tappioilla, ja ukrainalaiset pohatat, ukrainalainen aatelisto kavalsivat kansaa ja kauppasivat maata.

Vasta proletariaatin historialliselle näyttämölle ilmestymisen yhteydessä Ukrainan työtätekevien taistelu astui vankalle perustalle. Bolshevikit taistelussa kaikenkarvaisia porvarillisia natsionalisteja vastaan yhdistivät ja tiivistivät Ukrainan proletariaatin ja veivät sen yhdessä kaikkiin kansallisuuksiin kuuluvien työläisten kanssa, liitossa työtätekevän talonpoikaiston kanssa päättävään ja leppymättömään taisteluun kapitalisteja ja kartanonherroja vastaan.

Suuri Lokakuun sosialistinen revolutsio murskasi tsaristisen Venäjän sorrettujen kansojen vuosisataisen orjuutuksen kahleet. Leninin-Stalinin puolueen johdolla, eroittamattomassa liitossa koko maan työläisten ja talonpoikain kanssa Ukrainan kansa karkoitti maastaan kaikki sortajat, kaikki valloittajat, kaikki kavaltajat.

Sovettiliiton mahtavassa tähtisikermässä kirkkaana tähtenä loistaa vapaa Sovetti-Ukraina. Se on tullut etumaiseksi teollisuusrespublikaksi.

Europan kaikkein mahtavin vesivoima-sähköasema on Ukrainan keskuksessa — Dnjeprillä. Se antaa voiman teollisuusjättiläisille. Sovetti-Ukraina tuottaa traktoreita ja kombaineja, monimutkaisia maatalouskoneita. Sillä on ilmailu ja kemiallinen teollisuus.

Kukoistavat paaneista ja kulakeista vapautetut Sovetti-Ukrainan kolhoosien pellot. Vaurastuvat Ukrainan kaupungit ja kylät. Kehittyy Ukrainan sosialistinen kulttuuri. Vapaasti kaikuu ihana ukrainan kieli monilukuisissa kouluissa, yliopistoissa ja instituuteissa, tiedeakatemiassa, joissa opiskelevat ja joissa opetetaan Ukrainan työläisten ja talonpoikain poikia ja tyttäriä.

Aurinkoisen sovettitaivaan alla ovat voimakkaina lähteinä alkaneet pulputa Ukrainan kansan kyvyt ja talantit. Ukrainassa, kaivosposjolkassa Irminossa, syntyi mainio stahanovilainen liike. Viljavalla Ukrainan maalla ensimmäisenä nosti viisisataisikkojen lipun Maria Demtshenko. USSR:n teräksisillä teillä ensimmäisenä ohjasi veturiansa suurilla nopeuksilla veturinkuljettaja Petr Krivonos. Sosialististen martenuunien ääressä ensimmäisenä saavutti rekordin mariupolilainen teräsvaluri Makar Mazai.

Onnellisesti, vapaasti ja iloisesti elää Sovetti-Ukraina Stalinilaisen Konstitutsion auringon alla.

Mutta sen rajojen toisella puolella, Zbrutshin takana, on puolalaisten fasistien raatelema Länsi- Ukraina. Se näkee nälkää puolalaisten paanien orjuudessa. Se raakalaistuu pimeydessä. Puolalaiset valloittajat ryöstävät ukrainalaista talonpoikaistoa, tekevät pilkkaa siitä, säälimättömästi vainoavat ukrainan kieltä, ukrainalaista kulttuuria. Miltei kaikki ukrainalaiset koulut on suljettu. Ukrainalaisen nuorison parhain osa nääntyy vankiloissa ja keskitysleireillä.

Ukrainan kansan sukupuuttoon tappaminen — kas siinä on päämäärä, minkä ovat avoimesti asettaneet itselleen puolalaiset valloittajat. Ja toivossa, lämpimällä rakkaudella kääntävät Länsi-Ukrainan talonpojat katseensa sovettiveljiensä puoleen, Sovettiliiton puoleen.

Mahtavana etuvartiona seisoo Sovetti-Ukraina SSSR:n länsirajalla. Sen rajat on puettu betoniin ja teräkseen. Ja vielä lujempi kuin betoni ja teräs on sovettirajojen elävä vartiosto. Punainen Armeija nauttii Ukrainan kansan rajatonta rakkautta. Tässä armeijassa ovat sen pojat. Ukrainan mainioita rajavartiostolaisia auttaa miljonien ukrainalaisten työläisten ja talonpoikain valppaus.

Ukrainan kansa tietää vihollisensa. Se vihaa niitä ankaralla luokkavihalla. Se tietää, että fasistiset koirat ja niiden palkka-agentit, trotskilais-buharinilaiset ja porvarillis-natsionalistiset spionit, kurottavat käsiään Sovetti-Ukrainan vapautta ja riippumattomuutta kohti. Tämä inhoittava saasta kauppasi Ukrainaa Saksan fasisteille, palauttaakseen kartanonherrojen ia kapitalistien vallan. Ukrainan kansa säälimättä tuhoaa synnyinmaansa inhoittavia pettureita. Niille ei ole eikä voi olla paikkaa Ukrainan vapaalla maalla.

Käsi kädessä Sovettiliiton kansojen kanssa, Leninin-Stalinin puolueen voittoisan lipun alla kulkee Ukrainan kansa kommunismiin. Verisiteillä ovat sidotut Ukrainan työläiset ja talonpojat Venäjän kansaan. Yhdessä sen kanssa he puolustivat riippumattomuuttaan tatarilaisilta khaaneilta, Turkin sultaaneilta, yhdessä nousivat kapinoihin kartanonherroja vastaan, puolalaista aatelistoa ja saksalaisia sekä kaikkia muunlaisia interventteja vastaan, yhdessä he taistelivat tsarismia vastaan, porvaristoa vastaan.

Kansalaissodan tulessa karaistuivat keskinäiset yhteydet. Kaikkien sovettikansojen työläiset ja talonpojat, ja ennenkaikkea venäläiset työläiset, auttoivat Ukrainan kansaa heittämään hartioiltaan saksalaiset okkupantit, englantilais-ranskalaiset interventit, puolalaiset valloittajat, petljuralaiset rosvot. Muistakoot nämä opetukset sosialismin maan kaikki viholliset, villiintyneet fasistit, heidän liittolaisensa ja agenttinsa. Tietäkööt, että kaikki heidän nykyiset aikeensa ja pyrkimyksensä hyökätä Sovetti-Ukrainaan kohtaavat vielä tuhoisamman, koko mahtavan Sovettiliiton vastaiskun!

Kaksikymmentä vuotta menestyksellä rakentaa Ukrainan kansa Leninin-Stalinin puolueen johdolla sosialistista respublikkaansa. Sovetti-Ukrainan loistavat saavutukset — ovat koko Sovettiliiton saavutuksia. Eri respublikat, eri kansat kuuluvat veljesliittoon, mutta heillä on yksi synnyinmaa — koko maailman työtätekevien synnyinmaa, heillä on yksi puolue — bolshevikien puolue ja sen Stalinilainen Keskuskomitea, heidän rakkain johtajansa, ystävänsä, opettajansa — toveri Stalin.

Koko Sovettiliiton kansat lähettävät palavan, veljellisen tervehdyksensä Ukrainan kansalle, uskolliselle liittolaiselleen ja asekumppanilleen taistelussa kommunismin täydellisen riemuvoiton puolesta!

(Joulukuun 24 päivänä julaistun ”Pravdan” pääkirjoituksen mukaan.)

Punainen Karjala — N:o 254 — V. 1937 — Tiistaina joulukuun 28 p:nä

Leave a comment