SSSR:n puolustusasiain kansankomissaarin päiväkäsky N:o 243 (1937)

SSSR:n puolustusasiain kansankomissarin päiväkäsky
N:o 243

Marraskuun 7 päivänä v. 1937

Moskova

TOVERIT TAISTELIJAT, KOMENTAJAT JA POLITTYÖNTEKIJÄT!

Kaksikymmentä vuotta sitten, marraskuun 7 päivänä v. 1917, Venäjän työväenluokka yhdessä monimiljonaisen työtätekevän talonpoikaisjoukon kanssa, kommunistisen puolueen kokeneella johdolla, nerokkaan LENININ viisaalla ohjauksella, kukisti kapitalistien ja tilanherrojen vallan. Tsaarien, pappien, urjadnikkojen, kulakkien ja kapitalistien maa lakkasi olemasta. Voittanut proletariaatti ja työtätekevä talonpoikaisto loivat oman Sovettivaltionsa.

Vihalla otti vastaan työväenluokan tämän ennennäkemättömän voiton koko maailman porvaristo. Nälkäisten petojen vimmalla hyökkäsivät kansainväliset interventit ja sisäiset valkokaartilaiset uutta, nuorta työläisten ja talonpoikain valtiota vastaan.

Neljätoista valtiota heittivät aseelliset voimansa proletariaatin diktatuurin valtiota vastaan, tukahduttaakseen Sovettien vallan, Sovettimaamme jakamisen ja ryöstämisen rosvoustarkoituksessa. Kolme vuotta rajantakaisen porvariston kustannuksella aseistetut ja yltäkyllin varustetut tilanherrat, kapitalistit ja kulakit raatelivat Suurta Synnyinmaatamme.

Pitkissä verisissä taisteluissa ulkomaisia interventtejä ja sisäistä kontrrevolutsiota vastaan Sovettiliiton kansat saivat poliittisen kouluutuksen kurssin. Kolmen vuoden aikana he oppivat sen, mitä voidaan oppia ainoastaan luokkataisteluissa täydellisen sosiaalisen, poliittisen ja kansallisen vapautuksensa puolesta. Tsaristis-tilanomistaja- ja kapitalistinen Venäjä, missä vuosisatoja tietoisesti lietsottiin kasallisuusvihaa kansojen kesken, maa, jota yhtä oikeutetusti katsottiin niin kansainväliseksi santarmiksi kuin kansojen vankilaksikin, maa, mikä on mitä suurimman sosialistisen revolutsion tulen puhdistama, on yhdistynyt yhtenäiseksi, ystävyyden ja veljeyden siteillä lujasti sidotuksi Sovettivaltioksi.

Murskattuaan valkokaartilaiset kenraalit, karkoitettuaan rakkaasta sovettimaasta interventit, LENININ-STALININ PUOLUEEN ohjaama työväenluokka yhdessä työtätekevän talonpoikaiston kanssa ryhtyi välittömästi rakentamaan sosialistista valtiotansa. Sitkeällä ja itseuhrautuvalla työllä Sovettiliitto on nyt muutettu mahtavaksi sosialistiseksi valtioksi korkeasti kehittyneine teollisuuksineen ja jättiläismäisine sosialistisine maatalouksineen.

Ensiluokkainen sosialistinen industria, mikä on erikoisen myrskyisesti kasvanut kahden stalinilaisen suunnitelmallisen viisivuotisen aikana, on kauaksi jättänyt jälkeensä tsaristisen Venäjän teollisuuden sodan edellisen kurjan tason. Siellä, missä aikaisemmin olivat puoleksi käsityömäiset tehdasrähjät, autiot ja villit arot, nykyään nousevat sovettiteollisuuden jättiläiset. On luotu uusia monia ja monipuolisia raskaan ja erikoisteollisuuden aloja. Maamme silmänkantamattomia lakeuksia vyöttävät rauta-, vesi-, maa- ja ilmavaltatiet. Luonnon voimat tulevat nöyriksi bolshevikien järkkymättömälle tahdolle.

Sovettiliitto on tullut maailmassa kaikkein suurimman etumaisen sosialistisen maatalouden maaksi. Kombaineilla, traktoreilla ja muilla ensiluokkaisilla maatalouskoneilla erinomaisesti aseistetut, tieteen mukaan muokatut kolhoosien ja sovhoosien pellot antavat viljavia satoja. Kolhoositalonpoikaisto on vankasti astunut varakkaan ja kulttuurisen elämän tielle.

Sovettien maassa on kaikkein lyhin työpäivä maailmassa. Meillä ei ole eikä voi olla työttömyyttä, niin kuin ei ole eikä milloinkaan tule olemaan teollisuuskriisejä, työsulkuja ja kaikkea sitä, mikä painaa ja raatelee kapitalististen maiden proletariaattia, mikä on kapitalisteilla työtätekevien orjuuttamisen keinona.

Sovettitiede, tekniikka ja taide on saavuttanut loistavia voittoja. Näiden voittojen sarjassa yhdellä ensimmäisistä paikoista on sovettilentäjien ja oppineiden suorittama Pohjoisnavan valtaaminen. Sovettioppineet ja tutkijat ovat saavuttaneet maailman maineen. Pohjoisnavan tieteellinen tutkimusasema — se ei ole enää haave, mielikuvitus, joihin tähän asti on tyytynyt ihmiskunta. Ei, nyt se on elävä, sovettitodellisuus. Samanlainen todellisuus on myöskin se, että lentäjäsankarimme kahdesti suorittivat lennon Sovettimaan pääkaupungista Pohjoisnavan kautta Pohjois-Amerikkaan. Sovettitaiteen työntekijät ovat moneen kertaan demonstreeranneet koko maailman edessä riidattomat talenttinsa ja mestaruutensa. Sosialistinen kulttuuri on juurtunut Sovettiliiton kaikkien kansojen elintapoihin.

Sovettiliiton kansojen menestyksiä ihailevat ja niistä ylpeilevät koko maailman työtätekevät. Mutta mittaamattoman suuret menestykset ovat edessämme, sillä ei ole rajoja sovettikansan voittokululle sosialismin tiellä, sillä meitä johtaa kommunismiin LENININ-STALININ suuri puolue.

Maassamme on jo pääpiirteissään rakennettu sosialistinen yhteiskunta. On likvidoitu parasiittiset luokat ja ainiaaksi on hävitetty ihmisen riistäminen toisen ihmisen taholta. Luja ja murtumaton on työläisten ja talonpoikain veljesliitto. Lujan ja yhtenäisen raatajaperheen muodostavat Sovettiliiton kansat. Suurenmoisia ovat tosiaankin sosialismin voitot SSSR:ssä. Ne on saavutettu sovetti-ihmisten urhokkuudella ja itseuhrautuvalla taistelulla sankarillisissa taisteluissa onnensa puolesta. Synnyinmaamme satoja tuhansia parhaimpia poikia kaatui urhoina tässä kunniakkaassa taistelussa. Laskekaamme taistelulippumme sankarien — revolutsion taistelijoiden muiston kunniaksi, jotka ovat antaneet elämänsä kansan asian puolesta, Sosialistisen Synnyinmaansa asian puolesta.

Sosialismin suurenmoiset voitot on kirjoitettu aikakautemme erinomaisessa asiakirjassa — Stalinilaisessa Konstitutsiossa. Stalinilainen Konstitutsio — se ei ole ainoastaan Suuren Sovettiliiton kansojen voittojen charta, vaan se on samalla myöskin koko maailman työtätekevän ihmiskunnan johtotähti sen taistelussa vapautuksensa puolesta.

Ylevällä ja oikeutetulla ylpeydellä sovettikansalaiset ovat astuneet vaalikamppailuun laajan todellisen sosialistisen demokratismin pohjalla. Yhteisen pyrkimyksen läpitunkemat ovat sovettivalitsijat — lähettää SSSR:n Korkeimpaan Sovettiin sosialistisen yhteiskunnan parhaimpia ihmisiä, puolueeseen kuuluvia ja puolueeseen kuulumattomia bolshevikeja. Sosialistiselle Synnyinmaalleen ja Sovettihallitukselle rajattomasti uskollisia, teoissa kykeneviä puolustamaan työtätekevien intressejä ja kykeneviä taistelemaan kaikkia ja kaikenlaisia vihollisia vastaan.

Sosialismin yleismaailmalliset historialliset voitot sankarillinen sovettikansa on saavuttanut LENININ-STALININ puolueen johdolla säälimättömässä taistelussa proletaarisen revolutsion ja sosialismin kaikkia vihollisia, Sosialistisen Synnyinmaan kavaltajia ja pettäjiä, trotskilais-buharinilaisia spioneja, diversantteja, tuholaisia, murhaajia vastaan. Kaikki nämä paatuneet kansan viholliset, kaikki tämä fasistien villiintynyt bandi pyrki likvidoimaan sovettijärjestelmän maassamme ja palauttamaan tilanherrojen ja kapitalistien ikeen. Nämä inhoittavat epäsikiöt valmistivat Sovettivaltiollemme Abessinian kohtaloa, ne pyrkivät antamaan kukoistavan maamme vierasmaalaisen fasismin raadeltavaksi.

Rajattomalla vihalla, ankaralla ja säälimättömällä tuhoamisella vastasi sovettikansa fasistisen bandin inhoittavaan kavallukseen. Kansan vihollisilla ei ole sijaa rehellisellä Sovettimaalla. Tiiviimmin kuin koskaan ennen yhdistyivät Sovettiliiton kansat LENIN-INSTALININ puolueen ja Sovettihallituksen ympärille.

Toverit! Kaikki nämä kaksikymmentä taistelujen ja voittojen vuotta sovettimaamme uskollisena ja järkkymättömänä vartijana, koko maailman rauhan vaihtumattomana ja alinomaisena vartijana on ollut ja on mainehikas Työläis-Talonpoikainen Punainen Armeijamme. SSSR:n kansat ympäröivät sitä rakkaudella ja äidillisellä huolenpidolla.

Joka vuosi kasvaa ja lujittuu mahtavan Synnyinmaamme taistelumahti. Ensiluokkaisella taistelutekniikalla aseistettu ja sotataidon viimeisen sanan mukaan opetettu Punainen Armeija on jo aikoja sitten tullut voimaksi, jota eivät voi olla huomioonottamatta vihaiset ja hampaattomat vihollisemme.

Punainen Armeija, koko sen henkilökunta joka päivä demonstreeraa rajatonta rakkauttaan ja uskollisuuttaan Synnyinmaataan, Sovettihallitusta ja kommunistista puoluetta kohtaan.

Vahvemmat ja lujemmat kuin koskaan ennen ovat Työläis-Talonpoikaisen Punaisen Armeijan rivit. Erinomaisista menestyksistä taistelu- ja poliittisessa valmennuksessa, itseuhrautuvasta työstä, uskollisuudesta sotilasvelvollisuuteensa tuhannet taistelijat, komentajat ja polittyöntekijät, insinöörit ja teknikot Sovettihallitus on merkinnyt korkeimmilla palkinnoilla — SSSR:n ordeneilla. Punaisen Armeijan kokoonpanossa on nyt kymmeniä kansan parhaimpia poikia — Sovettiliiton Sankareita. Heidät tuntee, heistä ylpeilee koko maamme. Heitä rakastavat ja heidän mukaansa ottavat ojennuksen kaikki taistelijat, koko komentajisto ja päällikkökunta.

Toverit puna-armeijalaiset, komentajat ja polittyöntekijät!

Muistakaa, milloinkaan älkää unohtako toveri STALININ varoittavia sanoja siitä, että vihollinen odottaa ainoastaan sopivaa hetkeä hyökätäkseen Sovettiliittoa vastaan, aloittaakseen sodan Synnyinmaamme kansoja vastaan.

Sovettimaan rajojen tuolla puolella jo riehuu sodan palo. Abessinia, Espanja, Kiina — siinä ovat avoimen agression ja interventsion uhrit! Siinä ne maat, mitkä on heitetty hävittävän, barbaarimaisen teurastuksen tuleen! Fasismi uhkaa verisellä sodalla kaikkia kansoja, koko maailmaa. Fasistiset hihkujat sopivaan sekä sopimattomaan aikaan uhkaavat bolshevikeja, punaista Moskovaa ja kehuskelevat voimillaan ja urhokkuudellaan. Se onkin luokkavihollistemme vimmatun, mutta toistaiseksi voimattoman vihan yksi ilmaisumuoto, vihollisten, jotka päivin ja öin valmistautuvat hyökkäykseen työtätekevien maata vastaan, Synnyinmaatamme vastaan. Sodanlietsojien ulvontaan ja hankkeisiin me olemme vastanneet ja taaskin vastaamme: sotaa me emme tahdo, mutta sotaa me emme pelkää ja sotaan olemme valmiit!

Me murskasimme ja tuhosimme fasistisen bandin maassamme ja sillä vaikeutimme ulkomaisia vihollisia niiden hajoitustyössä. Mutta fasistiset vakoilulaitokset ja niiden trotskilais-buharinilaiset agentit eivät ole luopuneet myrkytetystä aseestaan. Ne tulevat vielä vastaisuudessakin lähettämään maahamme spioneja, diversantteja, tuholaisia ja murhaajia.

Tarkoin seuratkaa sosialismin vihollisten katalia hankkeita, kymmenkertaistuttakaa valppauttanne!

Voimia säästämättä työskennelkää Punaisen Armeijan taistelumahdin edelleen lujittamiseksi ja täydellistyttämiseksi. Oppikaa, vallatkaa bolshevismia — tätä erinomaista, aina toimivaa asetta, tutkikaa ja vallatkaa täydellisesti revolutsionista, kaikkivoittavaa marxismin oppia — leninismiä.

Tervehdin mainehikasta Työläis- Talonpoikaista Punaista Armeijaamme Suuren Lokakuun sosialistisen revolutsion kaksikymmenvuotispäivän johdosta!

Eläköön mahtava sovettikansa!

Eläköön mainehikas, voittamaton Työläis-Talonpoikainen Punainen Armeija!

Eläköön sankarillinen yleisliittolainen kommunistinen puolue — LENININ-STALININ PUOLUE!

Eläköön suuri STALINIMME!

MARXIN-ENGELSIN-LENININ-STALININ lipun alla — eteenpäin, uusiin voittoihin!

SSSR:n puolustusasiain kansankomissari Sovettiliiton marsalkka:
K. VOROSHILOV.

Punainen Karjala — N:o 229. V. 1937 — Kuusipäivän 4:s päivä — Keskiviikkona marrask. 10 p:nä

Leave a comment