Raittius ja luokkataistelu

SANOTAAN, että alkoholi tekee ihmisen tyytyväiseksi. Niin se on. Se saa työmiehen tyytymään huonoon ravintoon, estää häntä huomaamasta väsymystä ja sen kurjan hökkelin puutteellisuutta, joka on olevinaan hänen asuntonsa, se taltuttaa tyytymättömyyden kohtaloa vastaan, joka aina samanlaisena uhkaa. Sillä tavalla alkoholi lamauttaa käsityksen asian todellisesta tilasta, vaikka työläisen tulisi huomata kuinka toivoton hänen asemansa on, kuinka rasitettu hänen ruumiinsa ja huono asuntonsa. Hänen täytyy se tuntea voidakseen nousta vaatimaan parannuksia. Ja hyödytöntä on vastarinta niin kauan kuin on vielä miljoonia sellaisia jotka eivät tunne mitään korjauksia tarvittavan ja tyytyvät olosuhteisiin sellaisena kuin ne ovat.

Ei mikään alkoholia puolustavista syistä ole mielettömämpi kuin vetoaminen siihen, että täytyyhän toki työmiesparalle jättää edes ryyppyvapaus, sillä työläisten on tultava raittiiksi tullakseen selville asemastaan ja saadakseen tietää mitä korjaamismahdollisuuksia siihen voisi olla. Satojatuhansia pitää alkoholi siten tyytyväisyyden lumoissa, kaukana poliittisista ja taloudellisista järjestöistä. He ovat sokeita kohtalonsa suhteen, heitä ei ole vielä hereille ravistettu ja ovat he tyytyväisiä siihen mitä heille on annettu.

Olisi väärin lykätä kaikki, mikä pitää ihmisiä tylsyydessä ja välinpitämättömyydessä, alkoholin niskoille. Mutta kukaan ei voi väittää, ettei alkoholi olisi yksi syy, joka estää ihmisiä tulemasta tietoisuuteen tilastaan ja jokainen voi vakuuttaa, että välinpitämättömimmät olojen suhteen työpaikoillakin ovat ne joilla on “suuri jano.”

Alkoholi lamauttaa myöskin tiedon siitä mikä on välttämätöntä. Se sieppaa taistelijoita työläisten riveistä ja täyttää tuhansia mielettömällä toivolla, että kyllä kaikki muuttuu itsestään vielä paremmaksi. Se pidättää heitä ajattelemattomissa huvituksissa ja siten vieroittaa heitä järjestötoiminnasta.

Työläisten oloja voivat parantaa vain järjestöihin liittyneet työläisten joukot, mutta niiden muodostamiseen tarvitaan aivojen toimintaa, jotka ovat niin yksityisten kuin joukkojenkin taisteluase. Alkoholi vahingoittaa aivoja, heikentää niiden toiminnan terävyyttä ja tarkkuutta ja siispä niiden, jotka ovat rakentamassa taloa tulevaisuuden kulttuurille, on ehdottomasti pysyttävä erillään siitä tylsyttävästä ja lamauttavasta nautinnosta.

Roosa L.

Vapauden viiri: Canadan suomalaisten neljännesvuosijulkaisu. No. 3, kesänumero, 1939.

Leave a comment