Ivan Pavlovitsh Tovstuha (1935)

Ivan Pavlovitsh Tovstuha

Hän oli yksi puolueemme uskollisimpia sotureita, kovan elämänkoulun käynyt ja monivuotisen vallankumoustaistelun karkaisema taistelija Leninin-Stalinin puolueen etummaisissa teräsriveissä.

Tov. Tovstuha oli syntynyt v. 1889, joutuen lapsuusvuotensa viettämään ”köyhäinhoitoloissa”. Nuorena opiskeli sitkeästi ja alkoi jo varhain ansaita toimeentulonsa antamalla yksityisopetusta. Jo 16-vuotiaana hän osallistui aktiivisesti vuoden 1905 vallankumoustapahtumiin. Vangittiin v. 1909, karkoitettiin Siperiaan, mutta karkasi sieltä ulkomaille, missä työskenteli sähkötehtaalla lähellä Pariisia, sitten maankaivajana, autonkuljettajana ym. ammateissa. Puolueeseen (VSDTP:een) liittyi Pariisissa v. 1913.

Venäjälle palattuaan hän osallistui aktiivisesti Lokakuun vallankumoukseen, toimien Punakaartien pääesikunnassa. Sen jälkeen työskenteli useita vuosia puolueen KK:n sihteeristössä, tov. Stalinin sihteerinä ja lähimpänä apulaisena, osoittaen vannoutunutta uskollisuutta puolueen asialle ja suurta järjestelykykyä työssä, leppymättä taistellen kaikkia puoluevastaisia virtauksia vastaan.

Muun ohella hän suoritti suurta tieteellistä ja kirjallista työtä, toimittaen painokuntoon Leninin koottuja teoksia, Stalinin teoksia (mm. ”Leninismin Kysymysten” 9 ensipainosta ovat ilmestyneet hänen valvontansa alaisena), samalla osallistuen ”Kansalaissodan historian” luomiseen. Vuodesta 1930 tov. Tovstuha siirtyikin kokonaan kirjallis-tieteelliseen työhön Marx-Engels-Lenin-Instituutin apulaisjohtajaksi, ollen samalla NKP(b):n KK:n kandidaattijäsen.

Hän kuoli pitkällisen keuhkotaudin murtamana elokuun 9 p:nä.

”Bolshevistinen vaatimattomuus ja herkkä suhtautumisensa ihmisiin kietoutuivat tov. Tovstuhassa suuriin organisatoorisiin kykyihin… Me kadotimme hänessä järkkymättömän bolshevikin, uupumattoman puoluetyöntekijän, oivallisen toverin ja ystävän”, kirjoittivat toverit Stalin, Kaganovitsh, Molotov, Voroshilov, Shdanov ym. hänen kuolemansa johdosta.

Sosialistinen kalenteri vuodelle 1936 — 2. painos — Valtion kustannusliike Kirja, Leningrad

Leave a comment