Fasismi on sotaa ja hävitystä (1937)

Kapitalismin synnyinhetket merkitsivät sotien muuttamista yhä hirveämmiksi ja tuhoa tuottavimmiksi. Mitä pitemmälle tiede ja tekniikka kehittyivät kapitalismin kaudella, sen hirveämpää tuhoa ja onnettomuutta tuottivat sodat.

Jos feodaaliherrat olivat osanneet paaviensa kautta julistaa sodat “pyhiksi sodiksi” ja “ristiretkiksi”, niin kapitalistit osasivat laillistuttaa sodan pysyväksi ristiriitojen ratkaisukeinoksi. “Kapitalismi on imperialistisella asteellaan sellainen systeemi, – sanoi toveri Stalin keskustelussaan Roy Howardin kanssa, – joka pitää sotaa lainmukaisena metodina kansainvälisten ristiriitojen ratkaisemiseksi, lainmukaisena metodina, ellei juridisesti, niin asiallisesti.”

Sosialismin synnyinhetket alkoivat taistelulla imperialistisen sodan lopettamiseksi. Lokakuun Suuren sosialistisen vallankumouksen ensimmäisiä dekreettejä oli dekreetti rauhasta. Se oli uuden yhteiskunnan julistus koko maailmalle siitä, että vain sosialismi voi poistaa ihmiskunnan harteilta sodan hirvittävän painajaisen.

Voittanut sosialismi on myöskin riittävän selvästi osoittanut koko maailmalle, että sosialistisen tieteen ja tekniikan kehitys merkitsee ei vain suuren sovettimaan, vaan koko ihmiskunnan edistyksen suuria voittoja. Sankarillisten lentäjiemme Arktiikan valloitus palvelee koko ihmiskuntaa. Uljaiden lentäjäkotkiemme lennot yli Pohjoisen Jäämeren toiselle mantereelle lähentävät välimatkoja, lähentävät ihmisiä ja kansoja toisiinsa rauhallisessa yhteistyössä. Sosialistisen tieteen voitot ovat muuttaneet ennen autiot arktiset seudut onnellisten ihmisten asuinpaikoiksi. Suuret tehdasjättiläisemme, sovhoosimme ja kolhoosimme luovat rikkautta ja onnellista elämää.

Järkkymättömäsi on Sovettiliitto koko olemassaolonsa aikana taistellut rauhan säilyttämisen puolesta. “Tämän sodanaaton riehunnan vallitessa kokonaisessa sarjassa maita, – sanoi toveri Stalin XVII puoluekokouksessa, – Sovettiliitto on jatkuvasti seisonut lujasti ja horjumatta rauhaa puolustavalla kannalla, taistellen sodanvaaraa vastaan, taistellen rauhan säilymisen puolesta, kannattaen niitä maita, jotka tavalla tai toisella ovat rauhan säilyttämisen kannalla, paljastaen ja repien naamion niiltä, jotka valmistelevat ja provosoivat sotaa.”

Nyt, kahdenkymmenen kolmen vuoden kuluttua suuren maailmansodan alkamisesta, meidän on pakko todeta, että eräät fasistiset maat eivät vain valmistele sotaa, vaan ovat sitä käyneet ja käyvät parhaillaan.

Italian fasismi hukutti veriin Abessinian kansan vapauden, murhasi ei vain ase kädessä vapauttaan puolustavia miehiä, vaan aseettomia, rauhallisia asukkaita, naisia ja lapsia.

Parhaillaan tällä hetkellä yrittävät Italian ja Saksan fasistien yhdistyneet voimat hukuttaa veriin Espanjan sankarillisen kansan vapauden, tehdä Espanjasta fasistien siirtomaan.

Fasistiset lentokoneet kylvävät pommeja ja myrkkykaasuja, murhaten tuhansia rauhallisia asukkaita, naisia ja lapsia. Fasismin kaamea ja inhottava intohimo on kahlata naisten ja lasten veressä.

Jo monet vuodet ja parhaillaan tälläkin hetkellä Japanin fasistit yrittävät orjuuttaa suuren Kiinan kansan, riistää itselleen sen suunnattomat luonnonrikkaudet.

Jos kapitalismi jo sellaisenaan merkitsee sotaa, niin fasismi – kuolemansairaan kapitalismin inhottavimpana sairauden osoituksena – imperialismin kauden kaikkein taantumuksellisimpana ja raivokkaimpana voimana merkitsee koko ihmiskunnan taannuttamista, yritystä siirtää se takaisin synkkään ja pimeään keskiaikaan.

Fasismi on suuren sovettimaamme, mutta myöskin koko edistyksellisen ihmiskunnan verivihollinen. Siksi onkin koottava yhteisrintamaan kaikki ne voimat, jotka eivät halua sotaa ja taantumusta. Yhteisrintama kasvaakin nopeasti. Sen voima ja päättäväisyys kasvaa kommunististen puolueiden johdolla. Rauha voidaan turvata vain murskaamalla fasismi.

SSSR on rauhan puolesta taistelun lujin linnake. Siksi SSSR:n puolustuksen lujittaminen merkitsee taistelua koko edistyksellisen ihmiskunnan verivihollisen murskaamiseksi.

Sovettimaamme uljaat naiset ovat osoittaneet, että he kykenevät seisomaan täysin tasa-arvoisena miehen rinnalla. Naisten on edelleenkin osoitettava olevansa täysin tasavertaisia suuren ja onnellisen kotimaamme puolustuksen lujittamisessa.

Neuvostonainen, N:o 8, elokuu 1937

Leave a comment