K. Liebknecht ja R. Luxemburg (1935)

Kuusitoista vuotta sitten Saksan, Scheidemannin ja Nosken hallituksen järjestämä valkokaartilaisjoukkio petomaisesti murhasi kansainvälisen proletaarisen vallankumouksen ja Saksan vallankumouksen kaksi urhollista ja tulista taistelijaa — K. Liebknechtin ja Rosa Luxemburgin.

Mainehikkaalla, pelottomalla ja väsymättömällä työllään he ovat kirjoittaneet loistavia sivuja vallankumousliikkeen historiaan taistelussa kommunismin asian puolesta. Jo v. 1905 alkaen he osallistuivat työväenluokan järjestämiseen. Liebknecht — agitatsion järjestäjänä yleislakon puolesta taistelumuotona kapitalismia vastaan. Rosa — v. 1905 Venäjän vallankumouksen osallistuja.

K. Liebknechtin, tämän nerokkaan praktiikon koko suuruus tuke esille imperialistisen sodan aikana. Hän yksin kohotti äänensä imperialistien rosvosotaa vastaan, äänesti reichstagissa (valtiopäivät) sotamäärärahoja vastaan, silloin kun koko Saksan valtiopäivien sosdem. edustajisto (111 edustajaa) äänesti niiden puolesta. Hän usein esiintyi puoluejärjestöjen kokouksissa, luennoi sodasta ja militarismista. Esiintyi sosdem. puolueen, jonka kavaltajaosuus jo silloin paljastui, päätöstä vastaan sodanvastaisella puheellaan valtiopäivillä. Hänet lähetti hallitus rintamalle tavallisena sotilaana, vapautuakseen Liebknechtistä. Joutui vankilaan v. 1915 ja pääsee vapaaksi v. 1918 vallankumouksen aikana. Hän oli laajalti tunnettu kansainvälisessä nuorisoliikkeessä.

Rosa antoi kaikki voimansa ja kykynsä kynäniekkana ja lahjakkaana puhujana militarisminvastaiselle taistelulle imperialistista sodan aikana. Sodanvastaisten puheittensa takia hänet vangitaan, ollen alituisesti vankiloissa aina v. 1918 asti. Luxemburgiin yhtyivät työväenluokan kaikki johtajan ominaisuudet, energia, sitkeys, tehtävien selvä ymmärtäminen.

R. Luxemburg on tehnyt suuria virheitä vallankumouksen eri kysymyksissä ja tärkeimmässä kysymyksessä — proletariaatin diktatuurin kysymyksessä, suhtautumisessa talonpoikaistoon, kansallisuus- ja siirtomaakysymyksessä jne. Vankilasta päästyään hän alkoi korjaamaan virhekään ja lujasti asettui proletariaatin diktatuurin tunnustamisen kannalle. Kaikista virheistään huolimatta R. Luxemburg on Saksan vallankumouksellisen proletariaatin yksi parhaimmista johtajista, Saksan kompuolueen järjestäjistä.

K. Liebknecht ja R. Luxemburg näyttelivät johtavaa osaa vasemmistolaisessa ”Spartacus”-ryhmässä, jonka vasemmistolaiset perustivat sodan aikana ja josta Saksan vallankumoustapahtumien aikana v. 1918 muodostui Saksan kommunistinen puolue. Erikoisesti K. Liebknecht sen perustamisessa oli vaikuttavana henkilönä.

Työväenluokan ja sen vallankumouksen pettänyt sosialidemokratia, otti vallan porvariston kanssa v. 1918, myi sen porvaristolle ja järjesti työväenluokan ja sen johtajien, Liebknechtin ja Rosan, hirvittävän ajojahdin. Scheidemannien ja Noskien, näiden entisten sosialidemokraattien hallitus järjesti vallankumoustaistelijain salakavalan murhaamisen.

Saksan sosialidemokratia, petoksesta toiseen siirtyen, Berlinin sosialidemokraattisen poliisimestarin Zorgiebelin toimeenpanemien ampumisten kautta toukokuun 1 p:nä v. 1929, on nyt avoimesti siirtynyt fasistiporvariston puolelle. V. 1932 pystytettiin Saksassa fasistidiktatuuri sosialidemokratian johtomiesten avustuksella. Työväenluokan ja kaikkien työtätekevien ajojahti, keskitysleirit, murhaamiset ja vangitsemiset voimistuvat, aineellinen asema kurjistuu.

Saksan työväenluokkaa menestyksellisesti johtaa Saksan kommunistinen puolue, joka maanalaisena ollen järjestää joukkoja, kokoaa voimia, valmistautuu fasistisen diktatuurin, kapitalistisen järjestelmän tuhoamiseen ja sosialistisen järjestelmän pystyttämiseen ja luomiseen.

Punainen Karjala — N:o 13 — V. 1935 — Tiistaina, tammikuun 15 p:nä

Leave a comment