Stalinin selostus Lokakuun vallankumouksen juhlaistunnossa (1941)

SUUREN LOKAKUUN SOSIALISTISEN VALLANKUMOUKSEN XXIV VUOSIPÄIVÄ

Valtion Puolustuskomitean Puheenjohtajan toveri J. V. STALININ selostus työtätekevien edustajien Moskovan Neuvoston sekä puolue- ja yhteiskunnallisten järjestöjen juhlaistunnossa Moskovassa marraskuun 6 päivänä vuonna 1941.

Toverit!

On kulunut 24 vuotta siitä, kun meillä voitti Lokakuun Sosialistinen vallankumous ja meidän maahamme pystytettiin neuvostojärjestelmä. Nyt me olemme neuvostojärjestelmän seuraavan, 25-vuotisen olemassaolon kynnyksellä.

Lokakuun vallankumouksen vuosipäivälle omistetuissa istunnoissa tavallisesti esitetään meidän saavutuksiemme yhteenvedot rauhallisen rakennustyön alalta kuluneelta vuodelta. Meillä on todella mahdollisuus esittää tällaisia yhteenvetoja, sillä meidän saavutuksemme rauhallisen rakennustyön alalla kasvavat ei vain vuosi vuodelta mutta myöskin kuukausi kuukaudelta. Mitä nämä saavutukset ovat ja missä määrin ne ovat suuria — on kaikille tunnettua, niin ystäville kuin vihollisillekin.

Mutta kulunut vuosi ei ole yksinomaan rauhallisen rakennustyön vuosi. Se on sen ohessa sotavuosi saksalaisia anastajia vastaan, jotka valapattoisesti hyökkäsivät meidän rauhaa rakastavaan maahamme. Vain kuuden ensimmäisen kuukauden aikana kuluvana vuonna saatoimme jatkaa rauhallista rakennustyötämme. Toinen puolivuosi, jo yli 4 kuukautta, kuluu ankaran sodan oloissa saksalaisia imperialisteja vastaan. Sota tuli näinollen käännekohdaksi meidän maamme kehityksessä kuluneena vuonna. Sota huomattavasti supisti ja muutamilla aloilla tyyten keskeytti meidän rauhallisen rakennustyömme. Se pakotti uudestirakentamaan koko meidän työmme sodan pohjalle. Se muutti meidän maamme yhtenäiseksi ja kaikkikäsittäväksi selustaksi, joka palvelee rintamaa, meidän Punaista Armeijaamme ja sotalaivastoamme.

Rauhallisen rakennustyön kausi on päättynyt. On alkanut vapaussodan kausi saksalaisia anastajia vastaan.

Sen tähden on täysin paikallaan asettaa kysymys sodan yhteenvedoista kuluneen vuoden toiselta puoliskolta, erikoisesti toisen vuosipuoliskon yli neljältä kuukaudelta, sekä niistä tehtävistä, jotka me olemme itsellemme ottaneet tässä vapaussodassa.

Sodan kulku neljän kuukauden aikana

Minä jo mainitsin eräässä puheessani sodan alussa, että sota on muodostanut uhkaavan vaaran maallemme, että maamme yllä riippuu vakava vaara, että on ymmärrettävä ja käsitettävä tämä vaara ja uudestijärjestettävä koko meidän työmme sodan pohjalle. Nyt sodan 4 kuukauden yhteenvedoissa on minun alleviivattava, että tämä vaara ei ole heikentynyt, vaan päinvastoin vielä suurentunut. Vihollinen on vallannut suuren osan Ukrainaa, Valkovenäjän, Moldaun, Liettuan, Latvian, Eestin ja joukon muita alueita, murtautunut Donbassille, riippuu synkkänä pilvenä Leningradin yllä ja uhkaa meidän maineikasta pääkaupunkiamme — Moskovaa. Saksalais-fasistiset anastajat rosvoavat meidän maatamme ja hävittävät työläisten, talonpoikien ja sivistyneistön työllä luotuja kaupunkeja ja kyliä. Hitleriläiset laumat murhaavat ja raiskaavat meidän maamme rauhallisia asukkaita säälimättä naisia, lapsia ja vahuksia. Meidän veljemme saksalaisten valtaamilla maamme alueilla kituvat saksalaisten sortajien ikeen alla.

Virtoina vuodattavat vihollisverta armeijamme ja laivastomme sotilaat, jotka puolustavat synnyinmaan vapautta ja kunniaa, uljaasti torjuen petomaisen vihollisen hyökkäykset ja osoittaen uljuuden ja sankaruuden näytteitä. Mutta vihollinen ei pysähdy uhrien edessä, se ei rahtuakaan pidä arvossa sotilaittensa verta, se heittää rintamalle yhä uusia ja uusia osastoja riveistä lyötyjen tilalle ja jännittää kaikki voimat vallatakseen Leningradin ja Moskovan ennen talven tuloa, sillä se tietää, että talvi ei tuo sille mitään hyvää.

Neljänä sotakuukautena me olemme menettäneet kaatuneina 350 tuhatta ja tietymättömiin kadonneina 378 tuhatta miestä, ja haavoittuneita meillä on 1 miljoona 20 tuhatta miestä. Tämän saman ajan kuluessa on vihollinen menettänyt kaatuneina, haavoittuneina ja vankeina yli 4 ja puoli miljoonaa miestä.

Ei voi olla epäilystäkään, että neljän sotakuukauden tuloksena Saksan ihmisreservit, jotka jo ehtyvät — ovat huomattavasti paljon heikommat kuin Neuvostoliiton, jonka reservit vasta nyt otetaan esille täydessä laajuudessaan.

”Salamasodan” romahdus

Hyökätessään maatamme vastaan, saksalais-fasistiset anastajat laskivat, että he varmasti voivat ”tehdä selvän” Neuvostoliitosta puolessatoista−kahdessa kuukaudessa ja kykenevät tämän lyhyen ajan kuluessa pääsemään Uralille asti. On sanottava, että saksalaiset eivät salanneet tätä ”salama”-voiton suunnitelmaa. Päinvastoin he sitä kaikin tavoin mainostivat. Tosiasiat kuitenkin osoittivat ”salama”-suunnitelman koko kevytmielisyyden ja perusteettomuuden. Nyt tämä järjetön suunnitelma on katsottava lopullisesti romahtaneeksi. (Suosionosoituksia).

Miten on selitettävissä, että ”salamasota”, joka onnistui Länsi-Euroopassa, ei onnistunut, vaan romahti Idässä?

Mihin perustivat laskelmansa saksalais-fasistiset strategit väittäessään, että he kahdessa kuukaudessa tekevät Neuvostoliitosta selvän ja pääsevät tässä lyhyessä ajassa Uralille?

He laskivat ennenkaikkea siihen, että vakavasti panivat toivonsa yleisen liittoutuman muodostumiseen Neuvostoliittoa vastaan, sekä Iso-Britannian ja Amerikan Yhdysvaltain liittämiseen tähän liittoutumaan, ennakolta pelottelemalla näitten maitten vallassa olevia piirejä vallankumouksen aaveella ja näinollen täysin eristää maamme toisista valtioista. Saksalaiset tiesivät, että heidän politiikkansa pelata yksityisten valtioitten luokkien välisillä ristiriidoilla sekä näitten valtioitten ja Neuvostomaan välillä, jo antoi tuloksensa Ranskassa, jonka vallassaolijat, antaen pelottaa itsensä vallankumousaaveella ja säikähtyneinä asettivat synnyinmaansa Hitlerin jalkojen juureen, kieltäytyen vastarinnasta. Saksalais-fasistiset strategit ajattelivat, että tämä sama tapahtuu Iso-Britannian ja Amerikan Yhdysvaltain kanssa. Saksalaiset fasistit lähettivät erityisesti tätä varten Englantiin tunnetun Hessin, taivuttamaan englantilaisia poliitikkoja liittymään yhteiseen retkeen Neuvostoliittoa vastaan. Mutta saksalaiset erehtyivät katkerasti. (Suosionosoituksia). Hessin ponnisteluista huolimatta Iso-Britannia ja Amerikan Yhdysvallat eivät liittyneet saksalais-fasististen anastajien retkeen Neuvostoliittoa vastaan, vaan päinvastoin tulivat yhteen leiriin Neuvostoliiton kanssa hitleriläistä Saksaa vastaan. Neuvostoliitto ei tullut eristetyksi, vaan päinvastoin sai uusia liittolaisia Iso-Britanniasta ja Amerikan Yhdysvalloista sekä niistä maista, jotka saksalaiset olivat miehittäneet. Osoittautui, että saksalainen vastakohtaisuuksilla pelaamisen politiikka ja pelottelu vallankumousaaveella oli jo ammentanut itsensä tyhjäksi eikä enää kelvannut uudessa tilanteessa. Eikä vain kelvannut, mutta tuli seurauksiltaan suureksi vaaraksi saksalaisille anastajille, sillä se johtaa sodan uusissa olosuhteissa suoranaisesti päinvastaisiin tuloksiin.

Toistaiseksi saksalaiset laskivat neuvostojärjestelmän kestämättömyyteen, ja neuvostoselkäpuolen kestämättömyyteen edellyttäen, että ensimmäisen vakavan iskun ja Punaisen Armeijan ensimmäisten epäonnistumisten jälkeen syntyy kahnauksia työläisten ja talonpoikien välillä ja alkaa riitaisuudet Neuvostoliiton kansojen välillä, syntyy kapinoita ja maa hajoaa alkutekijöihinsä, minkä pitää helpottaa saksalaisten anastajien etenemistä aina Uralille asti. Mutta myöskin tässä saksalaiset surkeasti erehtyivät. Punaisen Armeijan epäonnistumiset eivät heikentäneet, vaan päinvastoin vielä enemmän lujittivat niin työläisten ja talonpoikien liittoa, kuin myöskin Neuvostoliiton kansojen ystävyyttä. (Suosionosoituksia). Vielä enemmän — ne muuttivat Neuvostoliiton kansojen perheen yhtenäiseksi, murtumattomaksi leiriksi, joka itseuhrautuvaisesti tukee Punaista Armeijaansa ja Punaista Laivastoaan. Vielä milloinkaan ei neuvostoselkäpuoli ole ollut niin luja kuin nyt. (Myrskyisiä suosionosoituksia). On täysin uskottavaa, että jokainen muu valtio, jolla on sellaiset aluemenetykset kuin meillä on nyt, ei kestäisi koettelemusta vaan joutuisi antautumaan. Kun neuvostojärjestelmä näin helposti kestää koettelemukset ja vielä enemmän lujittaa selkäpuoltaan, niin se merkitsee, että neuvostojärjestelmä on nyt kaikkein lujin järjestelmä. (Myrskyisiä suosionosoituksia).

Saksalaiset anastajat laskivat lopuksi Punaisen Armeijan ja Punaisen Laivaston heikkouteen, edellyttäen, että Saksan armeijan ja Saksan laivaston onnistuu heti ensimmäisellä iskulla lyödä ja hajottaa armeijamme ja laivastomme sekä avata itselleen esteetön etenemistie maamme sisäosiin. Mutta tässäkin saksalaiset katkerasti erehtyivät, yliarvioiden omat voimansa ja aliarvioiden meidän armeijamme ja laivastomme. Meidän armeijamme ja laivastomme ovat luonnollisesti vielä nuoria, nehän ovat sotineet kaikkiaan neljä kuukautta, eivätkä ole ennättäneet tulla täysin kouliintuneiksi, silloin, kun heidän edessään on saksalaisten vakioarmeija ja laivasato jotka ovat käyneet sotaa jo 2 vuotta. Mutta ensiksikin, meidän armeijamme moraalinen tila on korkeampi kuin saksalaisten, sillä se puolustaa synnyinmaataan vierailta anastajilta ja uskoo asiansa oikeuteen, silloin kun saksalainen armeija käy anastussotaa ja rosvoaa vierasta maata omaamatta mahdollisuutta uskoa edes hetkeäkään asiansa oikeuteen. Ei voi olla epäilystä, että isänmaansa puolustuksen aatteen, jonka nimessä meidän ihmisemme sotivat, on synnytettävä ja todellisuudessa synnyttää armeijassamme sankareita, jotka tiivistävät Punaista Armeijaa, silloin kun anastuksen ja vieraan rosvouksen aatteen, jonka nimessä saksalaiset nimenomaan käyvät sotaa, on synnytettävä ja todellisuudessa synnyttää Saksan armeijassa ammattirosvoja, jotka ovat vailla minkäänlaista moraalista pohjaa ja rappeuttavat Saksan armeijaa. Toiseksi, edetessään maamme sisäosiin, Saksan armeija etääntyy saksalaisesta selkäpuolestaan ja on pakotettu toimimaan vihollisten keskuudessa, pakotettu muodostamaan uusi selkäpuoli vieraassa maassa, jota selkäpuolta meidän sissimme hajottavat, mikä perustaltaan saattaa sekaannukseen Saksan armeijan varustamisen, pakottaa sen pelkäämään selkäpuoltaan ja hävittää uskon siihen ja asemansa lujuuteen, silloin kun meidän armeijamme toimii omiensa keskuudessa, hyväksikäyttäen jatkuvaa selkäpuolensa tukea, ollen turvattu ihmisten, sotatarpeitten ja elintarpeitten varustamisella ja lujasti luottaa selkäpuoleensa. Sen tähden meidän armeijamme osoittautui voimakkaammaksi kuin mitä saksalaiset edellyttivät ja Saksan armeijan heikommaksi kuin mitä voitiin otaksua saksalaisten anastajien kerskailevista mainostuksista. Leningradin ja Moskovan puolustus, missä meidän divisioonamme joku aika sitten tuhosivat kolmisenkymmentä saksalaisten kaaderidivisioonaa, osoittaa että isänmaallisen sodan tulessa takoutuvat ja ovat jo takoutuneet uudet neuvostosotilaat ja komentajat, lentäjät, tykkimiehet, miinanheittäjät, hyökkäysvaunumiehet, jalkaväki ja merimiehet, jotka huomenna muuttuvat uhaksi Saksan armeijalle. (Myrskyisiä suosionosoituksia).

Ei ole epäilystä, että kaikki nämä seikat yhdessä otettuna, ennakolta määräsivät ”salamasodan” kiertämättömän romahduksen Idässä.

Armeijamme väliaikaisten epäonnistumisten syyt

Kaikki tämä on luonnollisesti totta. Mutta totta on myöskin se, että rinnan näitten edullisten ehtojen kanssa on vielä joukko Punaiselle Armeijalle epäedullisia ehtoja, joitten takia armeijamme kärsii väliaikaisia epäonnistumisia, on ollut pakotettu perääntymään ja pakotettu antamaan viholliselle joukon maamme alueita.

Mitkä ovat nämä epäedulliset ehdot? Missä syy Punaisen Armeijan väliaikaisiin sotilaallisiin epäonnistumisiin?

Yksi Punaisen Armeijan epäonnistumisten syistä sisältyy toisen rintaman puuttumiseen Euroopassa saksalais-fasistisia sotajoukkoja vastaan. Asia on siinä, että tällä hetkellä ei Euroopan mantereella ole olemassa Iso-Britannian tai Amerikan Yhdysvaltain minkäänlaista armeijaa, joka kävisi sotaa saksalais-fasistisia sotajoukkoja vastaan, minkä tähden saksalaisten ei ole pakko jakaa voimiaan ja käydä sotaa kahdella rintamalla, lännessä ja idässä. Tämä seikka siis johtaa siihen, että saksalaiset, laskien selkäpuolensa lännessä turvatuksi, omaavat mahdollisuuden lähettää kaikki sotajoukkonsa sekä Euroopassa olevien liittolaistensa sotajoukot maatamme vastaan. Tilanne on nyt sellainen, että maamme käy vapaussotaa yksin, ilman minkäänlaista sotilaallista apua saksalaisten, suomalaistan, romanialaisten, italialaisten ja unkarilaisten yhdistyneitä voimia vastaan. Saksalaiset ylvästelevät väliaikaisilla menestyksillään ja kehuvat armeijaansa määrättömästi väittäen, että se aina voi voittaa Punaisen Armeijan taistelussa yksi yhtä vastaan. Mutta saksalaisten väitteet ovat tyhjää ylvästelyä, sillä on käsittämätöntä, minkä tähden sitten saksalaiset tässä tapauksessa turvautuvat suomalaisten, romanialaisten, italialaisten ja unkarilaisten apuun Punaista Armeijaa vastaan, joka sotii ehdottomasti omin voimin, ilman sivuilta tulevaa sotilaallista apua. Ei ole epäilystä, että toisen rintaman puuttuminen Euroopassa saksalaisia vastaan huomattavasti helpottaa Saksan armeijan asemaa. Mutta ei voi olla epäilystä myöskään siitä, että toisen rintaman ilmaantuminen Euroopan mantereelle — ja sen ehdottomasti on ilmaannuttava lähiaikoina (myrskyisiä suosionosoituksia) — oleellisesti helpottaa meidän armeijamme asemaa Saksan armeijan häviöksi.

Toinen syy armeijamme väliaikaisiin epäonnistumisiin sisältyy hyökkäysvaunujen ja osittain ilmavoimien riittämättömyyteen meillä. Nykyaikaisessa sodassa on jalkaväen kovin vaikea sotia ilman hyökkäysvaunuja ja riittävää ilmavoimien suojaa ilmasta käsin. Meidän ilmavoimamme ovat laatuun nähden paremmat kuin saksalaisten ilmavoimat ja meidän uljaat lentäjämme ovat niittäneet mainetta pelottomina sotilaina. (Suosionosoituksia). Mutta lentokoneita on meillä vähemmän kuin saksalaisilla. Laatuunsa nähden ovat meidän hyökkäysvaunumme saksalaisten hyökkäysvaunuja parempia ja meidän maineikkaat hyökkäysvaunumiehemme ja tykkimiehemme ovat useasti ajaneet pakosalle kerskailevat saksalaiset sotajoukot monilukuisine hyökkäysvaunuineen. (Suosionosoituksia). Mutta hyökkäysvaunuja meillä on sittenkin muutamia kertoja vähemmän kuin saksalaisilla. Tässä on Saksan armeijan väliaikaisten menestysten salaisuus. Ei voida sanoa, että meidän hyökkäysvaunuteollisuutemme tekee työtä huonosti ja antaa meidän rintamallemme vähän hyökkäysvaunuja. Mutta saksalaiset valmistavat paljon enemmän hyökkäysvaunua, sillä heillä on nyt hallussaan ei vain oma hyökkäysvaunuteollisuutensa, vaan myöskin Tshekkoslovankian, Belgian, Hollannin ja Ranskan teollisuus. Ilman tätä seikkaa olisi Punainen Armeija jo aikoja sitten murskannut Saksan armeijan, joka ei mene taisteluun ilman hyökkäysvaunuja, eikä kestäisi meidän joukko-osastojemme iskuja, ellei sillä olisi ylivoimaa hyökkäysvaunuissa. (Suosionosoituksia).

On olemassa vain yksi keino, joka on välttämätön sitä varten, jotta tehdään tyhjäksi saksalaisten ylivoima hyökkäysvaunuissa ja siten perin juurin parannetaan armeijamme asemaa. Se, tämä keino sisältyy ei yksinomaan siihen, että lisätään moninkertaisesti hyökkäysvaunujen tuotantoa maassamme, mutta myöskin siihen, että jyrkästi lisätään hyökkäysvaununtorjuntalehtokoneiden, -kiväärien, -tykkien, granaattien ja miinanheittimien tuotantoa, rakennetaan enemmän hyökkäysvaununtorjuntahautoja ja kaikkia muunlaisia hyökkäysvaununvastaisia laitteita.

Tehtävä on nyt tässä.

Me voimme täyttää tämän tehtävän ja meidän on se täytettävä hinnalla millä hyvänsä.

Mitä ovat ”kansallissosialistit”

Saksalaisia anastajia, s.o. hitleriläisiä, meillä tavallisesti nimitetään fasisteiksi. Osoittautuu, että hitleriläiset pitävät sitä vääränä ja itsepintaisesti jatkavat itsensä nimittämistä ”kansallissosialisteiksi”. Niinmuodoin saksalaiset tahtovat väittää meille, että hitleriläisten puolue, saksalaisten anastajien puolue, joka ryöstää Eurooppaa ja järjesti katalan hyökkäyksen sosialistista valtiotamme vastaan, on sosialistinen puolue. Voiko tämä olla mahdollista? Mitä yhteistä voi olla sosialismin ja hitleriläisten petomaisten anastajien, ryöväreitten ja Euroopan kansojen sortajien välillä?

Voidaanko hitleriläisiä laskea kansallisiksi? Ei, ei voida. Itse asiassa eivät hitleriläiset nyt ole kansallisia, vaan imperialisteja. Siihen asti kun hitleriläiset kokosivat yhteen Saksan maata ja yhdistivät siihen Reinin alueen, Itävallan ja niin edelleen, voitiin heitä tunnetuilla perusteilla pitää kansallisina. Mutta kun he kaappasivat ulkomaiden alueita ja orjuuttavat Euroopan kansakuntia — tshekkiläisiä, slovakialaisia, puolalaisia, norjalaisia, tanskalaisia, hollantilaisia, belgialaisia, ranskalaisia, serbialaisia, kreikkalaisia, ukrainalaisia, valkovenäläisiä, Baltian kansoja ja niin edelleen, sekä alkoivat pyrkiä maailman herruuteen, lakkasi hitleriläinen puolue olemasta kansallinen, sillä siitä hetkestä alkaen siitä tuli imperialistien, anastajien ja orjuuttajien puolue.

Hitleriläisten puolue on imperialistien puolue ja sen ohessa maailman kaikkien imperialistien keskuudessa kaikkein petomaisimpien ja rosvomaisimpien imperialistien puolue.

Voidaanko hitleriläisiä pitää sosialisteina? Ei, ei voida. Itse asiassa ovat hitleriläiset sosialismin leppymättömiä vihollisia, pahimpia taantumuksellisia ja mustasotnialaisia, jotka ovat riistäneet työväenluokalta ja Euroopan kansoilta alkeellisimmatkin demokraattiset vapaudet. Peittääkseen taantumuksellis-mustasotnialaisen olemuksensa hitleriläiset haukkuvat englantilais-amerikkalaista sisäistä järjestystä rahavaltaiseksi järjestykseksi. Mutta Englannissa ja Amerikan Yhdysvalloissa on alkeelliset demokraattiset vapaudet, on olemassa työväen ja toimitsijain ammattijärjestöt, työväen puolueet ja parlamentti, mutta Saksassa hitleriläisen järjestelmän oloissa on tuhottu kaikki nämä laitokset. Riittää vain näiden kahden tosiasioitten sarjan rinnastaminen, käsittääkseen hitleriläisen järjestyksen taantumuksellisen olemuksen ja saksalaisten fasistien koko vääristelylörpöttelyn englantilais-amerikkalaisesta rahavaltajärjestelmästä. Ytimeltään hitleriläinen järjestelmä on sen taantumuksellisen järjestelmän jäljennös, joka Venäjällä oli olemassa tsarismin aikana. On tunnettua, että hitleriläiset myöskin halukkaasti tallaavat työläisten, sivistyneistön ja kansojen oikeuksia, kuten niitä tallasi tsaarin järjestelmä, ja että he myöskin halukkaasti järjestävät keskiaikaisia juutalaisvainoja, kuten niitä järjesti tsaarin järjestelmä.

Hitleriläinen puolue on demokraattisten vapauksien vihollisten puolue, keskiaikaisen taantumuksen ja mustasotnialaisten pogromien puolue.

Ja kun nämä hullaantuneet imperialistit ja pahimmat taantumukselliset sittenkin jatkavat pukeutumistaan ”kansallisten” ja ”sosialistien” kaapuun, niin tämän he tekevät pettääkseen kansaa, puijatakseen yksinkertaisia ja peittääkseen ”nationalismin” ja ”sosialismin” lipulla rosvomaisen imperialistisen olemuksensa.

Korpit pukeutuvat riikinkukon höyheniin… mutta vaikka mitenkä korpit olisivat pukeutuneet riikinkukon höyheniin, niin ne eivät lakanneet olemasta korppeja.

”On kaikin keinoin — puhuu Hitler — päästävä siihen, että saksalaiset valtaisivat maailman. Jos me haluamme luoda meidän suuren saksalaisen imperiumimme on meidän ennenkaikkea kuristettava ja tuhottava slaavilaiset kansat — venäläiset, puolalaiset, tshekkiläiset, slovakialaiset, bulgarialaiset, ukrainalaiset ja valkovenäläiset. Ei ole mitään syytä olla tekemättä tätä.”

”Ihminen — puhuu Hitler — on syntinen syntymästään, sitä voidaan johtaa vain voiman avulla. Sitä kohtaan on sallittuja kaikki keinot. Milloin politiikka sitä vaatii, on valehdeltava, petettävä ja myöskin murhattava.”

”Tappakaa — puhuu Göring — jokainen joka on meitä vastaan, tappakaa, tappakaa, te ette kanna siitä vastuuta, vaan minä, sen tähden tappakaa!”

”Minä vapautan ihmisen — puhuu Hitler — painostavasta kummituksesta, jota nimitetään omaksitunnoksi. Omatunto samoin kuin sivistys tekee ihmisen raajarikoksi. Minulla on se etu, että minua eivät kahlitse minkäänlaiset teoreettisen tai moraalisen järjestyksen sovellutukset.”

489:nnen jalkaväkirykmentin saksalaisen päällystön eräässä päiväkäskyssä syyskuun 25 päivältä, joka oli otettu kaatuneelta saksalaiselta aliupseerilta, sanotaan:

”Määrään avaamaan tulen jokaista venäläistä kohti, kun hän ilmestyy 600 metrin päähän. Venäläisten täytyy tietää, että sitä vastassa on päättävä vihollinen, jolta he eivät voi odottaa minkäänlaista suopeutta.”

Eräässä saksalaisen sotilaspäällystön vetoomuksessa sotilaille, joka löydettiin kaatuneelta luutnantti Gustav Tsigeliltä, kotoisin Frankfurt am Mainista, sanotaan:

”Sinulla ei ole sydäntä eikä hermoja, sodassa niitä ei tarvita. Tuhoa itsessäsi sääliväisyys ja hellämielisyys — tapa jokainen venäläinen, neuvostolainen, älä pysähdy vaikka edessäsi olisi vanhus tai nainen, tyttö tai poika — vaan tapa, sillä tällä sinä pelastat itsesi tuholta, turvaat perheesi tulevaisuuden ja saat ikuisen maineen.”

Siinä on teille hitleriläisen puolueen johtajien ja hitleriläisen sotilaspäällystön ohjelma ja ohjeet. He ovat kadottaneet ihmishahmonsa ja vajonneet villieläinten tasolle.

Ja näillä ihmisillä, jotka ovat vailla kunniaa ja omaatuntoa, näillä elukoitten moraalilla varustetuilla ihmisillä on julkeutta kehottaa tuhoamaan suuri venäläinen kansakunta, Plehanovin ja Leninin, Belinskin ja Tsernisevskin, Pushkinin ja Tolstoin, Glinkin ja Tshaikovskin, Gorkin ja Surikovin, Suvorovin ja Kutusovin kansakunta.

Saksalaiset anastajat tahtovat käydä hävityssotaa Neuvostoliiton kansoja vastaan. Mitäpä siitä, jos saksalaiset haluavat hävityssotaa, niin he tulevat sen saamaan. (Myrskyisiä, jatkuvia suosionosoituksia).

Meidän tehtävämme, Neuvostoliiton kansojen, meidän armeijamme ja laivastomme sotilaitten, komentajien ja poliittisen työn tekijöiden tehtävä tulee tästä lähtien sisältymään siihen, että tuhotaan viimeistä myöten kaikki saksalaiset, jotka ovat tunkeutuneet synnyinmaamme alueelle valtaajan ominaisuudessa. (Myrskyisiä suosionosoituksia, huutoja “Oikein!”, “Hurraa”-huutoja).

Ei minkäänlaista armoa saksalaisille valtaajille!

Kuolema saksalaisille valtaajille! (Myrskyisiä suosionosoituksia).

Saksalaisten imperialistien ja heidän armeijansa tuho on kiertämätön

Jo yksin se, että saksalaiset anastajat moraalisessa rappeutumisessaan, ihmishahmonsa kadottaneina, ovat jo aikoja sitten vajonneet villipetojen tasolle — jo yksin tämä seikka puhuu siitä, että he ovat tuominneet itsensä kiertämättömään tuhoon.

Mutta hitleriläisten anastajien ja heidän armeijansa kiertämätöntä tuhoa eivät määrää yksistään moraaliset tekijät.

On olemassa vielä kolme perustekijää, joiden voima kasvaa päivä päivältä ja joiden täytyy johtaa läheisessä tulevaisuudessa hitleriläisen rosvoimperialismin kiertämättömään tuhoon. (Suosionosoituksia).

Ne ovat, ensiksikin, imperialistisen Saksan eurooppalaisen selkäpuolen kestämättömyys, ”uuden järjestyksen” kestämättömyys Euroopassa. Saksalaiset anastajat orjuuttavat Euroopan mannermaan kansoja Ranskasta Neuvosto-Itämerenmaihin, Norjasta, Tanskasta, Belgiasta, Hollannista ja Neuvosto-Valkovenäjältä Balkanille ja Neuvosto-Ukrainaan, riistävät heiltä alkeelliset demokraattiset vapaudet, riistävät heiltä viljan, lihan ja raaka-aineet, muuttavat heidät orjikseen, telkeävät kalterien taakse puolalaiset, tshekkiläiset sekä serbialaiset ja päättivät, että saavuttaessaan herruuden Euroopassa, he voivat nyt tälle perustalle rakentaa Saksan maailmanherruuden. Tätä nimitetään heillä ”uudeksi järjestykseksi” Euroopassa. Mutta mitä ovat nämä perusteet ja mitä on tämä ”uusi järjestys”. Vain hitleriläiset itserakkaat hölmöt eivät näe, että ”uusi järjestys” Euroopassa ja tämän järjestyksen surullisen kuuluista ”perusteet” ovat tulivuori, valmiina purkautumaan millä hetkellä tahansa ja hautaamaan Saksan imperialistisen korttitalon. Napoleoniin nojautuen väitetään, että Hitler toimii kuin Napoleon ja että hän kaikessa muistuttaa Napoleonia. Mutta, ensiksikin, tämän yhteydessä ei pidä unohtaa Napoleonin kohtaloa. Toiseksi, Hitler muistuttaa Napoleonia yhtä paljon kuin kissanpentu leijonaa, (naurua, äänekkäitä suosionosoituksia), sillä Napoleon taisteli taantumuksen voimia vastaan, nojautuen edistyksellisiin voimiin, kun taas Hitler päinvastoin nojautuu taantumuksellisiin voimiin käyden taistelua edistyksellisiä voimia vastaan. Vain Berliinin hitleriläiset hölmöt eivät voi käsittää, että Euroopan orjuutetut kansat tulevat taistelemaan ja nousemaan hitleriläistä tyranniutta vastaan. Kuka voi epäillä sitä, etteikö Neuvostoliitto, Iso-Britannia ja Amerikan Yhdysvallat osoita täyttä tukea Euroopan kansoille heidän vapaustaistelussaan hitleriläistä tyranniutta vastaan? (Suosionosoituksia).

Toiseksi, hitleriläisten anastajien saksalaisen selkäpuolen kestämättömyys. Siihen asti, kun hitleriläiset kokosivat yhteen Versaillesin sopimuksen voimalla kappaleiksi paloiteltua Saksaa, niin ne voivat omata Saksan kansan kannatuksen, jota innosti Saksan uudistamisen ihanne. Mutta sen jälkeen, kun tämä tehtävä tuli ratkaistua ja hitleriläiset lähtivät imperialismin tielle, vieraitten maitten valtaamisen ja vieraitten kansojen orjuuttamisen tielle, muuttaen Euroopan ja Neuvostoliiton kansat nykyisen Saksan leppymättömiksi vihollisiksi — teki Saksan kansa syvän käänteen sodan jatkamista vastaan, sodan lopettamisen puolesta. Yli kaksi vuotta veristä sotaa, jonka loppua ei vielä näy: miljoonia ihmisuhreja; nälkää; kurjuutta; kulkutauteja; ympärillä saksalaisille vihamielinen ilmapiiri; Hitlerin typerä politiikka, joka muutti Neuvostoliiton kansat nykyisen Saksan leppymättömiksi vihollisiksi — kaikki tämä ei voinut olla kääntämättä Saksan kansaa tarpeeksi tarpeetonta ja hävittävää sotaa vastaan. Vain hitleriläiset hölmöt eivät voi käsittää, että ei ainoastaan eurooppalainen, vaan myöskin saksalaisten sotajoukkojen saksalainen selkäpuoli on tulivuori, valmiina purkautumaan ja hautaamaan hitleriläiset seikkailijat.

Ja lopuksi Neuvostoliiton, Iso-Britannian ja Amerikan Yhdysvaltain liittoutuma saksalais-fasistisia imperialisteja astaan. Se tosiasia, että Iso-Britannia, Amerikan Yhdysvallat ja Neuvostoliitto ovat yhtyneet yhdeksi leiriksi, asettaen päämääräkseen murskata hitleriläiset imperialistit ja heidän anastaja-armeijansa. Nykyaikainen osta on moottorien sotaa. Sodan voittaa se, joka tulee olemaan määräävästi voitolla moottorien tuotannossa. Jos Amerikan Yhdysvaltain, Englannin ja Neuvostoliiton moottorituotanto yhdistetään, niin me saamme voiton moottoreissa Saksaan verrattuna äärimmäisessä tapauksessa kolminkertaisesti. Tässä on yksi hitleriläisen rosvoimperialismin kiertämättömän tuhon perusteista.

Joku aika sitten Moskovassa pidetty kolmen vallan konferenssi, johon ottivat osaa Iso-Britannian edustaja herra Beaverbrook ja Amerikan Yhdysvaltain edustaja herra Harriman, päätti säännöllisesti auttaa maatamme hyökkäysvaunuilla ja ilmavoimilla. Kuten tunnettua, me olemme jo alkaneet saada tämän päätöksen perustalla hyökkäysvaunuja ja lentokoneita. Jo aikaisemmin Iso-Britannia turvasi maamme varustamisen sellaisilla puuttuvilla materiaaleilla kuin alumiini, lyijy, tina, nikkeli ja kautsukki. Jos tähän lisää sen tosiasian, että näinä päivinä Amerikan Yhdysvallat päätti antaa Neuvostoliitolle yhden miljardin dollarin lainan — niin voidaan vakaumuksella sanoa, että Amerikan Yhdysvaltain, Iso-Britannian ja Neuvostoliiton liittoutuma on reaalinen asia (myrskyisiä suosionosoituksia), joka kasvaa ja tulee kasvamaan meidän yhteisen vapautuksemme asian hyväksi.

Tällaiset ovat tekijät, jotka määräävät saksalais-fasistisen imperialismin tuhon.

Meidän tehtävämme

Lenin jakaa sodat kahteen ryhmään, epäoikeudenmukaisiin anastussotiin ja oikeudenmukaisiin vapaussotiin.

Saksalaiset käyvät nyt epäoikeudenmukaista anastussotaa, laskien vieraitten alueitten valtaamiseen ja vieraitten kansojen alistamiseen. Sen tähden kaikkien rehellisten ihmisten on noustava saksalaisia anastajia vastaan kuin vihollisia vastaan.

Erotukseksi hitleriläisestä Saksasta, Neuvostoliitto ja sen liittolaiset käyvät oikeudenmukaista vapaussotaa, laskien Euroopan ja Neuvostoliiton orjuutettujen kansojen vapauttamiseen hitleriläisestä tyranniudesta. Sen tähden kaikkien rehellisten ihmisten on tuettava Neuvostoliiton ja Iso-Britannian ja muiden liittolaisten armeijoita vapauttaja-armeijoina.

Meillä ei ole eikä voi olla sellaisia sodan päämääriä kuin vieraitten alueitten valtaaminen ja vieraitten kansojen alistaminen, olkoonpa kysymys Euroopan kansoista ja alueista tai Aasian kansoista ja alueista, siinä luvussa myöskin Iran. Meidän ensimmäinen päämäärämme sisältyy siihen, että vapautetaan meidän alueemme ja kansamme saksalais-fasistisesta ikeestä.

Meillä ei ole eikä voi olla sellaisia sodan päämääriä kuin oman tahtonsa ja järjestelmänsä tyrkyttäminen slaavilaisille ja muille Euroopan orjuutetuilla kansoille, jotka odottavat meiltä apua. Meidän päämäärämme sisältyy siihen, että autetaan näitä kansoja heidän vapaustaistelussaan hitleriläisiä tyranneja vastaan ja sitten antaa heille todellinen vapaus järjestää maassaan asiat siten kuten he haluavat. Ei minkäänlaista sekaantumista toisten kansojen sisäisiin asioihin!

Mutta jotta toteutettaisiin nämä suunnitelmat, on murskattava saksalaisten anastajien sotilaallinen mahti, on tuhottava kaikki saksalaiset valtaajat viimeistä myöten, jotka ovat tunkeutuneet synnyinmaahamme sitä orjuuttamaan. (Myrskyisiä suosionosoituksia).

Mutta tätä varten on välttämätöntä, että armeijallamme ja laivastollamme on tehoisa ja aktiivinen tuki koko maamme taholta, että meidän työläisemme ja toimitsijamme, miehet ja naiset, jotka tekevät työtä tehtaissa, eivät uuvu, vaan antavat rintamalle yhä enemmän ja enemmän hyökkäysvaunuja, hyökkäysvaununtorjuntakivääreitä ja -tykkejä, lentokoneita, kenttätykkejä, miinanheittimiä, konekivääreitä, kivääreitä ja ammuksia, että meidän kollektiivitalonpoikamme, miehet ja naiset, jotka tekevät työtä pelloillaan, eivät uuvu, vaan antavat rintamalle ja maalle yhä enemmän ja enemmän viljaa ja lihaa sekä raaka-aineita teollisuutta varten, että koko meidän maamme ja kaikki Neuvostoliiton kansat järjestäytyisivät yhtenäiseksi sotaleiriksi, joka käy yhdessä armeijamme ja laivastomme kanssa suurta vapaussotaa synnyinmaamme vapauden ja kunnian puolesta saksalaisen armeijan murskaamiseksi. (Myrskyisiä suosionosoituksia).

Tässä on nyt tehtävämme.

Me voimme ja meidän on täytettävä tämä tehtävä.

Vain täyttämällä tämän tehtävän ja murskaamalla saksalaiset anastajat me voimme saavuttaa pitkäaikaisen ja oikeudenmukaisen rauhan.

Saksalaisten anastajien täydellisen murskaamisen puolesta! (Myrskyisiä suosionosoituksia).

Kaikkien sorrettujen, hitleriläisen tyranniuden ikeen alla kituvien kansojen vapauttamisen puolesta! (Myrskyisiä suosionosoituksia).

Eläköön Neuvostoliiton kansojen murtumaton ystävyys! (Myrskyisiä suosionosoituksia).

Eläköön Punainen Armeijamme ja Punainen Laivastomme! (Myrskyisiä suosionosoituksia).

Eläköön maineikas synnyinmaamme! (Myrskyisiä suosionosoituksia).

Meidän asiamme on oikea — voitto tulee meille! (Myrskyisiä suosionosoituksia. Kaikki nousevat seisomaan. Huudahduksia: ”Suurelle Stalinille hurraa!”, ”Eläköön toveri Stalin!” Myrskyisiä, kauankestäviä suosionosoituksia, lauletaan ”Kansainvälinen”).

Leave a comment