Kominternin TpK:n vappujulistus 1936

Maailman kaikkien maiden proletaarit!

Toukokuun 1 päivästä — kansainvälisen proletariaatin vallankumouksellisten voimien taistelukatselmuksen päivästä — on tänä vuonna tultava kaikkien maiden työväenluokan ja laajojen kansanjoukkojen yhtenäisyyden mahtavan demonstratsion päivä rauhan puolustamiseksi sodanlietsojia vastaan.

Rauha on mitä suurimmassa vaarassa.

LÄNNESSÄ rauhaa uhkaa SAKSAN FASISMI, joka, siirrettyään sotajoukkonsa aivan Ranskan rajalle, aiheuttaa välittömän sodanvaaran Ranskalle, Belgialle, valmistelee Tshekkoslovakian tuhoamista itsenäisenä valtiona, Itävallan anastamista, Memelin ja Liettuan valtaamista, pyrkien luomaan hyökkäysaseman hyökkäystä varten suurta Sovettimaata vastaan.

IDÄSSÄ JAPANIN SOTAKIIHKOILIJAT valtaavat Kiinan maakunnan toisensa jälkeen, pyrkien alistamaan valtansa alle kaikki Aasian kansat, valloittamaan Filippiinit ja Australian, valmistautuen ratkaisevaan otteluun Yhdysvaltojen ja Iso-Britannian kanssa Tyynen valtameren herruudesta, uhaten välittömästi SSSR:n rajoja.

Nämä sodan pääalkajat — Saksan fasismi ja Japanin sotakiihkoilijat — tukien toinen toisensa agressiivisia plaaneja, pyrkivät vetämään koko maailman maat hävityssotaan.

Finanssikapitaalin magnaatit yrittävät pelastaa mädännyttä kapitalismia pystyttämällä porvariston kaikkein taantumuksellisimpien, kaikkein sotahaluisimpien ainesten — fasistien — diktatuurin. Ja siellä, missä fasismi, lujitettuaan verisen terrorin avulla valtansa, on kytkenyt kahleisiin maansa työkansan, se raivokkaasti etsii ulospääsyä kasvavista sisäisistä vaikeuksista ja pelastusta lähenevältä kansan kiihtymykseltä sota-agressiaa kohtaan toisia kansoja vastaan, aiheuttaen niiden kansallisen orjuutuksen avoimen uhkan. Millä hetkellä hyvänsä fasistiset vallanpitäjät voivat saattaa ihmiskunnan kärsittäväksi uuden maailmanteurastuksen lukemattomat onnettomuudet.

FASISMILLE RAUHAN SÄILYMINEN ON KUOLEMANVAARA! FASISMI ON RAUHAN VIHOLLINEN! FASISMI — SE ON VALLOITUSSOTAA! KEN HALUAA TAISTELLA RAUHAN PUOLESTA — HÄNEN ON TAISTELTAVA FASISMIA VASTAAN!

KAUPUNGIN JA MAASEUDUN TYÖTÄTEKEVÄT! KAIKKI RAUHAN YSTÄVÄT!

VIELÄ EI OLE MYÖHÄISTÄ PANNA ESTETTÄ SODANALKAJIEN TIELLE. Rauha voidaan pelastaa, jos mitä laajimmat kansanjoukot, jotka janoavat rauhaa, kaikkialla viipymättä yhdistävät jättiläisvoimansa taistelua varten rauhan säilyttämisen puolesta, fasistisia sodanlietsojia vastaan. KANSANJOUKKOJEN MITÄ LAAJIMMAN RINTAMAN LUOMINEN TAISTELUA VARTEN RAUHAN SÄILYTTÄMISEKSI ON NYT KANSAINVÄLISEN PROLETARIAATIN JA KAIKKIEN RAUHANYSTÄVIEN KESKEINEN TEHTÄVÄ.

Ja tämä on toteutettavissaoleva tehtävä. Joskin sodanvaara on suuri, niin suuret ovat myöskin ne voimat, jotka voidaan asettaa sodanuhkaa vastaan.

Kapitalistisissa maissa keskeytymättä kasvaa kiihtymys ja taisteluvalmeus proletariaatin, talonpoikaiston ja kaikkien työtätekevien riveissä kapitaalin väkivaltaa vastaan, taantumusta ja fasistista väkivaltaa vastaan. Yhdistäen rivinsä laajaksi yhteisrintamaksi työtätekevä kansa nousee yhä päättävämmin taisteluun leivän puolesta, vapauden puolesta, rauhan puolesta. Yhä rohkeammin proletariaatti, voittaen hajaannuksen riveissään, esiintyy kaikkien työtätekevien johtavana luokkana vihattua kapitalistista orjuutta ja kansojen imperialistista orjuuttamista vastaan. Ihmiskunnan kaikkein parhaat ihmiset, kaikkein kirkkaimmat älyt siirtyvät taistelevan proletariaatin puolelle.

Nyt ei ole siten, kuin oli vuonna 1914. Nyt rauhan säilyttämisen puolesta esiintyy ei yksistään työväenluokka, talonpoikaisto ja kaikki työtätekevät, vaan myöskin sorretut natsiot ja heikot kansat, joiden riippumattomuutta uudet sodat uhkaavat. SOVETTILIITTO — maailman proletariaatin ja kaikkien maiden sorrettujen kukistumaton linnoitus — on kaikkien, rauhan puolesta taistelevien voimien KESKUS. Useat kapitalistiset valtiot ovat NYKYISELLÄ ETAPILLA intresseerattuja rauhan säilyttämisestä. Tästä kaikesta juontuu mahdollisuus luoda työväenluokan, kaikkien työtätekevien ja kokonaisten kansojen laaja rintama imperialistisen sodan uhkaa vastaan. TÄMÄN MAAILMANRINTAMAN TOTEUTTAMISEN JA TOIMINNAN ASTEESTA TULEE RIIPPUMAAN — PYSTYVÄTKÖ FASISTISET JA IMPERIALISTISET SODANLIETSOJAT LÄHIAIKOINA SYTYTTÄMÄÄN UUDEN IMPERIALISTISEN PALON VAI TULEVATKO HEIDÄN RIKOLLISET KÄTENSÄ KATKAISTUIKSI MAHTAVAN SODANVASTAISEN RINTAMAN KIRVEELLÄ.

TYÖLÄISET!

Älkää myöntykö niiden reformististen johtajien ja niiden valepasifistien suostutteluihin, jotka erilaisilla tekosyillä yrittävät pidättää joukkoja itsenäisestä taistelusta sodanvaaraa vastaan.

Älkää uskoko sitä, että KANSAINLIITTO voi toimenpiteillään korvata kansanjoukkojen itsenäisen taistelun rauhan säilyttämisen puolesta. Kansainliiton kokoonpanoon kuuluvien imperialististen valtioiden voitonhimoisten intressien ristiriitaisuus tavattomasti vaikeuttaa sitä ryhtymään tehokkaisiin toimenpiteisiin agressoreita vastaan. Tämä on avoimesti näkynyt kysymyksessä sanktsioiden sovelluttamisesta Italian fasismia vastaan, joka on hyökännyt Abessinian kansan kimppuun; tämä on näkynyt myöskin Kansainliiton suhtautumisessa hitleriläisen fasismin viimeiseen provokatsioon. Ajatelkaahan, jos kansainvälinen proletariaatti esiintyisi yhtenäisenä ja lakkojen sekä muiden toimenpiteiden avulla ei päästäisi Italiasta eikä Italiaan ainoatakaan höyrylaivaa, ei ainoatakaan junaa, Italian fasismilta olisi jo aikoja sitten riistetty mahdollisuus jatkaa ryöstösotaa Abessiniassa.

SOVETTILIITON RAUHANPOLITIIKKAAN NOJAAVA TYÖTÄTEKEVIEN JOUKKOJEN KANSAINVÄLINEN TAISTELURINTAMA, rinnan KOLLEKTIIVISEN turvallisuuden toimenpiteiden kanssa rauhan säilyttämisestä kiinnostettujen valtioiden taholta, kykenee estämään raivostuneiden agressorien rikollisen hyökkäyksen rauhaa vastaan.

PÄÄASIA, RATKAISEVA ASIA — SE ON JOUKKOJEN ITSENÄISET TOIMENPITEET RAUHAN SUOJELEMISEKSI KONKREETTISIA SODANLIETSOJIA VASTAAN.

Ranskan ja Espanjan työtätekevät joukot ovat osoittaneet muiden kapitalististen maiden kansoille esimerkin siitä, miten kansanrintaman luomisen avulla voidaan menestyksellä sulkea tie fasismilta. Niinpä kansainvälisessäkin mitassa on pystytettävä rauhan suojelemisen rintama, joka kykenee rikkomaan fasistien sotahankkeet.

Yhteistoimintapaktit, jotka on solmittu Ranskan, Espanjan, Italian, Itävallan kommunististen ja sosialististen puolueiden välillä, saavutettu Ranskan ammattiliittojen yhtyminen ja tapahtuva Espanjan ammattiliittojen yhdistäminen — ne ovat suuria askelia hajaannuksen voittamisen tiellä kansainvälisen proletariaatin riveissä. Mutta kansainvälisen työväenliikkeen yhteisrintaman edelleen kehittyminen törmää Sosialistisen Internatsionalen ja yksityisten sosialidemokraattisten puolueiden taantumuksellisten johtajien yhä vieläkin jatkuvaan vastarintaan. Tämän vastarinnan voittaminen on koko työväenluokan ja ennenkaikkea itsensä sosialidemokraattisten työläisten tehtävä, mikä ei siedä lykkäystä.

Toukokuun 1 päivänä Kommunistinen Internatsionale kääntyy kaikkien työläisten puoleen, heidän vakaumuksiinsa ja puoluekantaansa katsomatta, kaikkien sosialidemokraattisten puolueiden, ammattiliittojen, kooperatiivien puoleen, kaikkien työväenjärjestöjen puoleen veljeskutsulla yhdistää rivinsä kommunististen puolueiden ja järjestöjen kanssa, Kommunistisen Internatsionalen kanssa, jotta yhteisellä taistelulla pantaisiin sulku kapitaalin ja fasismin hyökkäyksen tielle, pantaisiin sulku fasististen sodanalkajien tielle. Kaikista esteistä ja vaikeuksista huolimatta proletariaatin on toimittava yhtenäisesti ja saavutettava YHTENÄISEN KANSAINVÄLISEN POLITIIKAN toteuttaminen rauhan säilyttämisen intresseissä.

Kommunistinen Internatsionale kutsuu talonpoikaiston miljoonaisia joukkoja, työtätekevää intelligenssiä ja kaikkia vilpittömiä rauhanystäviä kulkemaan käsi kädessä proletariaatin kanssa.

TYÖLÄISET JA TYÖLÄISNAISET! KAIKKIEN MAIDEN TYÖTÄTEKEVÄT!

Taistelkaa kaikin voimin rauhan säilyttämisen puolesta, fasistisia sodanalkajia vastaan! Tällä te joudutatte fasismin kukistamista. Tällä te valmistatte myöskin kapitalismin — sodan perussyyn — kukistamista. Tällä te lähennätte SOSIALISMIN voittoa.

Katsokaa suurta SOVETTIMAATA, jossa proletariaatti on bolsheviikkien puolueen, LENININ—STALININ puolueen johdolla saavuttanut sosialismin lopullisen ja peruuttamattoman voiton. Proletariaatin diktatuuri on hävittänyt ihmisen riiston toisen ihmisen taholta. Sovettityöläiset ja -kolhoosnikat rakentavat varakasta, kulttuurista, iloista elämää, päättävät luokattoman yhteiskunnan valmiiksi rakentamisen. Stahanovilaisten, sosialistisen yltäkylläisyyden puolesta etumaisten taistelijain mainehikas liike valmistaa ehtoja siirtymiselle sosialismista kommunismiin.

Samaan aikaan, kun fasistiset pimeydenvoimat kauhuissaan kansanjoukkojen edessä hävittävät demokraattisen järjestelmän viimeiset jätteet, Sovettien maassa kukoistaa työtätekevien joukkojen todellinen demokratia. Sovettivalta on kaikkein lujin, kaikkein kansanomaisin, kaikkein demokraattisin valta, mitä ihmiskunta on milloinkaan tuntenut.

Kapitalismin maissa on miljoonat työläiset, talonpojat, naiset ja nuoriso tuomittu kurjuuteen, työttömyyteen ja kuolemaan.

Mutta Sovettiliitossa sovettien valta on hävittänyt työttömyyden, avannut kaikille työtätekeville leveän tien varakkaaseen ja kulttuuriseen elämään. Täällä on kaikkein arvokkainta kapitaalia IHMINEN — sosialismin rakentaja.

Sovettien maa — se on kansojen suuri veljesliitto. SSSR:n kansojen ja kaikkien maiden työtätekevien rakkauden ja huolenpidon ympäröimänä, uhkana agressooreille, seisoo rauhan ja sosialismin vartiossa voittamaton Työläis-Talonpoikainen Punainen armeija.

MARXIN ennustukselliset sanat, jotka sanottiin yli 60 vuotta sitten, ovat tulleet täydellisesti vahvistetuiksi: ”…Vastakohdaksi vanhalle yhteiskunnalle taloudellisine kurjuuksineen ja poliittisine järjettömyyksineen syntyy uusi yhteiskunta, jonka kansainvälisenä prinsiippinä tulee olemaan — rauha, siltä jokaisella kansalla tulee olemaan yksi ja sama valtijas — TYÖ”.

KAIKKIEN MAIDEN PROLETAARIT, LIITTYKÄÄ YHTEEN!

Yhdistäytykää taistelulipun alle kapitaalin ja fasismin hyökkäystä vastaan, taistelulipun alle rauhan säilyttämiseksi sodanalkajia vastaan, SSSR:n rauhanpolitiikan tukemiseksi!

Yhdistäytykää Saksan kansan tukemiseksi sen raskaassa ja suuressa taistelussa fasismin barbaarista herruutta vastaan! Saksan kansan taistelu hitleriläistä fasismia vastaan — se on taistelua rauhan asian puolesta, taistelua koko ihmiskunnan eduista.

Yhdistäytykää tukeaksemme Kiinan kansan pyhää taistelua kotimaansa pelastamiseksi Japanin imperialismilta!

Protesteeratkaa Puolan proletariaatin veristä vainoamista vastaan Puolan fasistien, Saksan fasismin lakeijain, taholta! Ilmaiskaa veljellinen solidaarisuus Krakovan ja Lvovin sankarillisille työläisille.

TOVERIT!

Kallistakaamme Toukokuun 1 päivän liput työtätekevien asian puolesta kaatuneiden työväenluokan parhaitten poikien valoisan muiston edessä.

Temmatkaamme hitleriläisten pyöveleiden kynsistä parhaimmista paras proletaarinen taistelija, suuren Saksan ansiokas poika — ERNST THÄLMANN. Taistelkaamme vapaus RAKOSHILLE, GRAMCHILLE, PRETESTILLE, IZIKAVALLE, ANTIKAISELLE, OSSETZKILLE, TOM MOONEYLLE ja tuhansille ja tuhansille kapitaalin ja fasismin vangeille!

Toukokuun 1 päivänä — korkeammalle kansainvälisen proletaarisen solidaarisuuden lippu!

Kaikki TYÖVÄENLUOKAN murtumattoman YHTENÄISYYDEN demonstratsioon! Kansojen peloittavan varoituksen demonstratsioon fasistisia agressoreja ja sodanlietsojia vastaan!

LEIVÄN JA VAPAUDEN PUOLESTA!

RAUHAN SÄILYTTÄMISEN PUOLESTA!

ALAS SAKSAN FASISMI — SODAN PÄÄLIETSOJA EUROPASSA!

POIS JAPANILAISET VALLOITTAJAT KIINASTA!

ELÄKÖÖN DEMOKRAATTINEN JAPANI!

POIS ITALIALAISET VALLOITTAJAT ABESSINIASTA!

ELÄKÖÖN ITALIAN KANSAN VAPAUTUMINEN FASISMIN IKEESTÄ!

ELÄKÖÖN SOSIALISTISTEN SOVETTITASAVALTOJEN LIITTO — KOKO MAAILMAN TYÖTÄTEKEVIEN SUURI ISÄNMAA!

KAIKKIEN MAIDEN TYÖLÄISET JA TALONPOJAT, SEURATKAA SOVETTILIITON TYÖLÄISTEN JA TALONPOIKAIN TIETÄ!

ALAS FASISMI! ALAS KAPITALISMI! ELÄKÖÖN KOKO MAAILMAN SOVETTIVALTA!

MARXIN—ENGELSIN—LENININ LIPUN ALLA ETEENPÄIN SOSIALISTISEN MAAILMANVALLANKUMOUKSEN VOITON PUOLESTA!

KAIKKIEN MAIDEN PROLETAARIT, LIITTYKÄÄ YHTEEN!

Kommunistisen Internatsionalen Toimeenpaneva Komitea

Punainen Karjala — N:o 100 — V. 1936 — Toukokuun 1 p:nä

Leave a comment