Eteenpäin kohti uusia taisteluja ja uusia voittoja! (1953)

ETEENPÄIN KOHTI UUSIA TAISTELUJA JA UUSIA VOITTOJA!

SKPn Keskuskomitean päätöslauselma 1.–2.8.1953

RAUHAN JA DEMOKRATIAN VOIMAT ovat saavuttaneet viimeaikoina suuria voittoja. Yksi niiden päävaatimuksista on jo toteutunut. Korealla on solmittu aselepo. Rauhanvoimien ponnistelut kansainvälisen jännityksen laukeamiseksi neuvottelujen kautta ovat saaneet yhä laajempaa kannatusta maailman kansojen keskuudessa.

Neuvostoliiton, Kiinan ja kansandemokraattisten maiden valtavat saavutukset rauhanomaisessa rakennustyössä, niiden suorittama kansojen elintason ja hyvinvoinnin jatkuva parantaminen — samaan aikaan, kun kapitalistimaiden kansoja painaa lisääntyvä puute — sekä näiden maiden pyrkimykset taloudellisen ja kulttuurisen vuorovaikutuksen lisäämiseen kaikkien kansojen kesken, on herättänyt syvää vastakaikua kaikkialla maailmassa.

Sodanvaara ei ole kuitenkaan väistynyt. Imperialistien järjestämä Berliinin provokaatio on selvimpänä todistuksena siitä, että valppaus on tarpeen ja että rauhanvoimien on jatkuvasti tehostettava taisteluaan.

OMAN MAAMME HALLITUSPIIRIEN harjoittama ns. vakauttamispolitiikka on edistänyt talouspulan puhkeamista maassamme, laajentanut ja syventänyt sitä. Vientiteollisuuden lisätessä miljardivoittojaan työläisten elintaso on jatkuvasti laskenut realitulojen pienentyessä. Kapitalistiselle järjestelmälle ominainen kroonillinen työttömyys on lisääntynyt ja sitä uhataan huomattavasti laajentaa ensi talvena. Vähävaraisen talonpoikaiston taloudellinen asema on vaikeutunut työmahdollisuuksien supistamisen, ansiotulojen vähentymisen, verojen kohoamisen sekä lisämaiden jaon keskeyttämisen ja niiden ryöstöön johtaneiden purkupäätösten vuoksi. Kansan ostokyvyn heikentyminen ja suurpääoman lisääntyvä puristus on saattanut pienyrittäjät, kauppiaat ja käsityöläiset taloudelliseen ahdinkoon. Henkisen työn tekijäin ja alempipalkkaisten virkamiesten taloudellinen asema on heikentynyt. Kaikki työtätekevät väestökerrokset tuntevat jo nyt harteillaan suurpääoman vakauttamispolitiikan ja sen syventämän pulan painoa.

Mutta tämäkään ei vielä riitä ”vakauttajille”. Kapitalistit pyrkivät nyt, ei ainoastaan sälyttämään pulan rasitukset työtätekevien kannettaviksi, vaan vieläpä lisäämäänkin voittojaan talouspulaa hyväkseen käyttäen. Siinä mielessä on nyt nostettu esiin kysymys ns. kustannuskriisistä, josta on tehty tämän hetken keskeisin ongelma. Se on suurisuuntainen hämäysyritys kansan alistamiseksi uuteen huomattavaan elintason alentamiseen.

Edellä esitettyjen pyrkimysten toteuttamiseksi on laadittu ja esitelty sekä Kekkosen talouspoliittinen ohjelma ns. kustannustason alentamiseksi että sosdempuolueen ”kynnysohjelma”. Näiden ohjelmien välillä ei ole asiallista eroa. Molemmat selittävät pulan syyksi tuotantokustannusten kalleuden ja päättyvät esityksiin kriisin poistamisesta suurpääoman voittojen lisäämisen ja kansan elintason alentamisen kautta. Erimielisyyksiä on ainoastaan suunnitelmien toteuttamisen keinoista.

Taantumukselliset piirit suunnittelevat myös entistä häikäilemättömämpää hyökkäystä kansamme demokraattisten oikeuksien supistamiseksi estääkseen työtätekevien taistelun elinetujensa ja oikeuksiensa puolesta. Tähän yllyttävät fasistisia aineksia ja oikeistososdem-johtajia läntiset sotakiihkoilijat, jotka pyrkivät sitomaan Suomen entistä kiinteämpään yhteistoimintaan Atlannin sotaliiton kanssa. Neuvostoliittoa ja kansandemokratian maita vastaan järjestetyt provokaatiot ja valhekamppailut ovat huomattava osa tästä taantumuksen hyökkäyksestä rauhan ja edistyksen voimia vastaan maassamme.

NÄIDEN SUUNNITELMIEN TOTEUTTAJAKSI on maahamme kaavailtu nykyistä oikeistolaisempaa hallitusta, josta Tanner ja Leskinen sosdem-puolueen johdon toimeksiannosta ovat käyneet neuvotteluja kokoomuspuolueen johtajien kanssa. Vaikka tohtori Kekkosen johtamat 4 hallitusta ovatkin noudattaneet suurpääoman talouspolitiikkaa, ei porvarillinen eikä sosialidemokraattinen oikeisto eivätkä ulkoiset — erikoisesti amerikkalaiset taantumuspiirit, ole olleet tyytyväisiä niiden noudattamaan ulko- ja sisäpolitiikkaan.

Käydyt hallitusneuvottelut eivät kuitenkaan tällä kertaa johtaneet suunniteltuun tulokseen. Siihen vaikuttivat monet tekijät, vaalien läheisyys, neuvotteluja käyneiden puolueiden keskinäiset ristiriidat, demokraattisen kansanosan päättävä esiintyminen taantumuksen hallitussuunnitelmia vastaan sekä amerikkalaisten järjestämän hyökkäyksen epäonnistuminen Berliinissä kesäkuussa, provokaation, joka liittyi taantumuksen kansainväliseen hyökkäyssuunnitelmaan demokraattista leiriä, työtätekevien elinetuja ja rauhaa vastaan. Ei ollut suinkaan sattuma, että hallituskriisi maassamme synnytettiin juuri kesäkuussa.

Jäätyään toistaiseksi hallituksen ulkopuolelle sosialidemokraattiset oikeistojohtajat yrittävät käyttää näin muodostunutta tilannetta pelastaakseen uhanalaisen asemansa vaaleissa, hämätäkseen jälleen kannattajajoukkojaan, joiden tyytymättömyys porvarillis-sosialidemokraattiseen talouspolitiikkaan on ilmeinen. Siitä johtuu oikeistososdem-johtajan tällä hetkellä harjoittama hallituksen talous- ja muihin kuristussuunnitelmiin kohdistuva näennäinen arvostelu ja vastustus.

TAANTUMUKSEN TALOUDELLISIA JA POLIITTISIA KURISTUSSUUNNITELMIA VASTAAN on maassamme noussut entistä laajempi työtätekevien joukkoliike. Se on pakottanut porvarillis-sosialidemokraattiset puoluejohtajat luovimaan ja laatimaan suunnitelman toisensa jälkeen. Työtätekevien aktiivisuuden ja laajentuneen yhteistoiminnan tuloksena on palkkojen alennukset, töistä erottamiset ja työolojen huononnukset lukuisissa tapauksissa saatu estettyä. Yhteisissä kokouksissaan satojen työpaikkojen työläiset ja ammatilliset järjestöt ovat yksimielisesti vaatineet luopumista elintason alennussuunnitelmista, palkkojen ja muitten työehtojen parantamista, kauppavaihdon lisäämistä Neuvostoliittoon ja kansandemokraattisiin maihin sekä demokraattista hallituspolitiikkaa. Entistä enemmän on edessä olevien kunnallisvaalien valmistelujen yhteydessä solmittu yhteyksiä ja saatu aikaan neuvotteluja sosialidemokraattien ja muiden työtätekevien edustajien kanssa. Monien kuntien alueilla ne ovat jo johtaneet myönteisiin tuloksiin, työkansan vaaliliittojen muodostumiseen.

Työtätekevien yhä kasvava pyrkimys ja tahto entistä tiiviimpään ja laajempaan yhteistoimintaan yhteisten etujen puolesta samoinkuin jo saavutetut tulokset kansalaisrintaman rakentamisessa ja toiminnassa niin kaupungeissa kuin maaseudullakin tekevät täysin mahdolliseksi kaikkien valmisteilla olevien kuristustoimenpiteiden torjumisen.

PUOLUEEN PÄÄTEHTÄVÄT

Voitto ei tule koskaan itsestään. Se on saavutettavissa vain lujalla työllä ja taistelulla. Puolueemme päätehtävät tässä tilanteessa ovat seuraavat:

 Rauhan ja maamme riippumattomuuden turvaamiseksi on koottava kansamme laajat kerrokset aktiiviseen toimintaan; nostatettava entistä voimakkaampana joukkojen vaatimus, että myös valtiovallan on annettava kaikki tukensa rauhan lujittamista tähtääville pyrkimyksille, otettava innolla osaa Rauhanpuolustajien kamppailuun kansainvälisten riitakysymysten ratkaisemiseksi rauhanomaista tietä.

 Työkansan vaaliliittojen muodostaminen ja voiton turvaaminen tulevissa kunnallisvaaleissa vaatii kaikkien järjestöjemme ja koko jäsenistön aktivisoimista entistä tehokkaampaan joukkotyöhön ja henkilökohtaiseen toimintaan jokaisella työpaikalla ja asuinalueella sekä kaikissa työväen- ja kansalaisjärjestöissä.

Kaiken toimintamme tulee jo nyt tähdätä kansandemokraattien ja koko työtätekevän väestön vaaliliiton voiton turvaamiseen myös tulevissa valtiollisissa vaaleissa.

 Tehtävämme on työttömien ja työssäolevien voimakkaan joukkoliikkeen järjestäminen työstä erottamisia ja palkkojen alennusyrityksiä vastaan, töiden järjestämiseksi kotiseudulla ja omalla ammattialalla, työn ja turvatun toimeentulon puolesta. Ammatillisia järjestöjä on voimistettava ja aktivisoitava työläisten tärkeimpinä yhteistoiminnan järjestöinä.

 Talonpoikaisväestön ja kaikkien maaseudun työtätekevien joukkoliikettä pakkohuutokauppoja, lisämaiden purkupäätöksiä ja verotaakkaa vastaan on kaikin tavoin tuettava ja tehostettava taistelua maantarvitsijoita tyydyttävän asutuslain, pientalouksia tukevan maatalouspolitiikan ja verohelpotusten puolesta. Työläisten ja työtätekevien talonpoikien taisteluliittoa yhteistä vihollista, kapitalismia vastaan on kehitettävä myös organisatoorisesti.

 Kaikkia elintason alentamissuunnitelmia vastaan on nostettava laaja, työtätekeviä kansankerroksia käsittävä aktiivinen joukkoliike elintason kohottamisen, Neuvostoliiton ja kansandemokratian maiden kanssa käytävän kaupan laajentamisen ja koko kansamme etujen mukaisen talouspolitiikan puolesta.

 Työkansan Sanomien, Vapaan Sanan ja Ny Tidin levikin voimakas ja nopea kohottaminen on kaikkien järjestöjemme iskutehtävä. Jokaiselle perusjärjestölle asetetaan levikkitavoitteet ja niiden toteuttamiseksi järjestetään erikoiskamppailut syyskuussa sekä marras-joulukuussa. Levitystyössä on otettava huomioon myös aikakauslehti Kommunisti. Levikin kasvu antaa mahdollisuudet lisätä lehtiemme sivumääriä ja monipuolistaa niiden sisältöä.

 Kuluva vuosi on kansainvälisen marxilaisuuden, Neuvostoliiton Kommunistisen Puolueen 50-vuotisen taistelun ja Suomen työväenliikkeen monien suurten merkkitapausten vuosi. Tämä sekä puolueemme edessä olevat suuret tehtävät antavat meille erikoisen aiheen ja velvoituksen tehostaa marxilais-leniniläisen teorian opiskelua ja laajentaa aatteellista kasvatustyötämme työkansan keskuudessa. Tässä työssä on apunamme marxilais-leniniläinen kirjallisuus ja lehdistömme, NKPn puoluekokouspäätökset ja 50-vuotispäiväteesit, oman puolueemme päätökset ja julkaisut. Niihin on huolellisesti tutustuttava kaikissa puoluejärjestöissämme ja tehtävä niitä tunnetuksi kansallemme.

 Työkansan viholliset tulevat kiihdyttämään hyökkäyksiään ja provokaatioitaan puoluettamme ja koko rauhanliikettä vastaan. Nämä hyökkäykset on ajoissa paljastettava ja tehtävä tyhjiksi. Tämä vaatii puoluevalppauden tehostamista, kollektiivisen johtotyön parantamista kaikissa puolue- ja järjestöelimissä, yhteyksien lujittamista ja laajentamista joukkoihin ja joukkojärjestöihin. Neuvostoliiton ja kansandemokratian maiden rauhanomaisen rakennustyön ja rauhanpolitiikan saavutuksiin on perehdyttävä saatavissa olevan runsaan kirjallisen aineiston, näiden maiden radiolähetysten, elokuvien, valtuuskuntiin osallistuneiden ihmisten selostusten ym. avulla, laajennettava ja voimistettava tätä tunnetuksitekoa koko kansamme keskuudessa.

ETEENPÄIN KOHTI UUSIA TAISTELUJA JA UUSIA VOITTOJA!

Kommunisti — Poliittis-teoreettinen aikakauslehti —  Syyskuu N:o 9, 1953 — Julkaisija: Suomen Kommunistinen Puolue

Leave a comment